eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Bogdán Ádám: Mindig az volt a célom, hogy Angliában védjek

Bogdán Ádám, a Bolton labdarúgócsapatának kapusa büszke arra, hogy többször is a forduló legjobb kapusának választották az angol élvonalban, de sokkal jobban érdekli a bennmaradásért vívott harc. A válogatott játékos az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy az olykor kellemetlen időjárás ellenére remekül érzi magát Angliában és egyelőre nem foglalkozik a klubváltással.

Mit szólt ahhoz, hogy több újság ismét az előző, 31. forduló legjobb kapusának választotta Angliában?

A legfontosabb, hogy nagy győzelmet arattunk a Wolverhampton ellen, így továbbra is versenyben vagyunk a bennmaradásért. És talán egy riválissal keveseb, mert a Farkasokat sikerül leszakítani, ezért is volt nagy jelentősége a 3-2-re megnyert meccsnek. Persze jólesik, hogy újra a forduló legjobb kapusának választottak, de ennél azért sokkal fontosabb, hogy megint győztünk.

Visszatekintve a tavaszi idényre, mennyire elégedett a szereplésével, volt-e kiemelkedő meccse?

Voltak hullámvölgyek meg hullámhegyek is, jó és rossz teljesítmények is a csapat részéről. A márciusi hónap jól sikerült, a kötelező meccseket mind megnyertük, három meccsen át veretlenek voltunk. Összességében jól megy a védés, remélem, ez kitart a szezon végéig. Talán a Tottenham elleni meccset lehet kiemelni, mert rengeteg kapura lövésük volt a londoniaknak, jól ment a védés, annak ellenére, hogy kiestünk az FA-kupából.

A bennmaradás meglehet? A riválisoknak talán nehezebb a sorsolása.

Az utóbbi időben jól teljesítünk. Zsinórban három meccset nyertünk. Ezek a meccsek azért is fontosak voltak, mert a közvetlen riválisaink, a Queens Park Rangers, a Wigan és a Wolverhamtpon ellen győztünk. Sajnos azóta a QPR és a Wigan is nyert, ők is kapaszkodnak, de ha továbbra is jól teljesítünk, tartjuk az előnyünket, akkor jövőre is a PL-ben szerepelhetünk. A bajnokságot azért kezdtük rosszabbul, mert eleinte a legjobb csapatokkal kerültünk össze, és nem tudtunk pontot szerezni. Most viszont olyan együttesekkel találkozunk, akik ellen pontot vagy pontokat szerezhetünk. A riválisainknak papíron nehezebb meccseik lesznek, de nem igazán foglalkozunk velük, azért sem, mert a mostani három győzelmünk után is azt hittük, hogy el tudunk lépni a többiektől, ők mégis nyertek, így szorosabb a kiesés elleni harc. Papíron lehet, hogy könnyebb dolgunk lesz, de ez csak a kezdő sípszóig van így. Magunkkal kell foglalkoznunk, remélem, ez a hozzáállás meghozza gyümölcsét.

Azáltal tud fejlődni, hogy egy közepes PL-csapatban véd, és nagyobb nyomás alatt van a kapuja?

A fejlődésem szempontjából nagyszerű helyen vagyok, hiszen nekem is sok mindenben kell még javulnom, hogy igazán jó kapus legyek. Az tény, hogy gyakran van olyan meccsünk, amikor sok helyzete van az ellenfélnek. Ebből sokat lehet tanulni, hogy a különböző szituációkat legközelebb hogy lehetne jobban megoldani. Nem vagyunk könnyű helyzetben, de ha így folytatjuk, akkor elkerüljük a kiesést. Ilyen szempontból van rajtam nyomás, de próbálok minél jobb teljesítményt nyújtani.

Zsinórban 18 alkalommal védte a Bolton kapuját. Nyilván erre készült évek óta, de számított arra, hogy finn riválisa, Jussi Jääskeläinen felépülése után is első számú kapus marad?


Azért dolgoztam, hogy megkapjam a lehetőséget, ez meglett, aztán azért hajtottam, hogy megtartsam a helyem a Bolton kapujában. Nyílván ehhez az is kellett, hogy korábban nem ment jól a csapatnak, aztán amikor beálltam, nyertünk a Liverpool ellen és továbbjutottunk az FA-kupában is. Több jó meccse is volt a csapatnak, ez is kellett ahhoz, hogy bent ragadjak a kapuban. És talán meggyőztem a stábot, hogy számíthatnak rám.

Akkor a kitartás, a szorgalom és tehetség mellett, a finn kapus sérülése is jókor jött?

Természetesen. Ha van egy kapus, aki jól teljesít, akkor nehezebben cserélnek. Jussira nem is lehetett panasz ebben az idényben, a csapat gyengébb szereplése ellenére nem volt ok a változtatásra. A váltáshoz egy sérülés vagy kiállítás kell, de ebben a helyzetben a cserekapusnak élni is kell a bizalommal, úgy érzem, nekem sikerült.

Az Everton elleni meccs, Tim Howard, az ellenfél kapusának távolról lőtt nagy góljáról lett híres. Az ilyen esetekből lehet tanulni?

Persze, mint mindenből, ebből is lehet tanulni. Fontos volt, hogy meccs közben nem hajtottam le a fejem, nem adtam fel. Fel kellett javulnom, mert kemény meccs volt. A vezetésnek is fontos volt, hogy lássák, képes voltam javítani egy nem mindennapi gól után, ami össze is törhetett volna, de nem ez történt. Ez nagy próba volt, de sikerült.

Össze lehet hasonlítani az angol és magyar kapusiskolát? Miben más a kinti munka?

A hagyományos angol kapusedzőknél kevesebb figyelmet fordítanak a technikai képzésre, több az egyszerűbb, fizikai gyakorlat, és azokat ismételgetik. A magyar kapusok jobban figyelnek a technikára, Angliában sokkal kevesebb idő van mindenre, nem is az a fontos, hogyan hárítasz, csak az, hogy védjél. De ez változik, hiszen sok helyen már külföldi kapusedzők dolgoznak. Én is sokat fejlődtem, de ezt én annyira nem érzékelem, inkább a környezetemben élők és a régi edzőim láthatják.

Az utóbbi években a magyar kapusok, például Király Gábor és Babos Gábor is jól szerepeltek külföldön. Most Ön és Megyeri Balázs is jól teljesít. Miért vagyunk jobbak ezen a poszton, mint a játék más elemében?

Azért alakulhatott így, mert a kapusok külön készülnek, így kevesebb az esély arra, hogy a közeg vagy a többiek visszahúzzák a teljesítményüket. De persze másoknak is, akiknek vannak ambícióik, megvan a lehetőségük, hogy kitörjenek és megmutassák, felveszik a versenyt az elittel. Csak meg kell nézni Szalai Ádám vagy Rudolf Gergő példáját.

Van-e olyan területe a labdarúgásnak, amelyben kevesebb pénzzel is feljebb zárkózhatna a magyar foci a nemzetközi élmezőnyhöz?

Kevesebb pénzzel, de odafigyeléssel, szakértelemmel és egy jó koncepcióval fejlődést lehetne elérni. De ehhez tényleg elhatározás kell és jó szakemberek.Hogy érzi magát Manchesterben, mennyi szabadságuk van?

Jól érzem magam Angliában, főleg amikor jó az idő. Többnyire azonban esik és hűvös van, de alapvetően élvezem az itteni életet. Letelepedtünk, megszoktuk a környezetet, szép helyen lakunk. Heti két szabadnapunk is van. Jól érzem magam a bőrömben, de nyílván ehhez az is hozzájárul, hogy jól megy a játék.

Milyen a hangulat a Boltonnál? Mennyire járnak össze a játékosok?

Jó a közösség és jó a hangulat is, főleg mostanában a jó szereplésnek köszönhetően. A barátaim többsége egy kivételtől eltekintve, a labdarúgáson kívüliek. A boltoni játékosokkal is jól kijövök, bár nem járunk össze. Fabrice Muamba esete is összekovácsolta a társaságot, miután a Tottenham elleni FA-kupa meccsen újra kellett éleszteni.

Mennyire viselte meg, hogy egy csapattársa, Fabrice Muamba összeesett a pályán?

Szürreális élmény, nehéz volt feldolgozni, hogy egy csapattársamat, aki előtte még ott futott előttem, nem sokkal később újra kellett éleszteni. Ez a sokkszerű élmény azonban összekovácsolhatja a csapatot. Most már jobban van. Az meg, hogy futballozhat-e még profi szinten, most még nem kérdés, az a legfontosabb, hogy felépüljön és teljes életet tudjon élni. Bízunk abban, hogy lesz még egy csoda, és visszatérhet.

Milyen az egészségügyi háttere az angol élvonalbeli kluboknak?


Év elején megvoltak az orvosi vizsgálatok, vérvétel, szívultrahang, EKG. De amilyen profi az angol labdarúgás, ezen a téren még lehetne és kell is fejlődni, hogy elérjék azt a szintet, amit a Premier League megkövetel. Félreértés ne essék, felkészültek az orvosok, ez látszott Muamba újraélesztésekor is, de az ellenőrzések terén van mit fejlődni.

2006-ban még Vecsésen védett. Akkor gondolta volna, hogy hat év múlva stabil PL-kapus lesz?

Ha nem is ezért kezdtem el focizni, de mindig is az volt a célom, hogy Angliában védjek. Azért mentem Vecsésre is, hogy rendszeresen védjek, ez megvolt és ennek is szerepe volt abban, hogy most itt tartok. Óriási dolog, hogy 19 évesen már sikerült is kikerülnöm Angliába, de végig erre készültem és erre tettem fel majdnem mindent. Jólesik, hogy egyelőre sikerült elérnem a célomat.

Ha az ember eléri céljait, újakat tűz ki maga elé. Most 24 éves, hol lesz Bogdán Ádám hat-nyolc év múlva?

Megvannak a további céljaim, de ezeket megtartom magamnak. Egyelőre nem látom értelmét, hogy ezen gondolkozzak, most az a legfontosabb, hogy folyamatosan játsszak, és jól menjen a védés. Ha a maximumot nyújtom, akkor úgyis lesznek lehetőségeim, a szerződésem még ideköt két évig.

Egyesek már arról beszélnek, hogy ha klubot váltana, akkor költöznie sem kellene, hiszen Manchesterből jár be Boltonba.

Nagyon hízelgő ez a vélemény, de azért ez egyelőre nem aktuális. Nem bizonyítottam annyit, hogy ilyesmiről beszéljünk. Nem sok értelme van ilyesmin gondolkodni, hiszen a bentmaradásra kell koncentrálni. Persze hízelgő az ilyesmi, el lehetne játszani a gondolattal, de ez még nem időszerű.

Mik a céljai a válogatottal? Úgy tűnik, Bogdán Ádám a Bolton mellett a nemzeti együttes kapuját is kibérelte.


Természetesen kijutni a brazíliai világbajnokságra. Képesek lehetünk rá, ha odafigyelünk és szervezetten tudunk játszani. Bár az utóbbi időben többször is kezdtem, de tétmeccsen még nem. Messze vannak még a selejtezők, arra kell figyelnem, hogy a Boltonban megtartsam a helyemet és akkor esélyem lehet a válogatottban is megtartani az egyes számú mezt, de ezt a szövetségi kapitány dolga eldönteni.

Milyen viszonyban van válogatottbeli riválisaival, Király Gáborral és Gulácsi Péterrel?

Király Gabival jó a viszonyom, sokat segít. Játszott Németországban és Angliában is, rengeteg tapasztalata van, sokat tud erről a szakmáról, ezért a leghelyesebb, ha odafigyelek rá és kikérem a véleményét. Jó a hangulat a válogatottnál, szeretek hazajárni, de ebben annak is szerepe van, hogy mi kapusok jól megértjük egymást. Gulácsi Petivel is jó a kapcsolatom, bár ritkán találkozunk, főleg hogy most eligazolt a Hull Cityhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×