Ilyen volt a Barcelona nagy éve - videók

Infostart
2011. december 29. 09:05
2011-ben a Barcelona megtartotta a helyét a futballvilág trónján. A katalánok megnyerték a spanyol bajnokságot és Szuperkupát, valamint a Bajnokok Ligáját, az európai Szuperkupát és a klubvilágbajnokságot. Csak a spanyol Király Kupa döntőjében szenvedtek (hosszabbításban) vereséget a Real Madridtól. A csapat az esztendőben 65 tétmérkőzést vívott, a mérlege 47 győzelem, 13 döntetlen, s 5 vereség. Április vége óta mindössze egy vereség rontotta a mérleget, a Getafe elleni bajnoki találkozón veszítettek a katalánok.

A Guardiola-érában a csapat 13 fontos titulust nyert meg, ez nemcsak klubrekord, hanem a barcelonai Sport számítása szerint világrekord is. Ilyen rövid idő alatt még egyetlen klub sem nyert ennyi fontos titulust.

Az esztendő termése szinte makulátlan, de nem csúcsbeállítás, hiszen 2009-ben hat fontos címet nyert meg a csapat, szemben a mostani öttel. A teljes diadal a Real Madrid ellen elveszített Király-kupa-döntőn múlott. De ne is emlegessük ezt többet, érdemes a diadalokat hozsannázni.

Januárban a rengeteg mérkőzést játszott a Barcelona, hét győzelem mellé egy döntetlen és egy jelentéktelen vereség került a mérlegbe. (A Király Kupában a Barcelona az első mérkőzés 5-0-s sikere után 3-1-re kikapott a Betistől.)

Februárban ugyancsak egy döntetlen és egy vereség mellett négyszer nyert a csapat. A botlást az Arsenal elleni BL-találkozó jelentette, az 1-2-t aztán márciusban hazai 3-1-gyel tette jová a csapat.

Márciusban hasonló volt a mérleg (négy győzelem, egy döntetlen), de vereség nélkül. Érdekes, hogy ismét Sevillában nem sikerült nyerni, de ezúttal nem a zöld-fehérek, hanem az FC Sevilla ellen (1-1).

Április a januárhoz hasonlóan sok mérkőzést hozott, a hat győzelem mellett egy döntetlen és két vereség rontotta a mérleget. A két vereség közül az egyik a Madrid elleni kupadöntős vereség volt. A Real Sociedad elleni bajnoki vereség után tétmérkőzéseken közel héthónapos veretlenség következett. A bajnoki címet gyakorlatilag már ebben a hónapban megnyerte a Barcelona.

Májusban a Manchester United ellen (Kassai Viktor játékvezetése mellett) a csapat megnyerte a Bajnokok Ligája döntőjét. A bajnokikon két döntetlen is becsúszott, de ezeken erősen tartalékos összeállításban játszott a csapat.


Júniusban és júliusban nem szerepelt tétmérkőzésen a csapat, az év hetedik hónapjábnan, miként augusztusban, becsúszott a felkészülési, vagy inkább gálamérkőzéseken néhány vereség. Ám az augusztust a Barca két trófeával zárta, megnyerte a spanyol és az európai Szuperkupát. (Négy győzelem, egy döntetlen)Szeptemberben 3 győzelem mellett 3 meglepő döntetlen következett, októberben viszont az öt győzelem mellett csak egyszer játszott döntetlenre a hosszú veretlenségi szériában lévő csapat. Novemberben az öt győzelem mellett kikapott a Getafétól (tulajdonképpen emiatt áll a bajnoki tabellán a második helyen a Real Madrid mögött), s ismét döntetlent játszott mumusával, az FC Sevillával.

December aztán ismét diadalmenetet hozott, a klubvilágbajnoki címet megnyerő Barcelona - 2011-ben először egy hónap során - csak győztes találkozókat vívott, köztük a Real Madrid elleni, az esztendő során már hetedik El Clásicót, s a Santos elleni, klubvilágbajnoki döntőt.



A 2011-2012-es idényben (a barcelonai Sport számítása szerint) 29 hivatalos találkozót vívott eddig a Barcelona, ezeken 31 játékos kapott szerepet. A legtöbbet foglalkoztatott futballista Victor Valdés (2340 perc), Lionel Messi (2279) és Daniel Alves (2015) volt.

Közülük a kapus megdöntötte Reina a hetvenes években felállított góltalansági klubrekordját, az argentin csatár pedig 29 gólt szerzett 2011 őszén, minden mérkőzésén kezdő volt, kivéve a Real Sociedad ellenit. Átlagosan 78,6 percenként szerzett gólt.



Mögöttük Eric Abidal (1946), Xavi (1922) és Mascherano (1744) következik a sorban. A legtöbbet játszók tizenegye az alábbi volt: Valdés - Alves, Busquets, Mascherano, Abidal -Keita, Xavi, Thiago - Fabregas - Villa, Messi. A keret erősségét mutatja, hogy az újonnan igazolt Alexis Sánchez, valamint négy világbajnok (Iniesta, Puyol, Piqué és Pedro) sérülések miatt "nem fér be" az ezen elv alapján összeállított kezdőcsapatba. A csapatkapitányi karszalagot Puyol (13-szor), Xavi (12), Valdés (3) és Pinto (1) viselte.

A játékosok közül Lionel Messi és Xavi Hernnadez szerepel a FIFA hármas listáján, amelynek alanyai közül kikerül 2011 legjobb játékosa. Az UEFA által összeállított posztonkénti listán az 55 játékos közé hét, míg a FIFA 23-as listájára nyolc Barcelona-játékos került.