eur:
395.68
usd:
366.59
bux:
65688.77
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megrökönyödtek Suarez súlyos eltiltásán

A Liverpool megdöbbenéssel, Uruguayban pedig felháborodással reagáltak arra hírre, hogy az Angol Labdarúgó-szövetség nyolc meccsre eltiltotta a Premier League-ban játszó Luis Suarezt. Az angol szövetség rasszistának találta a csatár megnyilvánulását, sokak szerint azonban nem értette, hogy Latin-Amerikában mit jelent a használt kifejezés.

A temperamentumos Luis Suarez a Liverpool egyik legjobbja. Földi halandó számára csillagászati összeget keres, így nem fogja földhöz vágni a rá kiszabott 40 ezer angol fontos bírság. Az azonban, hogy a világ egyik legnépszerűbb fociligájában nyolc mérkőzést kell kihagynia, már súlyosan érinti.

Az angol szövetség, amely hatalmas eredményeket ért el abban, hogy kiszorítsa a rasszizmust a pályáról és a lelátókról, hajthatatlan. Értelmezése szerint Suarez súlyosan megsértette Patrice Evrát, a Manchester United színesbőrű védőjét, amikor egy összecsapásuk során a "negrito" szót használta rá. Evra a meccs után feljelentést tett, és most igazat adtak neki, annak ellenére, hogy egy korábbi, hasonló panaszát elutasították.

Ráadásul Evra csak jóval a mérkőzés vége után panaszkodott, és a Liverpool szerint egyedül az ő vádja alapján találták bűnösnek Suarezt, akinek egyik nagyapja amúgy maga is színesbőrű volt. Azt még az angol FA is elfogadta, hogy az uruguayi csatár nem rasszista. A Liverpool szerint azonban már előre eldöntötték, hogy elítélik a játékost.

Suarez hazájában felháborodással fogadták a hírt, és az angolok képmutatásáról beszélnek. Még a híresen politikailag korrekt BBC dél-amerikai sportkommentárora is a finoman, de a bírálók közé állt. Tim Vickery megjegyezte, hogy a "negrito" szónak becéző és nem sértő jelentése van Uruguayban, de az angol szövetség ezt nem fogadta el. Az uruguayi válogatott volt az, amely szembemenve az akkori trenddel már 1916-ban bevett soraiba feketebőrű játékosokat. Az 1950-es világbajnok csapat kapitányát, Obduli Varelát "El Negro Jefeként", azaz Fekete főnöknek becézték. Senki sem kiáltott rasszizmust, amikor Mick Jagger a Rolling Stones egyik számában azt énekelte, hogy "Hey, negrita" - teszi hozzá a szakíró, aki bírálja hazája sajtóját azért is, ahogy az Sepp Blatterrel, a FIFA vezetőjével bánt. Blatter azt találta mondani, hogy a pályán a legtöbb megnyilvánulás nem rasszista és azokat el lehet intézni egy meccs utáni kézfogással. Olyan kampány indult azonban ellene, hogy bocsánatot kellett kérnie.

Ehhez képest Sir Stanley Rous, a FIFA 1961 és 1974 közötti angol vezetője, nyíltan barátkozott a dél-afrikai apartheid rezsim illetékeseivel - jegyzi meg Vickery. Az angolok napjainkban nagyon helyesen teszik, hogy fellépnek a rasszizmus ellen, de példát kellene mutatniuk, nem pedig bélyeget sütni más országokra és prédikálni - írja. Ennek ellenére azt is hozzáteszi: rossz az, amikor valakinek a bőrszínét teszik meg témává, ezért Suarez büntetést érdemelt, de azért nem ilyen súlyosat.

Maga a csatár a Twitteren azt írta, hogy "nagyon fájdalmas és nehéz nap ez a mai nekem és családomnak, de folytatom a munkát".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×