eur:
393.09
usd:
367.05
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Messi rekordot állított be, s megnyerte a klubvébét a Barcelonának

A Barcelona ismét a világ legjobb csapata. Immár nem szubjektív értékítélet alapján, hanem objektíven: a katalánok a vártnál sokkal biztosabban, már az első félidőben háromgólos előnyt szerezve győzték le a klubvilágbajnokság döntőjében a Libertadores-kupát védő, brazil Santost. Lionel Messi újabb csúcsot állított be.

A Barcelona - tekintetbe véve David Villa csütörtöki súlyos sérülését, s hogy Alexis Sánchez sem egészséges - a legerősebb összeállításában kezdett, kimaradt a tizenegyből Pedro, aki 2009-ben, amikor a katalánok legutóbb megnyerték a klubvilágbajnokságot, gólt szerzett a fináléban.

Azzal csúcsot állított fel: abban az esztendőben hat különböző klubsorozatban is a kapuba talált. Erre korábban még senki sem volt képes egy adott kalendáriumi évben a futballtörténelemben. Messi most esélyes volt beállítani a rekordot, miután öt sorozatban is gólt ért el az esztendő korábbi szakaszában.

A Barcelona tizenegye az alábbi volt: Valdes - Dani Alves, Pique, Puyol, Abidal - Busquets, Xavi, Thiago, Iniesta - Cesc - Messi. A Santos tizenegye: Rafael - Danilo, Dracena, Bruno Rodrigo, Durval, Leo - Henrique, Arouca, Ganso - Neymar, Borges. A brazilok közül hiányzott Elano.

Mostanság, amikor rengeteg csapat vásárlással próbálja pótolni a nevelőmunkát, érdemes megjegyezni, hogy a Barcelona tizenegyében kilenc saját nevelésű játékos kapott helyet. (Csak a két szélsőhátvéd jelentett kivételt.) A brazilok megerősítették a védelmüket, Dracena, Bruno Rodrigo és Durval is középső védő.

A Barcelona játékosai a kezdésre különleges trikót viselve vonultak ki, David Villának kívántak jobbulást. Sérült társukat hétfőn műtik meg egy barcelonai klinikán.

A katalánok a nyolcadik percben büntetőt reklamáltak, miután szerintük a Thiago labdáját átvevő Messivel szemben szabálytalankodtak a brazilok. Az üzbég bíró, Irmatov nem látott okot arra, hogy tizenegyest ítéljen.

A tizenkettedik percben ismét Messi és Thiago volt a főszereplő, kísérleteiket Rafael hárította. A 16. percben már nem tehetett semmit a kapus: Xavi briliáns labdakezelése, s remek, de némileg szerencsés átadása után Lionel Messi megszerezte a vezető gólt.


Az argentin csatár ezzel beállította Pedro rekordját, 2011-ben a spanyol bajnokságban, a spanyol országos kupában, a Bajnokok Ligájában, az európai Szuperkupa-döntőben, a klubvilágbajnokságon, és a spanyol Szuperkupa-döntőben is a kapuba talált.

Messinek ez volt az 54. gólja 2011-ben a Barcelona mezében, korábban 31 bajnoki, 12 BL-gólja mellett hatot lőtt a spanyol Király Kupában, hármat a spanyol Szuperkupa-döntőkben, s egyet az európai Szuperkupa-döntőben. Több sorozatban (hétben) szerzett gólt Samuel Eto'o 2010-ben, de azok közül kettőben (világbajnokság, Afrikai Nemzetek Kupája) a kameruni válogatott tagjaként vett részt. Még egy adat: Messi, aki még mindig nincs 25 éves, a klubvilágbajnokság megnyerésével a 18. trófeáját szerezte a Barcelonával.Nem sokkal később már két góllal vezetett a Barcelona: Daniel Alves jobbról küldött labdájából Xavi Hernandez növelte az előnyt. Xavi a Real Madridnak lőtt gólját még lehetett öngólnak adni (valóban Marcelón irányt változtatva került a labda a kapuba), ez már csak az övé volt.

A 44. percben Cesc Fabregas is bevette a brazilok kapuját, Rafael kétszer még hárított, harmadszor már nem tudott. A jokohamai nemzetközi stadionban szűk tíz éve a brazilok világbajnoki címet nyertek, pontosan tíz esztendeje a Real Madrid braziljait ünnepelték - de a mai nap nem az övék. A Barcelona egy félidő alatt megnyerte a klubvilágbajnokság döntőjét.

A második félidőre csak az a kérdés maradt nyitva, ki lesz a torna gólkirálya, illetve ki kapja a legjobb játékosnak járó díjat. Messinek jó esélye volt mind a kettőre.

Ez a félidő a 82. percig helyzetekkel telt, a katalánoknak volt több, a Santosnak (Neymar révén) egy.

Nyolc perccel a találkozó lefújása előtt a Santos védelmének hibáját kihasználva Messi 4-0-ra alakította a találkozó állását. Az eredmény egyben csúcsot is jelentett: egyetlen csapat sem tudta korábban megnyerni a klubvilágbajnoki címet négygólos győzelmet aratva.

Lionel Messi lett klubtársával, Adrianóval holtversenyben, a torna gólkirálya (2-2 gól), s ő kapta meg a legjobb játékosnak járó aranylabdát is. Az ezüstlabdás Xavi, a bronzlabdás Neymar lett.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×