Az angolok mérgesek Rooney miatt - videókkal

Infostart
2011. október 8. 16:46
Anglia kijutott az Európa-bajnokságra, de az első meccsére elveszítette Wayne Rooneyt. A dánok, a portugálok és a norvégok között élesedik a helyzet. Melyik csapat lesz a második helyezett a spanyolok mögött? Helyzetkép a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők G, H és I csoportjáról.

A G csoport rangadóján az angolok 2-0-s vezetésük után 2-2-re végeztek Podgoricában, Ashley Young és Darren Bent góljai után a montenegróiak "feltámadtak", s a 91. percben kiegyenlítettek. A háromoroszlánosok szempontjából ez nagy gond, az már inkább, hogy a rossz idegállapotban lévő Wayne Rooney egy felesleges szabálytalanság után piros lapot kapott. A válogatott első számú játékosa szinte biztosan kihagyja így az Eb-döntő első angol meccsét.

Az angol sajtóban Fabio Capello védekezésre kényszerült, jó döntés volt-e egyáltalán, hogy az édesapja és családtagjai letartóztatása miatt rossz idegállapotban lévő Rooneyt játszatta. Nem nehéz elképzelni, hogy ha kikaptak volna az angolok, aztán elveszítik a csoportelsőséget, mit kapott volna Capello, ha mellőzi Rooneyt...


Az angol válogatottnak a pénteki volt a 900. mérkőzése története során, s mindössze két játékosa akad, akit kétszer is kiállítottak a mérkőzésein. Az egyik David Beckham, a másik Wayne Rooney.

Még egy érdekesség, a hazaiak kapuját a magyar NB I-ben csak tartalék, Mladen Bozsovics, a Videoton kapusa védte. Az értékelések szerint idegesen kezdett, de aztán belejött, a gólokról nem tehetett.

Wales-Svájc 2-0
Montenegró-Anglia 2-2
Az állás: 1. (és már Eb-résztvevő) Anglia 18 pont/8 mérkőzés, 2. Montenegró 12/7, 3. Svájc 8/7, 4. Wales 6/7, 5. Bulgária 5/7

A H csoportban a dánok simán, 4-1-re nyertek Cipruson, legjobbjuk, az örökifjú immár 111-szeres válogatott Dennis Rommedahl két gólt is szerzett. A portugálok gólzáporos mérkőzésen nyertek 5-3-ra - meglepő, hogy Cristiano Ronaldo nem volt a gólszerzők között. (Nani 2, Postiga, Moutinho, Eliseu)



A két csapat kedden egymás ellen játszik Koppenhágában, egy döntetlennel akár mindkettő továbbléphet, például, ha a svédek kikapnak a hollandoktól. A dánoknak nyerniük kell a csoportelsőséghez. A pótselejtezőre még esélyes norvégok a ciprusiakat fogadják.



Portugália-Izland 5-3
Ciprus-Dánia 1-4
Az állás: 1. Portugália 16 pont/7 mérkőzés, 2. Dánia 16/7, 3. Norvégia 13/7 (7-6), 4. Izland 4/8, 5. Ciprus 2/7

Az I csoportban a már továbbjutott spanyolok a 23. percben már 2-0-ra vezettek Juan Mata és Xabi Alonso góljával, ez is maradt a végeredmény. Ezzel a csehek maradtak ugyan a második helyen, de ma este a skótok megelőzhetik őket, ha a papírformának megfelelően nyernek Liechtensteinben.



Az utolsó játéknapon a spanyolok a skótokat fogadják, a csehek a litvánokhoz utaznak - valószínű, hogy a sorozat elején csak vergődő csehek mégis elérik a pótselejtezőt.

I csoport:
Csehország-Spanyolország 0-2
Liechtenstein-Skócia (szombat)
Az állás: 1. (és már Eb-résztvevő) Spanyolország 21 pont/7 mérkőzés, 2. Csehország 10/7, 3. Skócia 8/6, 4. Litvánia 5/7, 5. Liechtenstein 4/7