Nem lehet büntetni a doppingdílereket

Infostart
2011. július 9. 11:58
A doppingdílerek ellen egyelőre nem lehet fellépni, mert nincs olyan törvény, amely a tevékenységüket szankcionálná, pedig erre szükség lenne rá - mondta a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója. Tiszeker Ágnes szerint nem elsősorban az élsportolókért kell aggódni, az "amatőrök" tudnak sokszor keveset arról, hogy mit szednek be.

Minden sportág veszélyeztetett a doppingdílerek miatt, a problémáról régóta lehet tudni, ám tenni ellene egyelőre lehetetlen - mondta az InfoRádiónak a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

Tiszeker Ágnes kifejtette: főleg a környező országokból kerülnek be Magyarországra tiltott szerek, de innen is áramlanak ki anyagok. A közelmúltban az osztrák rendőrök kapcsoltak le egy szállítmány tiltott anabolikus szteroidokkal, majd a magyar rendőrség egy külföldit fogott el több száz tablettával.

A tiltott szerek terjesztésének kérdése nincs szabályozva, nincs erre vonatkozó törvény, így büntetni sem lehet - emelte ki Tiszeker Ágnes, aki az ügyben konzultált a sportért felelős államtitkárság jogászaival.

A Magyar Antidopping Csoport vezetője hangsúlyozta: főleg nem az élsportért kell aggódni, de a szabadidősportban nincs ellenőrzés, és kevés információval rendelkeznek arról, hogy mit szednek be. Könnyen hamis, ismeretlen összetételű anyagok kerülhetnek a szervezetbe - tette hozzá.

Hanganyag: Szabó Gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást