Vettelt megszorongatták a Ferrarik Kanadában

Infostart
2011. június 11. 20:08
Csak megszorítani tudták a ferrarisok Sebastian Vettelt a forma-1-es Kanadai Nagydíj időmérő edzésén. Hiába nyert meg egy-egy edzésszakaszt Fernando Alonso és Felipe Massa is, a világbajnoki címvédő akkor volt a leggyorsabb, amikor arra a legnagyobb szükség volt.

Sergio Perezt a monacói baleste után az orvosok versenyzésre alkalmasnak találták, ám a mexikói pilóta nem érezte jól magát, így a Sauber csapat végül korábbi versenyzőjét, a McLaren jelenlegi tesztpilótáját, Pedro de la Rosát ültette a helyére.

A szombat délelőtti szabadedzésen Mark Webber autója nem tudta elhagyni a garázst, az ausztrál RedBull-Renault-ját azonban az időmérő edzésre megjavították.

Q1 - Alonso-Vettel csata az élen 

Az időmérő edzés első része Sebastian vettel és Fernando Alonso csatáját hozta. Vettel 1:14,318-al nyitott, amire Alonso 1:14,227-es körrel válaszolt. A német világbajnok az újabb nekifutásra 1:14,011-re javította a legjobb időt, ám a ferraris erre 1:13,822-es körrel reagált.

A Q1-et végül Fernando Alonso nyerte meg, Sebastian Vettel és Felipe Massa előtt. Õket Lewis Hamilton, Jenson Button és Mark Webber követték. Kiesett (és ezzel a 18-23-dik helyről rajtolhat vasárnap): Alguersuari, Trulli, Kovalainen, Liuzzi, Glock, Karthikeyan. Jérome d'Ambrosio nem futotta meg a 107%-nak megfelelő köridőt, így várhatóan nem állhat rajthoz a versenyen.

Q2 - Ezúttal a másik Ferrari az élen

Az időmérő edzés második szakaszában Felipe Massa feltartotta Michael Schumachert. A német gyors körön volt, amit egykori csapattársa nem vett észre. Az élen ekkor Vettel (1:13,486), Webber, Alonso, Hamilton és Rosberg volt a sorrend. Öt perccel az edzés vége előtt Massa ugrott az élre (1:13,431).

A Q2-t így Massa nyerte, Vettel, Webber, Alonso, Hamilton, Rosberg, Button, Schumacher, Petrov és Heidfeld előtt. Kiesett (és ezzel a 11-17-dik helyről rajtolhat vasárnap): di Resta, Maldonado, Kobayashi, Sutil, Buemi, Barrichello és de la Rosa.

Q3 - Vettel akkor, amikor kell

Az időmérő edzés utolsó, 10 perces szakaszában először Mark Webber állt az élre (1:15,262), ám Lewis Hamilton hamar átvette a vezetést az ausztráltól (1:13,945). Sebastian Vettel az időmérő edzés eddigi legjobb idejével (1:13,014) állt az élre. Az edzés felénél Vettel, Massa, Alonso, Webber sorrendben álltak a versenyzők.

Michael Schumacher, hogy megspóroljon egy szett szuperlágy gumit a versenyre, csupán egyetlen mért kört futott a Q3-ban, amivel csak a nyolcadik leggyorsabb volt.

Az utolsó percben még Massa és Alonso is megpróbálta megverni Vettelt, de egyik ferraris sem tudott jobb időt autózni a világbajnoki címvédőnél. Az első rajtkockából így Sebastian Vettel indulhat. A német mellől Fernando Alonso várhatja a vasárnapi rajtot. A második sort Felipe Massa és Mark Webber, a harmadik sort Lewis Hamilton és Nico Rosberg, a negyedik sort Jenson Button és Michael Schumacher foglalhatja el vasárnap a rajtrácson. Az első tízet a két Renault zárja, Nick Heidfeld, Vitalij Petrov sorrendben.

A versenyt vasárnap, magyar idő szerint este hét órától rendezik.