A Barcelona a világ legjobbbjához méltó játékkal verte meg a Man Unitedet a BL-döntőben

Infostart
2011. május 28. 20:40
Az FC Barcelona megnyerte a Bajnokok Ligáját, 3-1-re legyőzve a Manchester Unitedet. A katalánok Pedro góljával szereztek vezetést, Wayne Rooney az első játékrészben még kiegyenlített. A második félidőben katalánok a maguk javára fordították az eredményt, Lionel Messi és David Villa góljával. Kassai Viktor jól, fölényesen vezette a finálét.

Kassai Viktor irányításával magyar játékvezetői ötös dirigálása mellett játszotta a Barcelona és a Manchester United a 2010-2011-es Bajnokok Ligája döntőjét. A világ legerősebb két bajnokságának idei győztesei csatáztak egymással.

A Manchester United összeállítása nem szolgált nagy meglepetéssel, ha csak azt nem vesszük annak, hogy a mexikói Chicharito Hernandez is bekerült a kezdőcsapatba. Darren Fletcher lemaradt (kezdőként) a döntőről, miként 2008-ban is. A Premier League gólkirálya, Dimitar Berbatov még a cserék közé sem került.

A Barcelonában Carles Puyol nem tudta vállalni a játékot, ott van ellenben a pályán, alig két hónappal májműtétje után, Eric Abidal.

Az összeállítások: Barcelona: Valdes - Dani Alves, Mascherano, Pique, Abidal - Xavi, Busquets, Iniesta - Villa, Messi, Pedro. Cserék: Oier, Puyol, Krkic, Keita, Afellay, Adriano Correia, Thiago.

Manchester United: Van der Sar - Fabio Da Silva, Ferdinand, Vidics, Evra - Valencia, Carrick, Giggs, Pak Dzsi Szung - Rooney, Hernandez. Cserék: Kuszczak, Owen, Anderson, Smalling, Nani, Scholes, Fletcher.

8. perc: Az első percek a Manchester United némi fölényével teltek. A Barcelona nem tudta annyit birtokolni a labdát, amennyit szokta, vagy amennyit, például, az El Clásicókon tette tavasszal.

9. perc: Piqué megtolta hátrafelé a labdát Hernandezzel versenyt futva, Victor Valdés vele szemben mozgott, s csak nehezen tudta kivágni a labdát.

15. perc: Az első igazi Barcelona-támadás után máris helyzet. A katalánok adogatták a labdát,. majd Xavi középre tette, Pedro, a rosszul helyezkedő Fábio hibáját kihasználva kapura lőhetett. Célt tévesztett.

20. perc: Kicsit változott a játék képe, a Barcelona többet birtokolja a labdát. Soros akciója végén David Villa 19 méteről lőtt, 19 centivel a jobb kapufa mellé.

21. perc: Villának megjött a kedve. A 16-os sarkáról lőtt, Van der Sar vetődve hárított.

22. perc: Lionel Messi először helyzetben, de mielőtt lőhetett volna, Nemanja Vidics bravúros becsúszással levette a lábáról a labdát.

27. perc: Vezet a Barcelona egy szimpla góllal. Attól szimpla, hogy ezek a fiúk így tudnak futballozni. Xavi felhozta a labdát, a lehető legtökéletesebb ütemben kitette a labdát az egyedül hagyott Pedrónak, aki jobbal, egyenesen, a bal alsó sarokba lőtt.

(Ez volt az idényben a Barcelona 150. hivatalos mérkőzésen szerzett gólja. Pedróé ebből 22, akárcsak Villáé. Messi a rekorder, 52-vel. Hárman 96-ot szereztek a másfélszázból.)


Mark Lawrenson, a BBC elemzője nem lepődött meg, hogy vezetést szerzett a Barcelona. "Ha a házad fölött mindig sötét felhők gyülekeznek, nem csodálkozhatsz, ha előbb-utóbb elered az eső.

33. perc Kiegyenlített a Man United! Abidal bedobása után Rio Ferdinand megszerezte a labdát, az angolok végigvitték az akciót, a barca tizenhatosa előtt Rooney jobbra tgolta, Ryan Giggs hihetetlenül higgadtan felnézett, s a legjobb ütemben visszatette "Wazza" elé. Rooney úgy lőtte ki 12 méterről a felső sarkot, mintha edzések lenne.

(A spanyol lapok internetes beszámolói szerint lesállás előzte meg a Man United gólját.Az angolok ezt nem említik, de megjegyzik, "Barca-típusú gólt lőtt Sir Alex csapata.)

40. perc:
Az első igazán durva belemenés, Valencia beleszállt Messibe. Kassai Viktor még türelmes, nem adott sárga lapot.

42. perc: Messi kitette a labdát jobbra, David Villa vissza akarta adni, de kicsit meredeken célzott. Messi így is vetődött, akárcsak Carrick és Van der Sar. A kapus fejberúgta játékostársát.

(Félidő. A magyar játékvezetői ötös eddig hiba nélkül működik a szerelések megítélésében, igaz, nincs különösebben nehéz dolga. Sportszerű meccs. Ugyanakkor a spanyol Marca felvétele azt bizonyítja, az angol gól előtt Giggs lesen kapta a labdát. Kassai Viktor akcióközelben volt, de abból a szögből nem dönthetett. Erőss Gábor úgy ítélte meg, nem állt előrébb Giggs Abidalnál.)

46. perc: Megkezdődött a második félidő, egyik csapat sem cserélt. Katalán rohamokkal folytatódott a mérkőzés.

52. perc: Daniel Alves a tizenhatoson belülre betörve, tiszta helyzetből lőhetett, Van der Sar lábbal védett. A kipattanó labdát Messi küldte vissza, ám Evra kifejelte szögletre a labdát.

54. perc:Ismét vezet a Barcelona, 2-1! Lionel Messi idénybeli 53., a BL-ben 12. gólja. Átvette a labdát 20 méterre a kaputól, a Man United védői nem vették eléggé komolyan. A Bolha ellőtte 18 méterről a labdát, ami elment Nemanja Vidics lába mellett, Van der Sar pedig vetődve sem tudott hárítani. 

(Lionel Messi, bármilyen hihetetlen is, korábban még soha nem lőtt gólt Angliában. A mostani volt a 12. találata a BL-sorozatban, ezzel beérte a rekorder Ruud van Nistelrooyt.)

60. perc: Michael Carrick követte Daniel Alvest. Kassai Viktor, mindkét megkérdőjelezhetetlen döntést hozva, sárga lappal büntette őket szabálytalanságukért.

62. perc: Messi lefordult Rio Ferdinandról, 14 méterről lőtt, Van der Sar lábbal védett.

66. perc: Lendületben a Barcelona. Xavi nagy lövését Van der Sar a levegőben úszva ütötte ki.

68. perc:Az első csere, Fábio, a jobbhátvéd helyére Nani állt be. Sir Alex erősíteni akarta a támadójátékot.

69. perc:Alighanem eldőlt, 3-1. A Manchester United tizenhatosán belül pattogott a labda. Busquets visszaszerezte, lekészítette a büntetőterületen kívül álló David Villának, aki elegánsan a bal felső sarokba tekert.

(Immár a Barcelona mindhárom csatára szerzett gólt a döntőben. Legutóbb 2005-ben fordult elő, hogy egy csapatból három különböző játékos is gólt szerezzen a BL-döntőben.)


71. perc:

Újabb csere a Man Unitednél, Michael Carricket Paul Scholes váltotta.

80. perc:David Villa kézzel ért a labdához a saját tizenhatoson belül. Ryan Giggs büntetőt reklamált, ám a spanyol kezezése vétlen volt. (A Marca megjegyzi: ugyanaz az eset, mint Evránál, a másik oldalon, az első félidőben.)

82. perc:Victor Valdés is a pályán. A kapusnak hosszú percek után kellett újra mozdulnia, látványos ugrással ütötte el a labdát Chicharito Hernandez elől.

85. perc:David Villa helyett Seydou Keita szállt be. Egy perccel korábban Daniel Alves időhúzásért sárga lapot kapott.

87. perc:Pep Guardiola ügyel a részletekre. Beküldi a csapatkapitányát, Carles Puyolt. ?int 1992-ben, amikor Alexanco bizonyos Pep Guardiola helyére állt be. Alves nem lesz a pályán a győzelem pillanatában.

(Könnyed utolsó percek. A mérkőzés valójában David Villa gólja után eldőlt.)

91. perc: Az utolsó csere, Pedro helyére Ibrahim Afellay került pályára.

Vége, 3-1-re győzött a világ legjobb klubcsapata. A Barcelona, amely a Guardiola-érában, azaz 2008 nyara óta a tízedik (!) titulusát nyerte el, vitathatatlanul a korszak legjobbja.

Csodálatos gesztus: Carles Puyol és Xavi, a Barcelona kapitányai úgy döntöttek, Eric Abidal, akinél március elején kezdeti stádiumban lévő májrákot diagnosztizáltak, majd a műtéte után május elején már újra pályán volt, vegye át a kupát. A francia védő lendítette először a magasba 2011-ben a trófeát.



A döntő lefújása után 10 perccel a barcelonai Sport már közölte a győztesek osztályzatait. Nem gondolkodtak sokat a szerkesztők: Messi, Xavi és Iniesta tízest, a többiek kilencest kaptak.