Már a Barcelona és a United is ünnepelhetett a Wembley-ben - videók

Infostart
2011. május 26. 17:01
A szombat esti Barcelona-Manchester United mérkőzés a hatodik Bajnokok Ligája-döntő lesz, amit a londoni Wembley-stadionban rendeznek. Az újjáépített, 90 ezres aréna először ad otthont a finálénak. Mindkét mostani döntősnek szép emlékei fűződnek a Wembley-hez. Összeállításunkban a korábbi döntőket elevenítjük fel.

Az első BEK-döntőt 1963-ban rendezték Londonban, a Milan és a Benfica meccsére 45 ezren voltak kíváncsiak. Eusébio vezetést szerzett, de az olasz együttes Altafini duplájával fordított és végül 2-1-re nyert a portugálok ellen, így a Benfica nem tudta sorozatban harmadszor megnyerni a serleget. A kupát Cesare Maldini emelhette először a magasba. Ez volt a piros-feketék első BEK-győzelme.

Öt évvel később a Benfica visszatért a Wembley-be, és már 92 ezer nézőt vonzott a Manchester United elleni finálé. Sir Matt Busby együttese tíz évvel a müncheni tragédia után jutott először a klubfutball csúcsára azzal, hogy az 1-1-es rendes játékidő után hosszabbításban 4-1-re verte a lisszaboniakat. A hajrában Eusébio lövését Stepney bravúrral védte, majd a hosszabbítás elején a United két gyors góllal eldöntötte a meccset. A repülőszerencsétlenség túlélői közül ketten játszottak, a csapatkapitány, Bobby Charlton két gólt is szerzett.


1971-ben a Johan Cruyff-fal felálló Ajax első diadalát a Wembley-ben érte el. Az amszterdamiak a Puskás Ferenc irányította Panathinaikoszt győzték le 2-0-ra. Van Dijk már az 5. percben előnyhöz juttatta a holland együtetes, majd a hajrában Arie Haan is betalált. Az Ajax a következő két kiírást is megnyerte.


A Liverpool 1978-ban a Wembley-ben tudta megvédeni címét. A Bruges elleni döntőt a klub legendájának, a jelenlegi menedzsernek, Kenny Dalglish-nak a gólja döntötte el. A belga együttesben kezdőként szerepelt Kű Lajos. A magyar játékos a fináléban játszotta első meccsét új csapatában, és mindmáig ő az utolsó magyar állampolgárságú futballista, aki a legrangosabb kupasorozat döntőjében részt vett.


Az 1992-as finálé a Barcelona számára marad felejthetetlen emlék: a katalán együttes a régi Wembley-ben nyerte meg története során először a sorozatot, amit akkor neveztek utoljára BEK-nek. A Sampdoria ellen Ronald Koeman hosszabbításban szerzett szabadrúgásgólja volt az egyetlen találat. A Barcelona első álomcsapatában főként saját nevelésű játékosok - köztük a mostani tréner, Josep Guardiola - szerepeltek néhány külföldi sztárral kiegészülve, akárcsak a jelenlegi együttesben. Johan Cruyff ezúttal vezetőedzőként ért a csúcsra.