Tiszeker: Lehetnek meglepetések a londoni olimpián

Infostart
2011. május 14. 08:35
Az élelmiszer-szennyeződés és a sportolók közötti esélyegyenlőség is központi kérdés lehet a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség montreali alapító ülésén - mondta az InfoRádiónak a Magyar Antidopping Csoport vezetője. Tiszeker Ágnes arról is beszélt, hogy nem jelentene meglepetést, ha közvetlenül a londoni olimpia előtt már ki tudnák mutatni az IGF nevű, több sportágban is igen népszerű növekedési hormont.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség montreali alapító ülésén az élelmiszer-szennyeződés és a sportolók közötti esélyegyenlőség is központi kérdés lehet - közölte a Magyar Antidopping Csoport vezetője. Tiszeker Ágnes szerint a szervezetnek lépéseket kell tennie a gyakorlati problémák könnyebb kezelése érdekében, így a többi között szükséges lenne egyeztetmi a kínai hatóságokkal a klenbuterol nevű tiltott szer állattenyésztésben bevett alkalmazása miatt.

A Magyar Antidopping Csoport vezetője kiemelte, hogy egyre többször hivatkoznak a megbukott sportolók az elfogyasztott élelmiszerekre, noha a valóságban vélhetően jóval ritkábban áll ez a tényező a háttérben. Fontosnak tartja az esélyegyenlőség biztosítását is, hogy a sportoló elleni doppingeljárás során ne az számítson, hogy ki mennyire befolyásos országból vagy háttérrel érkezik.

Tiszeker Ágnes a magyar soros uniós elnökség eddigi szakirányú munkáját sikeresnek nevezte, de azt mondta, hogy a nagy próbatétel most következik, mivel az Európai Unió 47,5 százalékos költségvetési hozzájárulásával arányos súlyt harcolna ki magának a döntések meghozatalában.

Vannak biztató próbálkozások az IGF nevű, több sportágban is igen népszerű növekedési hormon kimutatására, de még egyik sem kapott zöld jelzést - mondta Tiszeker Ágnes. Hozzátette: ha megtalálják a jó módszert, lehetnek meglepetések a londoni olimpián.

A Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint azt nem lehet megbecsülni, hogy a magyar sportolók közül mennyien használják az IGF-et.

Hanganyag: Farkas Dávid


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tiszeker Ágnes 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Tiszeker Ágnes 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást