Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A CAS határoz a magyarokat is érintő "hat hónapos" olimpiai szabályról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) állásfoglalását kéri közösen az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az úgynevezett hat hónapos szabályról, melynek értelmében azok a sportolók, akik fél évnél hosszabb eltiltást kaptak doppingvétség miatt, kénytelenek kihagyni a következő ötkarikás játékokat. Az érintettek között akadnak magyarok is

Az amerikaiak azért fordultak a CAS-hoz, mert szeretnék tudni, hogy a 400 méteren olimpiai és világbajnok sprinterük, LeShawn Merritt megvédheti-e címét jövőre Londonban, noha korábban 21 hónapos eltiltást kapott doppingolás miatt. A NOB pedig annak szeretné elejét venni a sportdöntőbírósági állásfoglalással, hogy a londoni játékok előtti hetekben egymást érjék a bírósági ügyek.

A NOB arra alapozva fogalmazta meg korábban a vonatkozó szabályát, hogy joga van eldönteni, milyen feltételekkel nevezhető valaki a játékokra, a szankció bírálói szerint viszont kétszer bűnhődik a vétkes sportoló, ha az eltiltása után még az olimpiáról is lemarad. Christophe De Kepper főigazgató a közös beadvánnyal kapcsolatban jelezte, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tartja majd magát a CAS határozatához.

A NOB-szabálynak vannak magyar érintettjei is. A birkózó világbajnok Kiss Balázsnak március 18-án járt le egyéves eltiltása, melyet doppingvétség miatt kapott.

Az Eb-bronzérmes cselgáncsozó Ungvári Attilával szemben jelenleg zajlik eljárás, mert szervezetében tiltott szert találtak, és ha nem sikerül bebizonyítania ártatlanságát, fél évet meghaladó eltiltásra számíthat.

Szepesi Nikolett Európa-bajnoki bronzérmes hátúszó azért hagyta abba másodszor is - idén januárban - az úszást, mert első visszavonulását követően nem jelezte visszatérését, emiatt egyéves eltiltást kapott, ennek következtében pedig a jelenlegi helyzet szerint nem indulhatna az olimpián.