Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megint repülhetnek a macik a jégre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A korábbi évek nagy sikerére való tekintettel a Magyar Jégkorong Szövetség és főtámogatója idén is megrendezi a "Dobj egy macit!" jótékonysági akciót.

A divízió I-es jégkorong világbajnokság pénteki napján a Magyarország-Spanyolország mérkőzésén a plüssmackók is a figyelem középpontjába kerülnek. A szurkolók az első magyar gól után a jégpályára dobhatják a gyerekeknek szánt plüssmacikat.

"Az első magyarországi Dobj egy macit! akciót három évvel ezelőtt a Miskolci Jegesmedvék csapata szervezte meg. A kezdeményezés nagy sikert aratott, rengeteg plüssfigurát gyűjtöttek a játékosok és a szurkolók a rászoruló gyermekek számára. 2009-től főtámogatónkkal mi is minden évben megrendezzük ezt a jótékonysági akciót. Bízom benne, hogy a spanyolok elleni világbajnoki mérkőzésen nemcsak a magyar csapat arat győzelmet, de rengeteg játékot is gyűjtünk majd a gyerekeknek." - mondta Kovács Csaba, a Magyar Jégkorong Szövetség alelnöke.

A kezdeményezés Észak-Amerikából indult Teddy Bear Toss néven. A legenda szerint először a kanadai Kitchenerben borították be a jégpályát játékmackókkal még a nyolcvanas évek derekán, hogy a karácsony közeledtével így kedveskedjenek a gyerekeknek. A kezdeményezés később egész Kanadában és az Egyesült Államokban is elterjedt, és ma már szinte az összes ifjúsági, és sok alsóbb ligában is repülnek a mackók. Egy-egy nagyobb közönséggel rendelkező csapatnál akár 10-15 ezer plüssállat is összegyűlik. A rekordot jelenleg a Calgary Hitmen szurkolói tartják, akik 2007. december 2-án 26.919 darab plüssjátékkal fedték be a jeget.

A Dobj egy macit! jótékonysági akció keretein belül a szurkolók egyre több plüssállatot ajándékoznak a beteg és rászoruló gyerekeknek. A 2009-es első jótékonysági eseményen 4352 plüssmacit és más plüssállatot gyűjtöttek össze a nézők, míg tavaly már 4451 figurát dobtak a jégpályára.

A világbajnokságon összegyűjtött macikat többek között a Bethesda Gyermekkórház, az Esze Tamás Gyermekotthon valamint Budapest Főváros Önkormányzatának Templom utcai Gyermekotthona kapja majd. A plüssállatokat ebben az évben is a jégkorong-válogatott tagjai adják át a gyerekeknek.