eur:
395.46
usd:
372.4
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

A taktikák versenyét nyerte meg Hamilton - videókkal

Bár a végeredményből úgy tűnik, hogy nemcsak a McLaren, hanem a többiek is utolérték a Red Bullt, az osztrák csapat előnye nem fogyott el teljesen - kezdte elemzését az InfoRádióban Farkas Péter, az A5.hu autós portál Formula-1-es rovatvezetője. A szakíró szerint ugyanis a Kínai Nagydíj legalább annyira a taktikák futama volt, mint a nyers erőé.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tény, hogy Mark Webber a 18. helyről rajtolva közvetlenül csapattársa, a világbajnoki címvédő Sebastian Vettel mögött, a harmadik pozícióban végzett. Az ausztrál annak ellenére ért fel a dobogóra, hogy háromszor hajtott a boxba, míg a német csupán kétszer kapott új gumikat - tette hozzá Farkas Péter.

Vettel egyébként nem csak a boxtaktika miatt maradt le a győzelemről: a rajtja sem sikerült jól, mindkét mclarenes elhajtott mellette. "Nem ez volt a legjobb startom, és kiderült, hogy valami oknál fogva Kínában a célegyenes jobb oldala a koszosabb" - magyarázkodott a német.

Sok szakértő már az idénynyitóra is azt jósolta, hogy a gumik kopása és a kerékcserék időzítése alaposan megkeverheti a futamok végeredményét, az elképzelés azonban csupán most, a szezon harmadik versenyére nyert igazolást. A Kínai Nagydíjon hatan is elfoglalták a vezető pozíciót, Vettel, Button, Hamilton, a ferraris Felipe Massa és - meglepetésre - a mercedeses Nico Rosberg neve is feltűnt az aktuális állást mutató lista élén.

A 2009-es világbajnok, Jenson Button eredményét is nagyban meghatározták a kerékcserék. Az angol versenyző az első boxba álláskor elbambult, és ahelyett, hogy saját csapatához gurult volna a boxutcában, a Red Bull főhadiszállása elé parkolt le. Az osztrák istálló szerelői kétségbeesve integettek Buttonnak, hogy hajtson tovább, hiszen közvetlenül mögötte érkezett Vettel, akinek így sikerült megelőznie ügyetlenkedő riválisát.


A McLaren csapatvezetője, Martin Whitmarsh a verseny után a BBC munkatársának elmondta: Buttonnak az utasítás szerint egy körrel korábban kellett volna a megejtenie a kerékcserét, és a szerelők nem számítottak az érkezésére. Ezért sem várta őt a "nyalókás ember", hogy a megfelelő helyre terelje.

A baki ellenére Button sokáig jól tartotta magát, a futam vége felé azonban kopásnak indultak autóján a kemény keverékű gumik. Így a Kinetikai Energia-visszanyerő Rendszerrel (KERS) továbbra is szenvedő, ám a mezőny hátsóbb traktusain magát átverekedő Webber az utolsó körben megelőzte. "Ha a 15. körben azt látod a kijelződön, hogy a 17. helyen állsz, arra gondolhatsz, hogy nem fog összejönni, de én nagyon jól éreztem magam az autóban. Volt még pár szett friss gumim az időmérőről, az segített" - magyarázta az ausztrál.


A futamgyőztes Lewis Hamiltonnak is akadt problémája: nem sokkal a rajt előtt derült ki, hogy versenyautójában a motorblokkot elöntötte az üzemanyag, ám a szerelőknek az utolsó pillanatban még sikerült kicserélniük a légszűrőt. "Nem kérdeztem, hogy mit csinálnak, nyugodt akartam maradni, nem szerettem volna tovább fokozni a stresszt. Amikor végre elindultam és végiggurultam a boxutcán, folyamatosan a jelzőfényt figyeltem, drukkolva, nehogy pirosra váltson, és nem tette! - emlékezett vissza 2008 világbajnoka.

Hamilton végül három körrel a leintés előtt vette át a vezetést a használtabb gumikon autózó Vetteltől. "Nehéz volt megelőzni Sebastiant: hiába volt lassabb, nem tűnt úgy, hogy formán kívül van. Korábban sem volt könnyű lépést tartani vele a hátsó egyenesben, ezért még az előtt szerettem volna elmenni mellette. Nem ott akartam előzni, ahol végül megtettem, de megvolt a kellő tapadásom, így befértem elé" - mondta az angol.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×