Szeged 50 millióval támogatja a kajak-kenu vb-t

InfoRádió / MTI
2011. április 6. 16:48
Szeged város önkormányzata támogatói szerződést kötött a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel (MKKSZ): a képviselőtestület döntése alapján a város 50 millió forinttal járul hozzá a Maty-éren rendezendő, augusztusi, olimpiai kvalifikációs világbajnokság lebonyolításához - jelentették be az érintettek.

Amint azt Botka László (MSZP) polgármester a megállapodás aláírását megelőzően elmondta: a település számára rendkívül fontos befektetés a rendezvény, hiszen világszerte ismertté teszi Szegedet. Az előrejelzések szerint mintegy 90 ország 2000 sportolója érkezik majd a dél-alföldi városba.

Baráth Etele, az MKKSZ elnöke úgy fogalmazott: nemzetközi szinten is nagyon kedvelik a szegedi pályát a versenyzők, s a város és környékének vendégszeretete is nagy vonzerő. Hozzátette: a vb-n mozgássérült versenyzők is indulnak, az ő fogadásukhoz szükséges akadálymentesítés is kiépült, ez szintén egyedivé teszi a helyszínt.

Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, az államnak nagyon fontos a rendezvény, egyúttal hangsúlyozta, hogy szeretnék biztosítani a program zavartalan lebonyolítását. A napokban megérkezett az egyösszegű állami támogatás a Magyar Olimpiai Bizottsághoz, a pálya felújításához is hozzájárultak mintegy fél milliárd forinttal, végül egy 300 millió forintos külön támogatást is kap a verseny.

Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára, a MOL kajak-kenu világbajnokság szervezőbizottságának vezetője kiemelte: az előkészítés jól halad, a cél pedig az, hogy minden eddiginél jobb körülmények között tudják fogadni a versenyzőket. Ahogy fogalmazott: már most látszik, hogy rendkívül nagy a szurkolói érdeklődés, szálláshely szempontjából részben már kinőtték Szegedet, de a térségben megvalósult közelmúltbeli infrastrukturális fejlesztések révén nem lesz probléma ezen a területen. A 2006-os vb-hez képest ezerrel több ülőhelyet tudnak biztosítani, ami 11 ezer néző elhelyezését teszi lehetővé a pályánál. A munka folyik, folyamatosak a szervezőbizottsági ülések, zajlanak a bejárások.

Storcz Botond, a válogatott szövetségi kapitánya elmondta, hogy az elmúlt hetek melegvízi táborai után már itthon készülnek a magyar versenyzők, lassan kezdik "belakni" a Maty-ért. Vajda Attiláék egy hete Szegeden edzenek, a várandós Janics Natasa pedig Plovdivba ment edzőtáborba, s már a 2012-es olimpiára való felkészülés jegyében dolgozik, amíg bírja a munkát. A vb-felkészülés utolsó fázisa a tervek szerint Szegeden zajlik majd, a versenyt megelőző három hétben a magyarok már ott tréningeznek majd.

Bejelentették továbbá, hogy a vb-re a jegyárusítás május 15-én kezdődik meg, az árakat a következő két hétben állapítják meg. A www.szeged2011.hu és a wwww.szeged2011.com weboldal már működik, ezeken érdekes interjúk, értékes háttéranyagok találhatóak, s a belépők rendelésére mindkettőn lehetőség lesz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást