Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csányi: A sumákságot száműzni kell a futballból

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar labdarúgás utánpótlása ekkora támogatást még nem kapott, a kiosztott összegek felhasználását ezért szigorúan ellenőrzik majd - mondta az InfoRádiónak Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, miután egy háromoldalú megállapodásnak köszönhetően 2,2 milliárd forintos állami támogatást kap a sportág utánpótlás-nevelése. A szövetség vezetője kiemelte, hogy szeretnék a sportág működését átláthatóvá tenni, ezért várhatóan kötelezik a klubokat az ekho bevezetésére.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI), a Nemzeti Sportintézet (NSI) és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) között kedden létrejött háromoldalú megállapodás révén 2,2 milliárd forintos állami támogatást kap a sportág utánpótlás-nevelése. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke az InfoRádiónak elmondta: összetett szempontrendszer alapján pályáztatták a pénz felhasználását. Az elbírálása alapján 1,8 milliárd forinton öt akadémia, továbbá nyolc-nyolc élvonalbeli és másodosztályú klub utánpótlásműhelye osztozik, a maradék 400 millió forintot pedig az újrainduló Bozsik-programban használják fel.

A kiemelt támogatást kapó akadémiai besoroláshoz többek között olyan feltételeknek kellett megfelelni, hogy bentlakásos intézmény legyen, A-licences edzők foglalkozzanak a fiatalokkal, és az oktatás idomuljon a tréningekhez, nem pedig fordítva. Ezeknek öt intézmény felelt meg: az MTK gárdonyi Sándor Károly Akadémiája, a Videoton felcsúti Puskás Akadémiája, a Budapest Honvéd Bozsik Stadionban lévő Magyar Futballakadémiája, a Haladás szombathelyi Illyés Akadémiája, valamint a Győr Fehér Miklós Akadémiája. Az MLSZ már idén nyár elején közzétenné azokat a szempontokat, amelyek alapján 2012-ben lehet pályázni a támogatásra - tette hozzá az MLSZ elnöke.

Csányi Sándor elismerte, hogy vannak félelmei a pénzek felhasználását illetően, de a sumákságot száműzni kell a labdarúgásból, és aki ezt nem érti meg, azt kizárják a támogatásokból vagy akár a versenyzésből is.

Az MLSZ-elnök tervei szerint a következő idénytől az élvonalbeli játékosok ekhós szerződés alapján adóznának, ezzel a színfalak mögötti, akár szabályos fizetéseket is szeretnék kizárni. A tervet a szövetség elnökségének is jóvá kell hagynia.

Az EU válaszára várva

Az utánpótláskorú igazolt sportolók fele labdarúgó, ezért kap a labdarúgás 2,2 milliárd forintos állami támogatást - mondta Czene Attila sportért felelős államtitkár. Hozzátette, hogy többi sportág utánpótlása együttesen 2,4 milliárd forintot kap.

Ha az Európai Unió hozzájárul a társasági adó módosításához, akkor 20-25 milliárd forintnyi szponzorációra számíthatnak az utánpótlás-nevelő klubok. Brüsszelből jövő héten várnak választ az elképzelésekre - fejtette ki.

Hanganyag: Szabó Gergõ