Mourinho óvatos, de kockáztat

Infostart
2011. április 5. 10:25
Közös a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének keddi játéknapján pályára lépő négy csapatban, hogy a gyengébb bajnoki szereplés után a nemzetközi kupában javítanának. Madridban összejön a Cristiano Ronaldo-Gareth Bale párharc, miután mindkét játékos felépült. José Mourinho a Tottenham ellen már a gól nélküli döntetlennel is elégedett lenne.

A Sporting Gijóntól kapott szombati pofon után a Bajnokok Ligájában a Tottenham ellen kárpótolhatja szurkolóit a Real Madrid. Várhatóan Cristiano Ronaldo és Marcelo is ott lesz a Santiago Bernabéu Stadion gyepén, ahol hét év után rendeznek ismét BL-negyeddöntőt. A portugál aranylabdás játékra jelentkezett, bár néhány napja még nem volt esély a szereplésére, és José Mourinho is azt mondta: kockáztat, ha beveti sztárját. A portugál trénernek ugyanakkor kis túlzással mindent egy lapra kell feltennie: a bajnoki cím már elúszott, így a BL-szerepléssel és a Barcelona elleni Király Kupa-döntővel mentheti meg első madridi szezonját. A madridiak idén eddig valamennyi BL-meccsüket megnyerték hazai pályán és még gólt sem kaptak.

A Real keretében ott van a sérülésből felépült Kaká, valamint a szombati bajnokin már visszatért Gonzalo Higuaín is, de Karim Benzemára nem számítha José Mourinho. A spanyol lapok úgy tudják, Ronaldo és Marcelo kezdő lehet, de csatárként Adebayor játszhat, a brazil és az argentin sztárját a kispadra ülteti Mourinho. A tréner várhatóan több olyan játékosát is a kezdőbe nevezi, aki korábban szerepelt az angol bajnokságban, így ismeri a Tottenhamet. Emiatt Carvalho, Xabi Alonso és Ronaldo mellett Lassana Diarra szerepeltetésére is van esély.

"Egy otthoni döntetlen a BL-ben mindig jó eredmény, különösen egy 0-0. Harry Redknapp a barátom, és örülök a sikereinek, mert amikor Angliában dolgoztam, még nem kapott ilyen lehetőségeket. Ha én nem jutok be a döntőbe, azt szeretném, hogy neki sikerüljön, és ő lehet a következő angol szövetségi kapitány" - dicsérte az ellenfél edzőjét a portugál szakvezető.

A BL-újonc Tottenham vendégként is veszélyes csapat, eddig 11 gólt szerzett, és az előző körben a Milan otthonában is nyert - ahol ősszel a Real sem tudott. A londoni együttes az angol pontvadászatban az ötödik helyen áll. A hétvégén a kiesés ellen harcoló Wigan ellen nem tudott gólt szerezni a csapat, így már szinte csak akkor van esélye jövőre is a BL-ben szerepelni, ha megnyeri a sorozatot.

Félelem nélkül

"Tisztában vagyunk azzal, hogy százszázalékos teljesítményt kell nyújtanunk a madridi meccs egészében, ami roppant nehéz lesz, de félelem nélkül fogunk pályára lépni. Hogy képesek vagyunk a sikerre nagy csapattal szemben, idegenben is, egy másik történelmi stadionban, a Milan ellen már bizonyítottuk. Reménykedem abban, hogy nagy meglepetést szerzünk a Real Madrid otthonában is" - mondta Harry Redknapp menedzser.

A tréner is örülhet egy fontos visszatérőnek: Gareth Bale várhatóan kezdő lesz Madridban. Az elitbe ősszel berobbanó walesi szélsőt korábban a Reallal is hírbe hozták, és Redknapp szerint csak 80 millió fontért válnának meg tőle, annyiért, amennyibe másfél éve Ronaldo került.

A Tottenhamnél William Gallas játéka az utolsó pillanatban dől el, a francia játékosra nem szükség lenne a védelemben a sok sérült miatt. Alan Hutton, Ledley King, Jonathan Woodgate, Younes Kaboul és Steven Pienaar kihagyja a meccset.

A két csapat korábban egyszer futott össze a nemzetközi kupában: az 1984-85-ös UEFA-kupa negyeddöntőjében a spanyol együttes 1-0-ra nyert Londonban, míg a madridi visszavágó gól nélküli döntetlent, így Real-továbbjutást hozott.

A másik keddi meccsen a címvédő Inter fogadja a Schalkét, és bár papíron az olasz együttes az esélyes hazai pályán, valójában egyáltalán nem vehető biztosra a milánóiak sikere. A német alakulat az új edzővel, Ralf Ragnickkal kezdi összekapni magát, míg az Inter a hétvégén kiadós verésbe szaladt bele: 3-0-ra kapott ki a városi rivális Milantól, ami aligha segítette a lelki ráhangolódást a keddi összecsapásra.

A címvédőnél Lucio eltiltott, őt Ivan Cordoba helyettesítheti a védelemben. Diego Milito felépült, de kérdéses, hogy kezdő lesz-e. A Schalkénál Cristoph Metzelder orrtörése ellenére ott lesz a pályán, de Mario Gavranovic és Pee Kluge sérült.

A múltbéli emlékek leggyászosabbika is nyomasztólag hathat a kék-feketékre: a Schalke 1997-ben büntetőkkel győzte le az Intert az UEFA-kupa döntőjében.

Szerző: Kaposi Dávid


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Farkas Dávid beszélgetése Dénes Tamással
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást