Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A hazugságvizsgáló Ungvári mellett, a B próba ellene szól

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Veszélybe került a cselgáncsozó Ungvári Attila pályafutása, miután a B próba is több tiltott szert mutatott ki a szervezetében, és így akár 4 évre is eltilthatják. Nagy András, a magyar szövetség sportigazgatója az InfoRádiónak elmondta, hogy mérgezésre gyanakszanak és rendőrségi feljelentést tettek az ügyben.

A 73 kg-ban szereplő cselgáncsozónak a februári Hungária Kupán aratott győzelmét követően adott mintájában találtak az ellenőrök doppinglistás anyagot. A B próbát Ungvári egy bécsi laborban végeztette el, az eredmény azonban megegyezett az A teszttel.

A sportoló által szolgáltatott vizeletben az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt, valamint furoszemid nevű vízhajtót is találtak az ellenőrök. A versenyző január közepén, a bakui Világkupa után is pozitív mintát adott, akkor sztanozolol nyomaira bukkantak mintájában.

Az ügyben a fegyelmi eljárást a nemzetközi szövetség folytatja majd le.

Ungvári Attila, illetve testvére, Miklós, valamint edzőjük, Bíró Tamás a március 9-i elnökségi ülésen jelezték, hogy önkéntesen hazugságvizsgálatnak vetik alá magukat.

"A három - hivatalosan akkreditált laboratóriumban elvégzett - poligráfos vizsgálat eredménye egyöntetűen és határozottan a sportoló vétlenségét igazolja, ez alapján pedig valószínűsíthető, hogy Ungvári Attila tudta nélkül került a szervezetébe a doppinglistán szereplő szer" - áll a szövetség közleményében hozzátéve, hogy ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést az ügyben, s a nyomozás folyamatban van.

Amennyiben a fegyelmi eljárás végén Ungvárit bűnösnek találja a nemzetközi szövetség, és fél évre vagy annál hosszabb időre eltiltja, akkor a 22 esztendős dzsúdós nem vehet részt jövőre a londoni olimpián - sőt, legrosszabb esetben veszélybe kerülhet teljes további pályafutása, hiszen ha a 4 évre tiltják el, akkor a korábbi NOB-előírás alapján a 2016-os riói játékokon sem szerepelhet.

Hanganyag: Farkas Dávid