A futballcsapat és a stadion is visszakerül az FTC-hez

InfoRádió / MTI
2011. március 30. 11:29
A Ferencvárosi Torna Club az FTC Zrt. és a hozzá kapcsolódó Üllői úti ingatlanok megvásárlására vonatkozó közös adásvételi szándéknyilatkozatot írt alá a Kevin McCabe angol tulajdonoshoz kapcsolódó cégcsoporttal.

A megállapodás értelmében a FTC Zrt-t egy euróért vásárolhatja vissza az anyaegyesület, míg az Albert Stadiont illetően június 30-ig kell válaszolnia, hogy a klub vagy az általa megjelölt vevő 2,5 millió euróért (700 millió forint) megvásárolja-e. Ezzel a Ferencváros elveszítheti a stadionon túli területeket, amely magában foglalja a birkózócsarnokot és két edzőpályát, de 17 millió euróért szeptember 30-ig lehetősége nyílik ezen területekről is vételi szándéknyilatkozatot tenni. Amennyiben nincs más vevő, 2012. március 31-ig a klub ingyen használhatja a stadionon túli területeken lévő létesítményeket. A végleges adásvételi szerződés aláírását megelőzi egy három évre visszamenő, teljes körű gazdasági és jogi tényfeltárás.

Kubatov Gábor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az állam vásárolja vissza a stadiont, ugyanis 2008-ban 2.529.420.000 forintért keltek el az Üllői úti ingatlanok, így az Albert Stadionra eső egyharmad rész 700 millió forintos visszavásárlása megérné. Azt sem zárta ki, hogy a Ferencváros szeptemberre - szponzorok révén - képes lehet visszavásárolni a stadionon túli területeket.

"Maratoni tárgyalássorozat volt, amely mérföldkő a klub életében. De ezzel csak lehetőséget teremtődött, tehát az igazi munka csak most kezdődik" - jelentette ki az elnök.

Kubatov Gábor beszélt arról, hogy a labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaságot az FTC megtartja, nem tervezi annak eladását egy másik befektetőnek, az operatív vezetését az igazgatóság megválasztásán keresztül átvette. A testületnek a tulajdonosváltással Springer Miklós, Dr. Berzeviczy Attila, Kocsis Máté és Kubatov Gábor lesz a tagja, az új operatív vezetőt csütörtökön jelentik be.

A labdarúgók adósságállományáról szólva a klubelnök elmondta: 200 millió forint körüli tartozása van a Zrt.-nek, de ha lezárult egy elszámolatlan adóvita, 460 millió forint is befolyhat a kasszába. Korábbi hírek szerint a nyáron több szponzor is érkezhet a zöld-fehérekhez.

Az angol üzletember cége, az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. 2008-ban úgy vette meg az FTC Labdarúgó Zrt.-t, valamint az ahhoz tartozó 6+2 hektáros területet, hogy vállalta egy új aréna felépítését vagy a régi rekonstrukcióját. Először 2010. április 9. volt a kivitelezés dátuma, aztán ezt átütemezték 2012-re, majd 2014-re.

Kevin McCabe 2008-ban hatmilliárd forintért vette meg a csapatot és a nyolchektáros komplexumot, számítasi szerint pedig összesen 9,2 milliárdot költött a Fradira.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kubatov Gábor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szabó Gergõ tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást