Mázlis fejessel nyert rangadót a Man United

Infostart
2010. december 13. 22:58
A Manchester United 1-0-ra győzött az Arsenal ellen az angol labdarúgó-bajnokság 17. fordulójának rangadóján. A sikerrel a manchesteri csapat átvette a vezetést a tabellán.

A Manchester United meghívására a helyszínen tekintette meg az angol bajnokság szuperrangadóját 26 chilei bányát, akiket október hoztak a felszínre. Ez volt a 43. csata Sir Alex Ferguson és Arsene Wenger között, eddig a skót tréner állt jobban.

Az Arsenalnál a harmadik számú kapus, a 20 éves lengyel Wojciech Szczesny kezdett, mivel honfitársa, Fabianski nem tudta vállalni a meccset. A tehetségesnek tartott kapusnak ez volt a negyedik meccse a londoni együttes felnőtt csapatában, de eddig csak a Ligakupában védett, bajnokin az Old Traffordon mutatkozhatott be. A debütálással egy rekordot elkönyvelhetett: a 20 évével és 239 napjával a lengyel lett az Arsenal legfiatalabb, a Premier League-ben pályára lépett kapusa.

A másik oldalon a Szczesnynél 20 évvel idősebb Edwin van der Sar állt a kapuban. Sir Alex Ferguson az óvatosnak tűnő, 4-5-1-es hadrendben küldte pályára csapatát, a megerősített középpályán Anderson, Fletcher és Carrick szerepelt, mivel Scholes nem tudta vállalni a játékot. Berbatov a kispadra szorult, így Rooney volt az egyedüli támadó.

Az első játékrész a várt nagy iramban zajlott, de kevés helyzetet hozott. Az Arsenal legnagyobb lehetősége Samah fejese volt, míg a másik oldalon Nani veszélyeztetett kétszer. Mezőnyben a hazaiak játszottak fölényben, az Ágyúsok pedig türelmesen visszaálltak, és várták a kínálkozó kontratámadásokat.

Küzdelmes, de eseménytelen percek után szerezte meg a vezetést a United a 41. percben: Nani beadása Clichyn megpattant, így Pak hátradőlve fejelt a labdába, az pedig a kapus felett védhetetlenül hálóba hullott.

A szünet után nagy elánnal kezdett az Arsenal, Rosicky, majd Nasri is helyzetbe került. A manchesteriek magukra húzták az ellenfelet, de a labdaszerzés után gyors akciókat indítottak, az egyik végén Anderson került ziccerbe, de lövését a kimozduló Szczesny hatalmas bravúrral hárította. Pár perccel később a vendégek is kihagytak egy ordító helyzetet: Nasri löketét van der Sar kiütötte, de az érkező Samah nem találta el a kaput.

A félidő közepén kettős cserére szánta el magát Arsene Wenger: Fabregas és van Persie állt be, így szinte mindent egy lapra tette fel az Arsenal menedzsere. A cserék után is a hazaiak akarata érvényesült: előbb Anderson lőtt centikkel mellé, majd Clichy kezezése miatt tizenegyeshez jutott a United. A büntetőhöz Rooney állt oda, de jócskán fölé bombázott. Az angol csatár kilenc tizenegyesből négyet kihagyott a bajnokságban.

Rooney a hajrában jóvá tehette volna hibáját, de okos emelését az Arsenal kapusa kiütötte. A lengyel portás csapata legjobbja volt. A londoni alakulat már négy csatárral támadott, de az akciókban kevés volt a veszély, mert a vendégek pontatlanul és kapkodva játszottak, de azt se vitassuk el, hogy a United hibátlanul védekezett.

Az utolsó percben még Walcott előtt adódott lehetőség, de kapásból a nézőtérre lőtte a labdát, a hazai drukkerek nagy örömére.

Az 1-0-s sikerrel a Manchester United átvette a vezetést a tabellán, 34 ponttal első, de egy meccsel kevesebb játszott. Az Arsenal 32 ponttal második, majd a Manchester City és a Chelsea következik.