Kié lesz a következő Messi, avagy kiért vívnak olasz derbit Dél-Amerikában?

Infostart
2010. december 8. 12:02
Olaszország két meghatározó klubcsapata ezúttal nem a Serie A-ban, még csak nem is a Bajnokok Ligájában vív élet-halál harcot. Az Internazionale és a Milan ezúttal Dél-Amerikában méri össze erejét: a derbi tétje, hogy ki igazolja le Argentína legújabb csodagyerekét, a River Plate üdvöskéjét, Erik Manuel Lamelát.

Lamela, a Bolond. Az argentinok szeretik becenévvel illetni kedvenceiket. Így lett La Pulga (A Bolha) Messiből, Kun (egy japán rajzfilmhős alapján) Sergio Agüéróból, Re Leone (Oroszlánkirály) Batistutából, avagy Pato (Kacsa) az utóbbi évek talán legjobb argentin kapusából, Roberto Abbondanzieriből.


Nos, a 18 éves Bolond aláírásáért őrült hajsza indult az európai nagycsapatok körében. Az Argentínában egy kicsit Pastorénak, egy kicsit Zidane-nak, egy kicsit Di Mariának tartott játékosért már 5 évvel ezelőtt bejelentkezett a Barcelona. A katalán klub Messihez hasonló "karriert" álmodott meg a gyereknek (a Barcelona 13 évesen hozta el Rosarióból Messit, mondván ők szívesen átvállalják a családnak nehézséget okozó növekedési hormon beszerzését, és folyamatos fejlődését; ehhez mindössze arra van szükség, hogy a gyerek - családjával együtt - Barcelonába költözzön). Lamela szülei azonban nem voltak vevők a Barcelona ajánlatára, az 1992-es születésű fiú maradt Argentínában. A döntésben állítólag erősen közrejátszott, hogy a szülők a mai napig büszkék a család olasz származására...

Persze a Barcelona kudarcát hamar "észlelték" az olasz csapatok. A Napoli, az Udinese, a Lazio, a Milan és az Inter képviselői egymásnak adták a kilincset Lameláéknál. Az ár nagyon gyorsan az egekbe emelkedett: már 7-10 millió eurós lelépési díjat is hajlandók lettek volna az olasz csapatok kifizetni. A nyár azonban eseménytelenül telt, Lamela maradt a River Plate-ben, és játékával elsősorban a dél-amerikai szurkolókat ejtette ámulatba.

Az ősszel aztán újra kopogtak "a nagyok". A tavasszal minden szinten mindent begyűjtő Inter emelt az ajánlaton és már 12 millió euró körüli összeget is hajlandó a fiúért kifizetni. Több se kellett a kék-feketék legnagyobb riválisának, a Milannak: ők is licitáltak. A klub átigazolásért felelős alelnöke, Ariedo Braida a múlt héten személyesen utazott a River Plate-hez, hogy egyezségre jussanak. A kiszivárgott hírek szerint Braida ajánlata 12 millió euróról szólt és arról, hogy a fiú 2012-ben megkapja az olasz állampolgárságot. Addig viszont maradhat a River Plate csapatánál, és a Milan állja a fizetése egy részét is. (Ez az igazolási forma eléggé elterjedt az olasz labdarúgásban: Pastore és Vargas is hasonló állampolgársági kártyával érkezett.) Persze az Inter sem volt rest, és azonnal ráállította az ügyre Benítez mester szakmai asszisztensét, Amadeo Carbonit. Az argentin klub vezetősége, élén a legendás Passarellával, persze mindenkit meghallgat. És közben srófolja felfelé a tálentum árát. A River Plate ugyanis jelenleg kb. 25 millió dolláros adóssággal küzd...



A nagy olasz derbi Dél-Amerikában, tehát valahol ebben a magasságban fog eldőlni. Braida és Carboni meccse persze sokkal többről szól: lehet igazi kincset, egy Messihez fogható klasszist találtak, de valószínűbb: ezúttal Dél-Amerikában zajlik a szokásos presztízsütközet a milánói gigaklubok dúsgazdag tulajdonosai, Berlusconi és Moratti között.