Öngólt lőtt a BBC a FIFA-botrány kirobbantásával?

Infostart
2010. november 30. 09:03
Kenőpénzt fogadott el a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottságának három tagja a BBC Panorama című műsorának értesülése szerint. Egy negyedik magas rangú FIFA-funkcionárius pedig állítólag feketén adott el jegyeket világbajnoki mérkőzésekre.

A hétfő este sugárzott műsorban elhangzott vádak szerint a paraguayi Nicolas Léoz, a brazil Ricardo Teixeira és a kameruni Issa Hayatou 1989 és 1999 között nagyobb összegeket vett fel a FIFA-val szerződésben álló marketingcégen, az International Sport and Leisure-ön (ISL) keresztül, amely 2001-ben csődbe ment.

A Panorama bemutatott egy listát, amelyen 175 titkos kifizetés szerepel. A műsor szerint Léoz, a dél-amerikai futballszövetség vezetője 600 ezer, Texeira, a 2014-es brazíliai világbajnokság szervezőbizottságának elnöke pedig 9,5 millió dollárral lett gazdagabb az említett időszakban, míg Hayatou, aki az afrikai labdarúgó szövetség elnöke is,100 ezer svájci frankot kapott.

A negyedik megnevezett sportvezető Jack Warner, a FIFA egyik alelnöke és a CONCACAF irányítója. Õ állítólag a nyári, dél-afrikai világbajnokság döntőjére szóló jegyeket próbált feketén eladni, az üzlet azonban meghiúsult, mert az üzérek nem tudták megfizetni a kért 84 ezer dolláros árat. Warnerről a Panorama 2006-ban már kiderítette, hogy az azévi, németországi vb-re szóló jegyekkel üzletelt.

Szakértők egybehangzó véleménye szerint a leleplezés rontja a 2018-as világbajnokság megrendezésére benyújtott angol pályázat esélyeit. A szervezőbizottság elnöke, Andy Anson megjegyezte: a FIFA végrehajtó bizottságának tagjai szorosan együttműködnek, így ha egyiküknek fájdalmat okoznak, az a többinek is fáj.

A tagok, valamint a FIFA nem reagált a BBC műsorában elhangzott állításokra.

Az első ilyen botrányt még a Sunday Times robbantotta ki, végül az óceániai szövetség (OFC) elnökét, a tahiti Reynald Temariit és a FIFA végrehajtó bizottságának egy másik tagját, a nigériai Amos Adamut bűnösnek találta a szervezet az etikai kódex megsértése miatt. A két vezetőt egy évre száműzték a sportágból, emellett nem voksolhatnak csütörtökön a 2018-as és a 2022-es világbajnokságok helyszíneiről.