Nem foglalkozik a korrupciós vádakkal a FIFA

InfoRádió / MTI
2010. november 30. 14:13
Nem foglalkozik a brit BBC-n elhangzottakkal a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség: a Panorama című riportműsor készítőinek értesülései szerint a szervezet végrehajtó bizottságának három tagja is érintett lehet a legújabb korrupciós botrányban.

A BBC a brazil Ricardo Teixeiráról, a 2014-es brazíliai vb szervezőbizottságának elnökéről, a paraguayi Nicolas Léozról és kameruni Issa Hayatouról mutatott be olyan dokumentumokat, amelyek szerint 1989 és 1999 között nagyobb összegeket vettek fel a 2001-ben csődbe ment ISL-en, a FIFA-val szerződésben álló marketingügynökségen keresztül.

A FIFA közleményében leszögezi: az ISL-lel kapcsolatban a svájci hatóságok korábban már lefolytattak egy nyomozást, amit 2008. június 26-án lezártak, és egyetlen egy FIFA-tagot sem gyanúsítottak meg. A szövetség ezzel lezártnak tekinti az ügyet.

Vizsgálatot indít viszont az ügyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a szervezetnek ugyanis tagja a meggyanúsított Issa Hayatou. A sportvezető, aki egyben az afrikai labdarúgó szövetség elnöke, állítólag százezer svájci frankhoz jutott hozzá az említett időszakban.

A NOB illetékesei arra kérték a BBC vezetőit, hogy a sikeres vizsgálat érdekében minden bizonyítékot adjanak át.

Közben a Transparency International kiadott egy közleményt: a nemzetközi civil szervezet munkatársai ebben amellett érvelnek, hogy a FIFA-nak el kellene halasztania a csütörtökre tervezett, a 2018-as és a 2022-es világbajnokság helyszínéről szóló szavazást a korrupciós vádak miatt.

"A FIFA hitelessége komoly károkat szenvedett az elmúlt hetekben. A szavazást el kellene halasztani addig, ameddig nem derül fény az igazságra" - áll a svájci székhelyű szervezet közleményében.

Az angol pályázat készítői és szakértők szerint a Panoramában elhangzottak jelentősen csökkentik annak esélyét, hogy a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottsága végül a szigetországnak ítélje oda a nyolc év múlva esedékes vb megrendezésének lehetőségét. Ezzel kapcsolatban Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke arról beszélt: szerinte a műsorban közölt vádak nem befolyásolják majd a döntést.