Mourinho egyik legfőbb bírálójának ajánlotta a győzelmet Pep Guardiola

Infostart
2010. november 30. 13:10
Az európai sportsajtó szinte kivétel nélkül a hétfő esti El Clásicóval, a Barcelona-Real Madrid csúcsrangadóval foglalkozik. A legtöbb újság José Mourinho megalázását, és történelmi vereségét emelte ki a katalánok által 5-0-ra megnyert meccsel kapcsolatban.

Különösen a spanyolországi lapok címei harsogtak a katalán siker nyomán. A Realhoz közel álló madridi székhelyű Marca "Túl sok Barca az oly kevés Madridnak" címmel kezdte a beszámolóját a mérkőzésről, de hasonlóképpen elkeseredett hangnemben kezdte a szintén madridi lap, az AS is a tudósítását, amikor a "Kiütöttek és megzavartak" címet adta az írásának. A Sport című lap egyszerűen és tárgyilagosan a "Pofon Mourinhónak" címmel indított, talán ezért, mert a lap szerkesztőinek még élénken az emlékezetében volt a találkozó lefújásakor csaknem százezer ember által skandált rigmus: "Mourinho, nézd a színi előadásunkat!"

A Barcelona kiütéses sikert aratott, de sem Josep Guardiola, a katalánok vezetőedzője, sem José Mourinho, a Real Madrid mestere szerint nincs ötgólos különbség a két csapat között.

SZERÉNY GUARDIOLA

Josep Guardiola, a Barcelona vezetőedzője csapata nagyszerű, 5-0-s sikere után az el clásicón elmondta, elődjeinek ajánlja a győzelmet.

"Természetesen tovább kell folytatnunk a küzdelmet, de hétfőn rengeteg embernek szereztünk örömet

- nyilatkozta Pep Guardiola. - Nem is elsősorban a győzelem nagysága tölt el elégedettséggel, hanem az, amilyen játékkal értük el az 5-0-s sikert. Most persze nagyon könnyű lenne azt mondani, hogy sokkal jobbak vagyunk, de ez nem így van, a Real Madrid egy óriási nagy csapat, csak éppen ezen az estén mi fociztunk látványosan, s nekünk jött össze minden. Nagyon elégedett vagyok a győzelmen túl a mutatott játékunkkal. Carles Rexach és Johan Cruyff voltak azok, akik elsőként győzelemre vitték azt a Barcelona-stílust, amelynek mi is követői vagyunk" - mondta szerényen a győztes csapat mestere. (Érdekes, hogy Johan Cruyff korábban hangosan bírálta Mourinhót, ő az egyik legnagyobb kritikusa. Azt is mondta, José Mourinho soha nem irányíthatná a Barcelonát.)

"Ez a győzelem nemcsak a mi sikerünk, hanem azoké is, akik fiatalon felfedezték Xavit vagy éppen Iniestát, és éveken át felkészítették őket. Saját nevelésű játékosaink jó teljesítménye teszi még értékesebbé számunkra ezt a győzelmet" - tette hozzá a szakember.

A Barca mestere sorra dicsérte játékosait, külön kiemelve az argentin csatárzsenit, Lionel Messit, aki "ezúttal ugyan nem lőtt gólt, de igazolta újból, hogy vitathatatlanul a világ legjobb futballistája".

Guardiola a nagy győzelem ellenére továbbra is visszafogott maradt: úgy véli, még semmi sem dőlt el a bajnokságban, és nincs ekkora különbség a két együttes között. "Ez csak egy mérkőzés volt. A két csapat között nincs ekkora különbség. Ma nekünk minden bejött, nekik lényegében semmi sem sikerült. Én sem vártam ezt az eredményt. A Madridnak is voltak gólszerzései lehetőségei. Mind a két csapat magas szintet képvisel, hétfőn mi voltunk a jobbak. De ettől még nem a miénk a legjobb csapat a világon. Mi csupán igyekszünk jól játszani."

GYENGE MADRID

{{keretes_cim}}

José Mourinho vezetésével először szenvedett vereséget a Real Madrid, a királyi gárda még az elmúlt szezonban, éppen a Barcelonától kapott ki utoljára (0-2 a Bernabeuban április 10-én), s 26 mérkőzést játszott le veretlenül a gárda.

Mourinho karrierjének legnagyobb arányú veresége volt a hétfőil, korábban soha nem volt három gólosnál nagyobb a fiaskó. A szakvezető a Porto, a Chelsea, az Inter, valamint a Real kispadján  összesen 464 mérkőzésen "meccselt".

José Mourinho, a Real Madrid vezetőedzője elismerte, hogy csapata gyengén játszott, ám a portugál tréner szerint nem alázták meg együttesét.

"Az egyik csapat tökéletesen játszott, a másik viszont nagyon rosszul - értékelte a mérkőzést José Mourinho, aki edzőként még sohasem élhetett át hasonló csúfságot. - Ez egy vereség volt, de nem aláztak meg minket. Mindig is hangoztattam, hogy a Barcelona kész csapat, a Real Madridnak viszont még hosszú utat kell megtenni."

"Még nagyon sok meccs van hátra a szezonból. Tavaly az Inter edzőjeként a Camp Nouban kikaptunk, aztán a végén mégis mi nyertük meg a Bajnokok Ligáját. Két nevetséges gólt kaptunk az első félidőben. Tudtuk, hogy mire számíthatunk, mire kell figyelnünk, mégis lehetőséget adtunk az ellenfélnek" - tette hozzá a  szakember. Mourinho elismerte: hétfő este olyan gyenge volt cspata, hogy még ő sem tudott segíteni. "Könnyű lesz feldolgozni ezt a vereséget, hiszen hosszú a bajnokság, még semmi sem dőlt el. Most mi vagyunk a másodikak, de csak két pont a hátrányunk, nem húsz, már holnaptól keményen dolgozunk tovább" - fejezte be nyilatkozatát Mourinho.

Érdekesség, hogy Guardiola szerint nem fogják a fiaskó miatt meneszteni Mourinhót, aki szerinte az Interrel elért 2010-es sikerei miatt továbbra is a legnagyobb esélyese a FIFA év edzője díjának.

A spanyol fővárosi csapat azért szerződtette a portugál szakembert, hogy - csakúgy, mint 2010 májusában az Interrel - a Real megnyerje a bajnokságot és a Bajnokok Ligáját, és bár még mindkét cél elérhető, a madridi drukkerek számára óriási csalódás, hogy a Barcelona könnyed játékkal kiütötte a tizenharmadik forduló előtt egy ponttal még éllovas együttest. Jellemző egy magyarországi Madrid-szurkoló éjszakai jegyzete egy közösségi oldalon: "Nem a vereség szégyen, hanem ahogy kikaptunk. Ijedt 10 évesek módjára mentünk ki a Nou Campba, ennek köszönhetően 1 percig nem volt kétséges a vereség, az első gól után mondtam is a haverjaimnak akikkel a meccset néztem (egyedüli madridista ként), hogy ez csúnya zakó lesz. Semmi nem látszott abból, amit eddig sikeresen játszottunk. Két értelmes passzunk nem volt, pontatlanul, ijedten játszottunk.Ki lehet kapni ettől a Barcelonától (pláne a Nou Camp-ban), ezzel nincs is gondom, de legalább lássam az akarást a játékosokon, lássam, hogy megszakadnak a pályán. Én ebből tegnap nem sokat láttam."