5-0-ra nyert a Barcelona a Real ellen a Camp Nouban

Infostart
2010. november 29. 21:19
A Barcelona döntő fölénnyel győzte le a Real Madridot az El Clásicón: tizenhat éve nem kapott ekkora verést a Madrid a Camp Nouban. Mi több, José Mourinho vezetőedzői pályafutása során először szenvedett ilyen súlyos vereséget.

Kilencvennyolcezer szurkoló várta a helyszínen a Barcelona és a Real Madrid rangadóját - a televíziók előtt, világszerte, több száz millióan. A közel százezer katalán születésnapot is jött ünnepelni: a Barcelona ma ünnepli a 111. születésnapját.

A két edző közül Pep Guardiola, a hazaiak mestere arról beszélt, hogy kétségtelenül jó csapat a Barcelona, de a Real Madrid is az. Ráadásul a vendégek kiválóak a kontrajátékban, nagyon gyorsak a futballistái. José Mourinho ezzel szemben arra emlékeztetett, hogy hiába akarta a Barcelona megnyerni a Bernabéuban a Bajnokok Ligáját, ez nem sikerült neki, s lehet, hogy erre 30-40 évet kell most majd várnia.

A két csapat összeállítása. Barcelona: Valdes - Dani Alves, Pique, Puyol, Abidal - Busquets, Xavi, Iniesta - Pedro, Messi, Villa.
Real Madrid: Casillas - Sergio Ramos, Pepe, Ricardo Carvalho, Marcelo - Khedira, Xabi Alonso - Özil, Di Maria, Ronaldo - Benzema. Gonzalo Higuaín tehát nem játszik, a francia Karim Benzema került a csapatba. A bíró Eduardo Iturralde Gonzalez.

Egy fontos és érdekes adat: a nemrégiben a FIFA 23-as listájára jelölt játékosok közül tízen a pályán vannak. Ugyancsak érdekes, hogy Lionel Messi a korábbi hét alkalommal egyetlen gólt sem tudott szerezni José Mourinho mindenkori csapata ellen. A másik nagyágyú, Cristiano Ronaldo meg sohasem lőtt gólt a Barcelona ellen.

A portugál edző még sohasem nyert a Camp Nouban, két döntetlen, három vereség a mérlege. Pep Guardiola ugyanakkor mind a négy El Clásicóját megnyerte edzőként.

Az első tíz perc a Barcelonáé volt, erre lehetett számítani. Arra talán kevésbé, hogy ilyen gyorsan vezetéshez is jutnak a katalánok: Andres Iniesta indítása után Marcelóról - az ő szempontjából - rossz helyre pattant a labda. Xavi eszmélt, s körülbelül 5-6 méterről a kapuba emelte a labdát, 1-0.

Az Infostrada statisztikája szerint Xavinak ez volt a harmadik gólja az El Clásicók történetében. Ez volt a leggyorsabb gól a nagy rangadókon Ruud van Nistelrooy 2007. március 10-én az 5. percben rúgott gólja óta.

Gyorsan jött a második: Pedro szerezte. A Madrid gyorsan hátrányba került - úgy fest, odalehet Mourinho veretlensége a csapatnál. Ugyancsak az Infostrada derítette ki: legutóbb 23 éve, 1987. január 31-én vezetett a 18. percben már 2-0-ra a Barcelona. Akkor Gary Lineker vágott kettőt.

Az első félórában óriási labdabirtoklási fölényben volt a Barcelona, az ember szinte nem akart hinni a kiírt adatnak: 72-28 százalékban. De a Madridnál tényleg alig volt a labda - helyzetről meg még beszélni sem lehetett. Cristiano Ronaldo nehezen viselte, nem erre számított. Elvesztette a fejét, meglökte a vele szórakozó Guardiolát.

Az első jó madridi kísérlet: a 34. percben Ronaldo 27 méteres szabadrúgása után 20 centivel ment kapu mellé a labda. A következő percek mezőnyjátékkal teltek. Lionel Messi is igyekezett, Cristiano Ronaldo is, eredmény nélkül. A Barcának nem volt hova sietnie.

Vége az első félidőnek, 2-0-ra vezet a Barcelona. A labdabirtoklás 61-39, természetesen a hazaiak javára.

José Mourinho érdekes cserére szánta rá magát: Mesut Özil helyett Lassana Diarraállt be, az edző ezzel a védekezést erősítette. Nem változtatott sokat a váltás a játék képén, a második félidő első tíz percében is csak a katalánoknak volt helyzete.

Az 55. percben jött a harmadik: Messi tökéletes labdával indította a Pepe mellől, éppen még a leshatáron innenről induló David Villát. Az El Clásico újonca higgadtan fejezte be az akciót, a jobb alsó sarokba lőtt.

Két perccel később újabb Messi passz után újabb Villa gól következett, ezúttal a kilépő Iker Casillas lába között: 4-0! Éppen úgy négygólos különbség, mint 2009 tavaszán, a Bernabéuban (6-2), persze a Barca javára. Legutóbb 1994. január 8-án vezetett 4-0-ra a Barcelona a Real Madrid ellen a Camp Nouban, akkor 5-0 lett a vége. Romário (3), Ronald Koeman és Ivan, azaz Ivan Iglesias szerezték a gólokat.

Két remek statisztika az Infostradától: a negyedik góllal Iker Casillas lett az El Clásicók rekordere: 36. gólját kapta, s ezzel megelőzte Velascót, a katalánok hajdani kapusát. (Persze, sok gólt csak sok mecccsen védő kapus tud kapni.) Bajnoki mérkőzésen José Mourinho még soha nem kapott ki 4-0-ra, a legnagyobb vereségei 0-3-ak voltak. (Egy a Benficával, egy a Portóval, s egy a Chelsea-vel.) Még egy adat a BBC-től: a Real Madridnak mindössze a második veresége lesz ez, 36 mérkőzésen. Természetesen a másik zakót is a Barcelona szabta a fehérekre.

A hajrá kezdetén Bojan Krkic állt be David Villa helyére. Két perc alatt két gólt is lőhetett volna, de maradt az eredmény. Guardiola a végére beküldte Keitát és Jeffrent Xavi és Pedro helyére, elmondhatják magukról, hogy részesei voltak az évtized legnagyobb barcelonai Madrid-verésének. Jeffren esetében: tevékeny részese, hiszen lőtt az utolsó pillanatokban ő is egy gólt.

A vége csúnya lett: Sergio Ramos megpróbálta levadászni Messit. Nagyot belerúgott, piros lapot kapott érte.