Vándormadár: Erdei fölényesen nyert Amerikában

InfoRádió / MTI
2010. november 21. 05:47
Fölényes pontozásos győzelmet aratott Erdei Zsolt Samson Onyango ellen a magyar idő szerint hajnalban, Atlantic Cityben rendezett profi ökölvívógálán. A nyolcmenetes összecsapást az első pillanattól uralta a korábban félnehézsúlyban és cirkálósúlyban is világbajnok, veretlen magyar öklöző, aki egyhangú pontozással nyerte a kenyai riválisa elleni meccset.

A 36 éves Erdei Zsolt legutóbb tavaly novemberben, az olasz Giacobbe Fragomeni ellen mérkőzött, és lett akkori sikerével a Boksz Világtanács cirkálósúlyú világbajnoka. A mostani siker Erdei Zsolt 32. győzelme volt a profik között, és az első azóta, hogy 3+2 mérkőzésre szóló szerződést kötött a világ egyik leghíresebb promóterével, Lou DiBellával.

Erdei immár új istálló, a Lou DiBella Entertainment színeiben bokszolt - de továbbra is a "Szállj el, kismadár!"című számra bevonulva -, Atlantic Cityben. Ez volt a harmadik profi meccse, az Újvilágban, az első kettőt, még hivatásos pályafutása elején, egyszer Las Vegasban, másodszor Atlantic Cityben. E meccset megelőzően legutóbb szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, november 21-én bokszolt. Akkor tizenkét menetes mérkőzést, a mostani csak nyolcra tervezett volt - ilyet legutóbb hét éve, 2003 novemberében vívott.

Az első három menetben Erdei kétségtelenül irányított, de nem volt nagy fölényben. Ismerkedett a gyakorlatban is a kenyai kellemetlen stílusával. Baljai rendre ültek, s azért ez óvatosságra intette Onyangót. A kenyai jóval magasabb Madárnál, hosszabbak a karjai, ez előnyös abból a szempontból neki, hogy távol tudja magától tartani Erdeit.

A negyedikben Erdei még nagyobb sebességi fokozatra kapcsolt, egyik ütése után, úgy festett, akár számolni is lehetett volna a kenyaira. Aztán újabb attak is védhetetlen volt, a publikum magyar ajkú, lelkesen buzdító magja szívesen látott volna kiütést. Erdei azonban nem akart semmit kapkodással elrontani. Ezt mutatta az ötödik és hatodik menet is, amelyben inkább előnyét őrizte, mintha arra is ügyelt volna, hogy erővel jól bírja majd az utolsó meneteket.

A hetedik menetben Onyangóból kiment a negyedik menet megpróbáltatása, de Erdei jobb bokszoló. Továbbra is ő irányított, kétszer is szép kombinációból ütötte meg a kenyait. Övé volt ez a menet is, de idő előtt nem tudta lezárni a meccset.

A nyolcadik menetben már tudta, pontozással nem veszítheti el ezt a mérkőzést, uralta ezt a szakaszt is, mintha nem is erőltette volna, hogy kiüsse ellenfelét. A három ítészből egy a nyolcból egyetlen menetet Onyangónak adott a pontozásnál, de ez legyen a legnagyobb bajunk.

Erdei Zsolt nagy fölénnyel, a simánál is simább pontozással (79:73 és kétszer 80:72) tért vissza a ringbe.

"A rozsdát le kellett küzdenem magamról, voltak holtpontok is, az igaz. Annak örülök, hogy még a nyolcadik menetben is meg tudtam húzni egy-egy ütést, és nem szállt el a kondim. Izgultam, óriási volt az elvárás velem szemben, mind a környezettől, mind saját magamtól. Sohasem vagyok elégedett, most sem, volt néhány pillanat, amikor rá kellett volna húznom még pár ütést, és nem ártott volna olykor még nagyobb pontosság sem. A hosszú kihagyás látszott, azt gondolom, jó belépő volt az amerikai piacra, lehet haladni tovább lépésről lépésre" - értékelte teljesítményét a találkozó után Erdei Zsolt.

A győzelem ellenére nem teljes a siker: Erdeitől többen azt várták, hogy ennél is meggyőzőbben, netán kiütéssel nyeri a mérkőzést.

Kovács István, korábbi profi világbajnok úgy vélekedett az összecsapást közvetítő Sport2 adása után, hogy nem a célnak megfelelő ellenfelet sikerült megtalálni Erdei Zsolt számára. Kovács szerint hiba volt, hogy Erdei javarészt Budapesten, és nem Amerikában készült fel a meccsre.