A Barcelona nyolc, a Real Madrid öt góllal melegített az El Clásicóra

Infostart
2010. november 21. 11:18
A Barcelona idegenben nyolc gólt lőtt az Almeríának, a Real Madrid hazai pályán pedig ötöt az Athletic Bilbaónak. A katalánoknál Lionel Messi, a fővárosiaknál Cristiano Ronaldo három gólt szerzett. A két csapat közül a Madrid áll jobban egy ponttal, a következő fordulóban rendezik az El Clásicót, a két csapat világszerte nagy érdeklődéssel kísért rangadóját.

Mind a két mérkőzés nagyszerű rekordokat, statisztikai érdekességeket is hozott, azon túlmenően, hogy igazolta, a Barça és a Madrid is kiemelkedik a Primera Division mezőnyéből.

Az Almería pályáján Messi (17., 37., 67.), Iniesta (19.), Acasiete (27., öngól), Pedro (35.), és a hajrára csereként beállt Bojan Krkic (62., 73.) szerezték a gólokat. A 8-0 értékét csak növeli, hogy az első 11 fordulóban az Almería összesen mindössze 10 gólt kapott. Messinek ez volt a nyolcadik mesterhármasa a Barcelona színeiben, ebből ötöt bajnoki meccsen ért el.


Lionel Messi a triplával 101 bajnoki gólig jutott a spanyol élvonalban, nála (23 éves 149 napos) fiatalabb korában csak a Real Madrid korábbi ikonja (a hétvégén a Schalke színeiben, a német Bundesligában ugyancsak mesterhármast szerzett) Raúl érte el ezt a határt. (Raúl 22 évesen és 293 naposan.)

A Barcelona történetében egyáltalán mindössze négyen jutottak el a százas határig, César Rodriguez (195), Kubala László (131) és Samuel Eto'o (107) voltak a "Bolha" elődei. Messi immár sorozatban a nyolcadik hivatalos mérkőzésén szerzett legalább egy gólt a Barcelona mezében, sőt közben gólt lőtt a braziloknak is Katarban, az argentin válogatott meccsén. Az Aranylabda-díj címvédője a legutóbbi 60 hivatalos Barcelona-mérkőzésén 60 gólt szerzett.

Az idegenbeli 8-0-val a Barcelona beállította a klubrekordot, ami az idegenbeli mérkőzéseket illeti: 1959. október 25-én ugyancsak 8-0-ra verte meg a Las Palmast. A félidőben ezúttal már 5-0-ra vezetett a katalán csapat, hasonlóra legutóbb 2000. október 14-én, a Real Sociedad ellen volt példa.

Ennél, tehát a 8-0-nál nagyobb különbséggel, a hazai mérkőzéseket is beleértve, mindössze négyszer nyert a Barcelona a spanyol bajnokságban. A kilencgólos sikerek közül a legutóbbi 1979. január 14-én, egy Rayo Vallecano elleni kiütés volt. Érdekes egyébként, hogy amióta Pep Guardiola a Barcelona edzője, a csapat még nem veszített szombaton bajnoki mérkőzést!

Remekel a csapat idegenben: a Primera Division (más néven: La Liga) történetében mindössze a második csapat a Real Madrid 1991 őszi alakulata után, amely megnyerte a bajnokságban az idény első hat idegenbeli mérkőzését.

A Real Madrid 5-1-re nyert az Athletic Bilbao ellen, a fehérek a baszkok elleni legutóbbi négy hazai bajnokijukon legalább három gólt szereztek. 2010-ben kétszer játszott bajnokit a két csapat a Bernabéuban, mindkettőt 5-1-re nyerte a Madrid.

A mostani gólszerzők közül Sergio Ramos, Cristiano Ronaldo és Higuaín május 8-án is szerzett gólt. E trión kívül csak Iker Casillas, Marcelo és Xabi Alonso szerepelt mindkét meccsen a Real Madrid kezdő csapatában. Gonzalo Higuaín a hatodik mérkőzésén a hatodik gólját lőtte a Bilbaónak.



A Madrid José Mourinhóval hat bajnoki meccset játszott a Bernabéuban, ezeken 23 gólt szerzett, ami 3,83-as mérkőzésenkénti átlag. Kétszer szerzett hat gólt (A Deportivo és a Racing ellen, egyszer pedig ötöt.) A mostani találkozón Higuaín (19.), Cristiano Ronaldo (30., 62., 91. 11-esből.), Sergio Ramos (57. 11-esből), illetve Fernando Llorente (40.) szerezték a gólokat. Llorente gólja is érdekes: az Athletic Bilbao a mezőny egyetlen csapata, amely mind a 12 fordulóban szerzett legalább egy gólt.

Cristiano Ronaldo 31 hivatalos mérkőzésen szerzett gólt a Real Madridban. A mérlege: 30 győzelem, s egyetlen döntetlen. Sergio Ramos tizenegyes-gólja mérföldkő az idei szezonban: ez volt az első bajnoki gólja a Real Madridnak, amit spanyol játékos ért el.