Az idei Chelsea eddig nyolc ponttal jobb, mint a tavalyi

Infostart
2010. november 1. 08:11
Az angol fogadóirodák szerint a Chelsea az angol labdarúgó-bajnokság első számú esélyese. A vetélytársak hívei ellenben úgy gondolják, a Kékek magabiztos vezetésében szerepe van viszonylag könnyű sorsolásuknak is. Igazuk van?

A Chelsea rossz játékkal is tud nyerni. A hétvégén, a Blackburn ellen, Benjani Mwaruwari gólja után hátrányba került az Ewood Parkban, s ez nem ígért túl sok jót, tekintve, hogy a csapat ezt megelőzően a legutóbbi két idegenbeli bajnokiján nem szerzett gólt.

Ha most is így ért volna véget a meccs, az Abramovics-érában először maradt volna gól nélkül több mint 270 percen keresztül bajnoki mérkőzésen, vendégként. Ám Nicolas Anelka hozta "szokásos" formáját a Blackburn stadionjában, majd a hajrában a szerb Braniszlav Ivanovics is a kapuba talált.

Carlo Ancelotti nem volt boldog a meccs után, s neki már van mire szerénynek lennie a futballban: "Fontos győzelem volt, amit arattunk, különösen azt figyelembe véve, hogy a Rovers jobb volt nálunk. Nem tudtuk a saját játékunkat játszani.

Ha 1-1-nél Jason Roberts belövi a helyzetét, vége lehetett volna a meccsnek. Szerencsénkre nem így történt, úgy tűnt, kihúzzuk döntetlennel. S akkor jött Jurij Zsirkov, aki az elmúlt hetekben nagyszerű formában van. Az ő érdeme volt a gól. Nyertünk, vezetjük a táblázatot, de ahhoz, hogy meg is tartsuk a helyünket, lényegesen jobban kell futballozni."
Carlo Ancelotti alkalmasint túl szigorú volt ezúttal az övéivel.

A Chelsea még azt is elviselte, hogy Didier Drogba, lábsérüléstől szenvedve, végigasszisztálta a meccset. S azt se felejtsük el, hogy a Kékek az előző idényben nem tudtak nyerni az Ewood Parkban.

Ötpontos előnnyel vezetik a bajnokságot - s ez egyáltalán nem lebecsülendő teljesítmény. Igaz, a rivális csapatok hívei gyakran emlegetik, a Chelsea-nek nagy szerencséje volt a sorsolásnál, a bajnokság első negyedében, a Man City és az Arsenal kivételével, szinte csak könnyű ellenfelekkel játszott, s csak ezután következnek a rangadók.

Részben igaz, de érdemes néhány szempont alapján a Chelsea 2009-2010-es és 2010-2011-es teljesítményét összevetni. A Kékek Carlo Ancelotti első londoni őszén is jól kezdték az idényt, az első 10 forduló után mindössze hat veszített ponttal álltak. Most öttel, tehát nem ez a nagy különbség.

Érdekesebb, hogy a mostani tíz ellenféllel szemben (az újonc helyett a kiesettek elleni eredményeket véve) nyolc ponttal többet gyűjtött, mint az előző idényben.

Az előző szezonban általános volt a szakértők véleménye, hogy a Chelsea a rangadókon nyerte meg a bajnokságot - mind a három nagy riválisát megverte "oda-vissza" -, ezzel tudta ellensúlyozni, hogy túl sok pontot elszórt a kis- és középcsapatok ellen. Most eddig ezeket a meccseket is "behúzták" a Kékek.