5-0-ra kapott ki a Debecen a Puskás-stadionban a Metaliszttól

Infostart
2010. szeptember 16. 21:33
Az ukrán Metaliszt Harkiv egy védelmi hiba után vezetést szerzett a Debrecen ellen a labdarúgó Európa Ligában. A 34. percben már kétgólossá vált a vendégek előnye. A második félidőben Edmar és Fininho kiütésessé tette az ukrán győzelmet. A két csapat között játékban talán nem volt ilyen óriási különbség, de az ukránok braziljai remek százalékkal használták ki a helyzeteket, megcsillantva technikai képzettségüket. A meccs végén még Valjajev is betalált a Loki kapujába, ő lett a nap egyetlen ukrán gólszerzője a Puskás-stadionban. A csoport másik mérkőzésén: PSV-Sampdoria 1-1, Dzsudzsák Balázs a 90. percben egyenlített, az olaszok találata Koman Vladimir gólpasszából esett.

A vártnál kevesebb, alig öt-hatezer néző előtt, rossz időjárási viszonyok között kezdődött a mérkőzés.

A két csapat összeállítása. DVSC: Malinauskas - Nagy Z., Komlósi, Mijadinoszki, Laczkó - Czvitkovics, Kiss Z., Varga J., Szakály P. - Kabát, Yannick
Metaliszt: Disljenkovics - Villagra, Obradovics, Gueye, Psenyicsnyih - Valjajev, Edmar - Taison, Cleiton Xavier, Fininho - Vorobej

A Loki nem tudta ráerőltetni az akaratát a vendégekre, a mérkőzés közel egy félórán keresztül mezőnyjátékkal telt.

A Debrecen elsősorban Czvitkovics Péter távoli lövéseivel próbált veszélyeztetni.

A 23. percben a Metaliszt, némileg váratlanul, megszerezte a vezetést. Két brazil játszotta a főszerepet: Taison a balszélen becsapta Nagy Zoltán, középre lőtte a labdát. Malinauskas kapus is elvétette a labdát, luftot rúgott, így Edmar a túloldalon az üres kapuba lőtte a labdát, 0-1.

Az újrakezdés után Czvitkovics lövése kipattant az ukránok kapusáról, Kabát Péter nyolc méterről ismételhetett, de a kapufát találta el.

A 34. percben még rosszabbá vált a helyzet. Újra "brazil" gólt szerzett a Metaliszt: Cleiton Xavier (a 68-szoros ukrán válogatott ásszal, Vorobejjel passzolgatva) gólhelyzetbe került. Higgadtan megcsinálta a lövőcselt, áttette a labdát a másik lábára, szép gólt lőtt, 0-2.

A félidő vége előtt Kabát Péter (a játékvezető döntése szerint) megütötte a védőjét, a játékvezető kiállította. Két perccel később a brazil Fininho rácsúszott Varga József lábára, ő inkább piros lapot érdemelt volna.  A játékrész lezárásaként Komlósi okosan fejelt, Disljenkovics szépen kipaskolta a labdát.

Ez nem a Debrecen félideje volt, a Loki középpályásai nem bírtak az ukránok braziljaival. Utóbbiak közül az első gól előtti helyzetet kidolgozó Taison, illetve a másodikat lövő Cleiton idén nyáron került Harkovba - összesen több mint 10 millió euróért, a Loki több mint három évnyi költségvetésével megegyező összegért...

A csoport másik mérkőzésén a Sampdoria 1-0-ra vezet a holland PSV otthonában, a gólt Fabrizio Cacciatore szerezte, Koman Vladimir remek beadása után. Az eindhovenieknél Dzsudzsák Balázs is játszik. Egy másik magyar érdekeltségű mérkőzésen Huszti Szabolcs csapata, az orosz Zenit 3-0-ra vezet az Anderlecht ellen Brüsszelben! Mindhárom gólt a korábbi válogatott, Alekszandr Kerzsakov lőtte. Juhász Roland pályán van a hazaiaknál, Huszti a kispadon ül.

A második félidőre Herczeg András kettőt is cserélt Luis Ramos és Adamo Coulibaly is pályára került. A játékrész első helyzetét éppen a hondurasi középpályás hagyta ki, a francia-szenegáli klubtárs labdájából.

Később Rezes László is beállt Szakály Péter helyére. Kiegyenlített volt a mezőnyben a játék, de 74. percben Edmar szerzett újabb gólt: egyszöglet után a kapunak háttal állva, sarokkal küldte a labdát a magyar kapuba, 0-3.

Az utolsó negyedóra kezdetén Fininho az előzőekhez hasonlóan látványos góllal növelte még tovább az előnyt, 0-4. Miközben a kapuralövés aránya 9-8 volt a Debrecennek! Ám a Loki helyzeteit rendre kimaradtak,
Disljenkovics többször is bravúrral védett.

Az utolsó szó az ukránoké volt: Valjajev gólja európai kupatörténete legsúlyosabb vereségét mérte a Debrecenre.