Ma elkezdődik az év utolsó futballőrülete - videókkal

Infostart
2010. szeptember 14. 10:25
Ma elkezdődnek a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének küzdelmei. A címvédő Internazionale a holland Twente otthonában játszik, míg a Barcelona a Panathinaikoszt látja vendégül, a Machester Unitedhez pedig a skót bajnok Rangers látogat. Előzetes a legérdekesebb mérkőzésekről, a torna pénzdíjairól és az esélyekről.

Nehéz meghatározni, hogy milyen formában van az Internazionale. Mert ha az olasz szuperkupa amúgy nem túl nagy presztízsű találkozóját nem számítjuk, akkor Rafa Benitez csapata a hétvégén szerezte meg első győzelmét tétmeccsen. És ott sem voltak túl meggyőzőek. Abból ítélve, hogy a középhátvéd brazil Lucio lőtte az első gólt, a csatárok sincsenek jó formában. Eto'o például csak a kihagyott tizenegyese után tudta hálóba pöccinteni a kipattanó labdát, és így nyert az Inter 2-1-re.


Az olasz bajnok az FC Twente otthonába látogat kedden. A holland kiscsapat meglepheti az Intert, különösen hazai pályán. Azért sem lesz könnyű dolga a Nerazzurinak, mert a címvédő ellen mindenki másképp játszik, mint egyébként.

A Twente harmincöt éve találkozott utoljára olasz riválissal a nemzetközi porondon, akkor az UEFA Kupa elődöntőjében oda-vissza verte a Juventust. Az Inter legutóbbi nyolc BL-meccséből hetet megnyert, ráadásul utóbbi öt hollandiai látogatása után is veretlen maradt.

Az A csoport másik keddi találkozóján a Werder Bremen a szintén BL-újonc Tottenham Hotspurt fogadja. Egyik csapat sem kezdte túl fényesen hazája bajnokságát (a németek csak a tizedik, az angolok pedig csupán a tizenegyedik helyen csúfoskodnak), ráadásul a vendégeknél sok a sérült.

Raúl reméli, hogy remekelhet

Úgy tűnik, Lyonban, a Schalke ellen az előző BL-szezonban elődöntős hazaiaknak van nagyobb esélye a B csoport slágermeccsén. A gelsenkircheniek, bár Raúllal erősítve, de mégis harmatgyengén kezdték a bajnokságot. A Bundesligába nyáron igazolt spanyol legenda már nagyon várja, hogy ismét legnagyobb sikerei színterére, a Bajnokok Ligája porondjára léphessen. Nem csoda. Szinte hihetetlen a 33 éves csatár statisztikája: háromszor ülhetett fel Európa futball-trónjára a Real Madriddal (1998, 2000, 2002), a tornasoroztaban pedig összesen hatvanhatszor vette be az ellenfél hálóját.



A német Bild című lapnak nyilatkozva Raúl azt mondta: álomszép lenne gólt lőni Lyonban, de ennél is fontosabb a győzelem.
Ehhez persze bizonyosan a franciáknak is lesz egy két lövésük. Nekik ezt a mérkőzést mindenképpen meg kell nyerniük, hogy nyugodtan várhassák a folytatást.

Ebben a csoportban a sorozat főtábláján először szereplő izraeli Hapoel Tel Aviv a portugál Benfica otthonában mutatkozik be. A házigazdák legutóbbi hét, hazai európai kupamérkőzésükből hatot megnyertek, egyet döntetlenre hoztak, és 20-3-as meggyőző gólkülönbséggel tették maradéktalanul boldoggá a szurkolóikat.

Sir Alex nosztalgiája

A C csoportban a Manchester United a Rangerssel csap össze. Tény, hogy a skót csapatok általában felszívják magukat a brit ütközetekre, de ennek ellenére nem valószínű, hogy nagy meglepetés születhetne az Old Traffordon. Annál is inkább, mivel a manchesteriekhez visszatért sérülése után Wayne Rooney is, a skótok pedig a minden évben szokásos életben maradási küzdelmüket vívják. Érdekesség Sir Alex Ferguson érzelmi kötődése az ellenfélhez, mivel a MU skót menedzsere maga is Rangers játékos volt valaha, és kedveli a "Gers" edzőjét, Walter Smith-t is.

A Manchester United egyébként a százötvenedik győzelmére készül az európai kupasorozatban. Az angol gárdának ez lesz a 279. találkozója a nemzetközi kupák történetében.

A MU-nak nem sikerült jól a főpróba, úgy játszott 3-3-as döntetlent szombaton az Everton otthonában, hogy a 90. percben még két góllal vezetett.



Az angolok amúgy eddigi mindkét BL-meccsüket megnyerték a Rangers ellen, a skót csapat ráadásul tíz BL-találkozó óta nyeretlen, hét vereség és három döntetlen a mérlege.

A kvartett másik meccsén a török bajnok Bursaspor huszonnégy év után tér vissza az európai színpadra. Utoljára az 1986/87-es kiírásban a KEK-ben szerepelt, amikor is az első fordulóban kettős vereséggel búcsúztatta az Ajax. A gárdának csupán nyolc nemzetközi mérkőzés van a háta mögött, ebből az utolsó négyen még csak gólt sem lőtt, és mindig kikapott.

A Valencia sem lehet büszke az elmúlt időszakra: az utolsó négy BL-összecsapásán szintén nem talált be a riválisok hálójába, és csak egyszer nyert az utolsó tizenegy fellépésén. A spanyol együttes utoljára a 2003/04-es UEFA Kupában játszott Törökországban, akkor kikapott 1-0-ra a Genclerbirligitől.

A Barca feledtetné Herkulest

A forduló másik érdekes találkozója a D csoport Barcelona-Panathinaikosz mérkőzése lehet a katalánok otthonában. Itt a futballkedvelők legtöbbje határozott egyesre hozná az eredményt. Ennek ellenére nem szabad lebecsülni a görögöket, mivel náluk több francia világsztár is futballozik, és a hellének Európa-bajnok csapatából is játszanak itt néhányan. Habár a múlt hétvégi, Hercules ellen fiaskó megviselhette a Barcelona játékosait, nem valószínű , hogy Pep Guardiola legénysége megismételné az ott mutatott csapnivaló játékot.



"Nem voltunk lassúak, de nem járattuk jól a labdát. Gyorsan el kell felejteni, ami történt. A Panathinaikosz ellen

más meccs lesz" - jegyezte meg Eric Abidal, a katalán gárda hátvédje. Elképzelhető, hogy társa, Carles Puyol sérülése után ismét játékra jelentkezik.

A barcelonai gárda az utolsó négy hazai BL-meccsén mindig győzött, összesített gólkülönbsége 11-1, és a görög csapatok elleni hazai mérleg is káprázatos: ötből öt siker, huszonegy lőtt és csak két kapott gól. Ráadásul a Panathinaikosz Spanyolországban még soha sem nyert, tizenkét vendégszereplésén tizenegy vereség és egy döntetlen a mutatója.

Ebben a csoportban találkozik még az FC Kobenhavn és a Rubin Kazany. ők még egyszer sem futballoztak egymás ellen. A dán alakulatnak otthon hagyományosan jól megy: utolsó tizenegy európai kupameccséből csak egyszer kapott ki, míg hétszer győzni tudott. Az orosz Rubin skandináv együttes ellen még soha nem lépett pályára.

A szerdán pályára lépő két olasz csapat, az AC Milan és az AS Roma is javítana a gyenge bajnoki rajt után.

Allegri: "Csak a győzelem elfogadható"

Előbbire vár a könnyebb feladat, ugyanis a milánóiak a francia Auxerre gárdáját fogadják. Massimiliano Allegri vezetőedző kijelentette: a győzelmen kívül semmi más nem elfogadható, miután együttese meglepetésre a hétvégén kétgólos vereséget szenvedett az újonc Cesenától.



Az olasz gárda a váratlan kudarc ellenére egyértelmű esélyese a mérkőzésnek, már csak azért is, mert riválisa még inkább beragadt a bajnoki rajton: az Auxerre a Ligue 1 eddigi öt fordulójában még nem nyert, mindössze négy döntetlenre futotta tőlük.

Az AS Romának viszont igencsak nehéz lesz kiengesztelnie szurkolóit, mivel az előző kiírásban döntős Bayern München otthonában lép pályára. A fővárosiak előbb a Cesenával játszottak döntetlent, majd Cagliariban szenvedtek 5-1-es vereséget, így eléggé levert hangulatban várhatják az E csoport rangadóját.

Claudio Ranieri, a Farkasok trénere az eddigi kiábrándító eredmények és játék ellenére úgy véli, hogy csapata győzelemre esélyes bárhol, így a bajorok vendégeként is. Szerinte ez a találkozó sorsdöntő lesz, már csak azért is, mert az AS Romának az első helyet tűzte ki célul a csoportban.

Persze a Bayern München sem lesz tétlen, jóllehet a bajorok sem úgy kezdték a szezont, ahogy azt megálmodták: mindössze négy pontot gyűjtöttek a Bundesliga első három fordulójában. A német gárdánál elsősorban a támadójáték akadozik, amit jól mutat, hogy mindössze kétszer sikerült megrezgetniük az ellenfelek hálóját.

Szintén érdekes összecsapás az Ajax madridi vendégjátéka, amely José Mourinho első BL-meccse lesz a királyi gárda kispadján. Bár a Real győzött hétvégén, a szurkolók olyannyira elégedetlenek voltak a mutatott játékkal, hogy kifütyülték a játékosokat.

A drukkerek reakcióját kritizáló Cristiano Ronaldóéknak azonban várhatóan ismét meg kell izzadniuk a sikerért. A vendégek uruguayi csatára, Luís Suárez ugyanis ott folytatta a góltermelést, ahol a vb-n abbahagyta: vezetésével öt meccs alatt tizenhatszor volt eredményes az Ajax a holland bajnokságban - ebből Suárez hat gólt jegyez!

Magyarok nélkül

Az elmúlt szezonban a Debrecen révén magyar csapat is képviseltette magát a labdarúgó Bajnokok Ligája főtábláján. A legrangosabb európai kupasorozat 2010/11-es idényének elitversengésében azonban még magyar játékos sem szerepel. Az európai szövetség honlapja szerint az ötvenhárom tagország közül mindössze tizennégy olyan van, amely nem ad játékost a BL 32 főtáblás együttesének valamelyikébe.

Ezek között található Magyarország, Albánia, Andorra, Ciprus, Észtország, Feröer-szigetek, Kazahsztán, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Moldova és San Marino társaságában. A FIFA hivatalos világranglistáján a kimaradó országok közül csak a lettek (49.) és a litvánok (52.) előzik meg a magyarokat.

A BL-be kerülésre ebben az idényben Juhász Rolandnak, az Anderlecht válogatott védőjének volt a legnagyobb esélye. Csapata azonban a selejtező utolsó fordulójában végül büntetőkkel búcsúzott a szerb Partizan Beograd ellenében.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló
 
kedd:

A csoport:
Werder Bremen(német)-Tottenham Hotspur(angol)20:45
Twente(holland)-Internazionale(olasz)20:45

B csoport:
Olympique Lyon(francia)-FC Schalke 04(német)20:45
Benfica(portugál)-Hapoel Tel Aviv(izraeli)20:45

C csoport:
Bursaspor(török)-Valencia(spanyol)20:45
Manchester United(angol)-Glasgow Rangers(skót)20:45

D csoport:
FC Barcelona(spanyol)-Panathinaikosz(görög)20:45
FC Kobenhavn(dán)-Rubin Kazany(orosz)20:45

szerda:

E csoport:
Bayern München(német)-AS Roma(olasz)20:45
CFR Cluj(román)-FC Basel(svájci) 20:45

F csoport:
Olympique Marseille(francia)-Szpartak Moszkva(orosz)20:45
MSK Zilina(szlovák)-Chelsea (angol)20:45

G csoport:
Real Madrid(spanyol)-Ajax Amsterdam(holland)20:45
AC Milan(olasz)-AJ Auxerre(francia)20:45

H csoport:
Sahtar Donyeck(ukrán)-Partizan Beograd(szerb)20:45
Arsenal(angol)-Braga(portugál)20:45


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Dénes Tamás futball szakíró elemzése
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szabó Gergõ összeállítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást