eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

US Open: Nagy hiányzók lesznek, de Szávay és Arn a főtáblán

New Yorkban hétfőn elkezdődnek a 128-as főtábla küzdelmei az idei utolsó Grand Slam-tornán, az amerikai nyílt teniszbajnokságon. A US Openen a férfiaknál nem lesz ott a címvédő Juan Martín del Potro, a hölgyeknél pedig szintén sérült a végső sikerre mindig esélyes hazai kedvenc, Serena Williams.

A nőknél két magyar játékos szerepel a 128-as elitmezőnyben, Szávay Ágnes és Arn Gréta. Előbbi könnyebbnek tűnő ellenfelet, a cseh Sandra Zahlavovát kapta az első körben, akit az idén Acapulcóban, igaz nagy csatában, de legyőzött.

Szávay ebben az esztendőben két tornagyőzelmet gyűjtött be: nyert Budapesten és Prágában, egy hete pedig a 16 között kapott ki a későbbi döntős orosz Vera Zvonarjovától Montrealban. Annál nehezebb dolga lesz a másik magyarnak, aki nagyon kemény riválist, a címvédő belga Kim Clijsterst fogott ki.

Serena Williams távollétében a dán Caroline Wozniacki és Clijsters számít a legnagyobb esélyesnek, de ott lehet a végelszámolásnál a másik amerikai kedvenc, Venus Williams, továbbá az egyre jobban formába lendülő orosz Marija Sarapova és Vera Zvonarjova.

A férfiaknál hatodik sikerére, és 17. Grand Slam-elsőségére készül Roger Federer, aki vasárnap Cincinnatiben imponáló, harcos és olykor látványos tenisszel vitte haza negyedszer a rangos trófeát.

A svájcinak nem igazán ment az idén: a melbourne-i diadal mellett ez volt ebben az évben a második tornagyőzelme, már "csak" a második a világranglistán a spanyol Rafael mögött, de néhány hete még a harmadik volt.

Az első helyen kiemelt Nadal, aki még sohasem jutott a csúcsra Flushing Meadows-ban, 2010-ben a Roland Garroson és Wimbledonban is diadalmaskodott, és Amerikában is erre készül. A spanyol játékos a múlt héten ugyan kikapott Cincinnatiben a cíprusi Markos Bagdatisztól, de ennek nem szabad nagyobb jelentőséget tulajdonítani.

A szerb Novak Djokovic és a brit Andy Murray hullámzó formában van: olykor egészen magas színvonalon, máskor pedig - természetesen saját szintjükhöz képest - csapnivalóan játszanak.

Egy biztos: amennyiben Federer hatodszor is győz, akkor behozza az örökranglistán az amerikai Andre Agassit. A csúcstól még így is messze járna: a legendás Bill Tilden tíz alkalommal vitte haza a pálmát, s Federer előtt van még Bill Larned (9 siker), Bill Johnston, Ivan Lendl és Pete Sampras (8-8), valamint Jimmy Connors és Richard Sears (7-7) is. Utóbbi, Mr. Sears nyerte amúgy az első US Opent, miután a fináléban 6:0, 6:3, 6:2-re győzött Mr. William E. Glyn ellen. Igaz, akkor még U.S. National Singles Championship for men volt a versengés elnevezése, és csak az erősebbik nem tagjai vettek részt rajta.

A hölgyek hat esztendővel később csatlakoztak: 1887-ben Ellen Hansell kisasszony 6:1, 6:0-ra nyert Laura Knight ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×