Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ifjúsági olimpia: Magyarország az első hatban az éremtáblázaton

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tehetséggondozó programok sikerességét igazolja a magyar csapat kiemelkedő szingapúri szereplése Szabó Tamás, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet igazgatója szerint. Az ifjúsági olimpián indulási jogot szerzett 51 sportoló közül 43 a Héraklész-program részese, közülük 34 gyűjtött pontot.

"A 204 ország között Magyarország a ma záruló esemény nem hivatalos éremtáblázatán az 5-6. helyen zár, ami nagyon jó eredmény - mondta Szabó Tamás, aki a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke is.

- Előzetesen nem tudtuk belőni, hogy a csapat milyen teljesítményre lesz képes, de tudtuk, hogy erős társaságról van szó. Több kvótát csak azok az országok szereztek, amelyek csapatsportágakban is érdekeltek, nálunk ez sajnos nem jöhetett szóba, mert például a vízilabda nem szerepel a programban. Ugyanakkor kérdéses volt, hogy a fiatalok miként birkóznak meg a körülményekkel, az időjárással, az új versenyszámokkal."

Szabó Tamás szerint az ifjúsági olimpiára sok esetben nehezebb volt indulási jogot szerezni, mint majd a londoni ötkarikás játékokra lesz, a sikerek értékét pedig növeli, hogy a csapat külön nem készült erre a viadalra.

"Ez a szereplés feltette a koronát az utánpótlás-nevelő rendszerre. A mostani fiatalok a Héraklész-program Bajnokok programjában nevelkedtek, itt jelenleg 21 sportágban mintegy 1500 versenyző részesül támogatásban. A sportolókat a szövetségek jelölik ki, a támogatás pedig elsősorban edzőtáborokra, felmérésekre vonatkozik, 28 kiváló edző áll rendelkezésünkre.

Évi 700 millió forint állami támogatást fordíthatunk erre a célra, de a szövetségek nem kapnak pénzt, mi rendeljük meg a szolgáltatásokat. A Héraklész-programba 14-15 évesen lehet bekerülni, s 17-18 éves korukig kapnak támogatást a legjobbak. A Héraklész-programnak a Sport XXI. program az előszobája, itt történik a kiválasztás, 17-18 éves kor után pedig 23 éves korig a Csillag-programban folytathatják. Az egész utánpótlás-nevelő rendszer sikerének a hátterében az áll, hogy a szövetségek abszolút partnerek az együttműködésben."
A
NUPI vezetője szerint a jövőben keresni kell az elitképzés új útjait, bizonyos sportágakban koncentráltabban kell összefogni a legtehetségesebbeket, hogy állami felügyelet alatt álló edzőcentrumokban folyjon a munka.

"A világ ebbe az irányba halad. A módszertanban jók vagyunk, de a létesítmények terén van mit javítani. Szingapúrban például olyan sportlétesítményeket láttunk, hogy tátva maradt a szánk" - nyilatkozta Szabó Tamás.