eur:
393.25
usd:
368.05
bux:
65956.65
2024. április 24. szerda György

Sporttévék háborúja: a többség lemarad a legjobb meccsekről

A háztartások mintegy ötödében nézhető csak az angol és az olasz labdarúgó-bajnokság, ugyanis a közvetítési jogokat ettől a szezontól a DigiSport szerezte meg. A sportadó a UPC és a T-Home hálózatában sem érhető el, és nem tudni, ez a helyzet mikor változhat meg. A futballkedvelők többsége így lemarad a Győr és a Debrecen Európa Liga-meccséről is.

A hétvégén rangadókkal és gólgazdag meccsekkel rajtolt el az angol labdarúgó-bajnokság, azonban Magyarországon mindössze 800 ezer háztartásban élvezhették a találkozókat. A Premier League közvetítésének jogait ugyanis a DigiSport szerezte meg három évre, ám a tematikus adó a UPC és a T-Home hálózatában sem érhető el.

Elképesztő összeg


A DigiSport tulajdonosa, a Digi Tv Magyarország mellett Szlovákiában és Romániában is megszerezte az angol bajnokik közvetítésének jogát, az Index információi szerint közel 25 millió eurót, vagyis több mint hét milliárd forintot fizetve azokért. A Népszabadság úgy tudja, sportszerűtlen módon járt el a Digi, ugyanis megígérte az elmúlt években közvetítő, de fordulónként két meccset átengedő Eurosportnak, hogy nem száll harcba a jogokért. A Digi valóban nem licitált, ugyanakkor megalapított egy marketingcéget Romániában, amely megvette a jogokat, majd továbbadta a csatornának.

Három éve hét millió euróért vette meg az angol bajnoki meccsek sugárzásának jogát az Eurosport, amely idén 15 millióig licitált az Index értesülése szerint, ám a Digi ajánlatával nem tudta tartani a lépést.

A Premier Leauge mellett az olasz bajnokság, a Bajnokok Ligája (heti egy találkozó kivételével), valamint az Európa Liga is a DigiSport kínálatában található, ezzel alaposan megerősödött riválisaival szemben az adó. Ezen a csatornán lesz látható csütörtökön a két magyar még versenyben lévő kupacsapat, a Győr és a Debrecen találkozója.

Hiába a gazdag kínálat, a két nagy szolgáltató, vagyis a UPC és a T-Home nem veszi fel csatornái közé a DigiSportot, így viszont csak a hazai háztartások mintegy ötödében követhetik a közvetítéseket az angol és olasz bajnokikról. A DigiSport csak a Digi 800 ezer háztartásba elérő hálózatán, a 35 ezer előfizetővel rendelkező Antenna Digitalon, illetve a párezer előfizetővel rendelkező Hello HD kínálatában található meg.

A Népszabadság a lehetséges okok között megemlíti, hogy a Diginek nem feltétlenül érdeke, hogy a UPC ügyfelei is láthassák sportadóját. A két cég közötti vetélkedés tavaly vált igazán kiélezetté: a magyar bajnoki meccsek közvetítéséért folyó harcban a Digi srófolta fel az árakat, így a UPC-vel egy tulajdonoshoz tartozó Sport TV-nek három év alatt több mint 4 milliárd forintot kell fizetnie azokért. A korábban irreálisnak tűnő összeg az MLSZ-nek és a kluboknak jól jött, ám könnyen lehet, hogy a három csatornával a piacon jelen lévő Sport TV tartalékait felemésztette. A Digi ezt követően éppen a konkurens elől szerezte meg az olasz bajnoki meccsek sugárzásának jogait.

Állóháború

A Digi Tv azzal számolhat, hogy a gazdag kínálat miatt a nézők átpártolnak a szolgáltatóhoz, felmondva UPC- vagy T-Home-előfizetésüket. A probléma ezzel mindössze az, hogy a Digi kábelszolgáltatása nem érhető el minden városban, és Budapest teljes területén sem lehet rá előfizetni.

A Népszabadság elemzése szerint egy másik forgatókönyv az, hogy a UPC és a T-Home próbálja kiéheztetni a Digit. A társaságnak óriási kiadásai vannak, és ha nem növeli bevételeit rövid időn belül, gondba kerülhet. A DigiSporton reklám alig látható, és a szolgáltatóktól is kevés előfizetési díj folyik be. Az Index információi szerint a Premier League jogainak 25 millió eurós megvásárlása miatt a Digi újabb tőkeemelésre kényszerült, a cég egy amerikai kockázatitőke-alaptól újabb 125 millió eurós tőkeinjekciót kapott 2010 elején.

Az UEFA-val kötött szerződés szerint egyébként a lakosság felét kellene elérnie a sportcsatornának, de jelenleg alig 20 százalék az adó elméleti lefedettsége, ráadásul a szponzorokat külön zavarja, hogy a nagy vásárlóerővel rendelkező fővárosban alig van előfizetője a Diginek.

A DigiSport honlapján hamarosan fizetőssé teszi a közvetítésék megtekintését, de a hétvégén még ingyenesen lehetett nézni az angol meccseket. Tavaly azonban a csatorna szervere nem bírta, amikor a Debrecen BL-meccsei alatt megnövekedett az érdeklődés az interneten.

Melyik csatorna mit közvetít?

Az angol és az olasz futball szerelmesei mellett a német labdarúgás kedvelőknek kell másik csatornára kapcsolni ősztől: a Bundesliga meccsei kizárólag az Eurosport2-n láthatóak.

A Sport TV-n maradtak a spanyol, a holland, a skót és a francia pontvadászat jogai, valamint immár hetente négy meccset közvetítenek a magyar NB I-ből. A Chello Central Europe-hoz tartozó televízió vette meg a magyar labdarúgó-válogatott meccseinek közvetítési jogát is, és már a múlt szerdai angol-magyarral is kiváló nézettséget ért el.

A dél-amerikai bajnokságok és kupasorozatok mellett orosz, belga és osztrák meccsekkel jelentkezik a Sportklub, amely már tavaly is a magyar csapatsportokra összpontosított. A Bajnokok Ligája első választásának joga továbbra is a TV2-t illeti, az országos kereskedelmi adó keddenként sugároz egy-egy meccset. Kezdésként a selejtezőből a Dinamo Kijev-Ajax összecsapást sugározzák.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×