eur:
394.23
usd:
370.28
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Katinka, Evelyn, Ági, Eszter és Dani: a kincses sziget hősei

Három arany- és egy ezüstérmet szereztek a magyar úszók a budapesti Európa-bajnokságon csütörtökön. Fél órán belül Hosszú Katinka és Gyurta Dániel is a kontinens legjobbja lett. A nap utolsó döntőjében csodálatos versenyzéssel a magyar női 4x200 méteres gyorsváltó is győzött.

A két magyar induló versengését hozta a 200 méteres női vegyesúszás döntője a Margitszigeten. A csatából végül Hosszú Katinka jött ki jobban, és benyúlásának köszönhetően egy századmásodperccel megelőzte Verrasztó Evelynt. Az Egyesült Államokban készülő magyar sportoló 2:10.09 perces új Európa-bajnoki csúccsal lett aranyérmes.

"El sem tudom mondani, mennyire boldog vagyok. A 400 m vegyes után, amit nem sikerült megnyernem, hallottam egy-két rosszindulatú megjegyzést, például, hogy dresszúszó vagyok, tavaly az egésztestes ruhában tudtam nyerni, idén meg már nem. Most bebizonyítottam, hogy ez nem így van. Ezt a versenyt a mellúszásommal nyertem meg, mert bár időben nem voltam sokkal jobb, mint tegnap, de a mai technikámmal sokkal több maradt bennem a végére. Délelőtt Bodor Ricsi és Cseh Laci segített összerakni a mellúszásomat, ezért nagyon hálás vagyok nekik. Időben 2:10 alatt akartam végezni, de nem lehetek elégedetlen, hiszen győztem" - mondta a döntőt követően Hosszú Katinka.

"Jó versenyt csináltunk, de én személy szerint lehettem volna egy kicsit gyorsabb is, mondjuk egy századdal. Nem tudom, más mit érezne a helyemben, én azért egy kicsit csalódott vagyok. Ha viszont már valaki megvert, annak örülök, hogy ez Katka volt. Előzetesen 2:09-es időt szerettem volna úszni. A közönség fantasztikus volt, sokat segített nekünk az utolsó hosszon" - nyilatkozta az ezüstérmes Verrasztó Evelyn.

Gyurta biztos győzelme

Fél órával később Gyurta Dániel állt rajthoz fő számában, a 200 méteres mellúszásban, és magabiztosan végzett az élen. A második 50-től nagy tempót diktált, és végül 2:08.95 perces új Eb-csúccsal győzött. A másik magyar résztvevő, Molnár Ákos 2:12.76-tal nyolcadik lett.

"Már magam is elgondolkodtam azon, hogy előbb nyertem világbajnokságot, mint Európa-bajnokságot, most azon vagyunk, hogy a hármas összejöjjön az olimpiával - mondta Gyurta Dániel. - Nagyon boldog vagyok, fantasztikus volt a közönség, végig hallottam a biztatást, nagyon felemelő érzés így úszni. A részidőket tekintve szinte minden úgy történt a futam során, ahogy edzőmmel elterveztük. Az egész Eb-ről azt mondhatom, a testvérem, Gergő eredményeit is belevéve minden szépen alakult."

Széles Sándor, Gyurta Dániel edzője: "Tudtuk, hogy 2:09 alatti idővel biztosan lehet nyerni. Ez össze is jött. Dani erősebb lett, ugyanazzal az erőbedobással gyorsabban halad, mint korábban. Nagy könnyebbség, hogy az első 100 után nem kell másfél másodperces hátrányt ledolgoznia. A világbajnoki győzelem után most már van Európa-bajnoki arany is, és fogalmazzunk úgy, hogy Londonban, a 2012-es olimpián sem esélytelen, de a sikerhez minden feltételnek meg kell lennie, és úgy kell hozzáállnia a sportvezetésnek is..."

Aranyos zárás

A nap utolsó fináléjában a Mutina Ágnes, Dara Eszter, Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn összeállítású 4x200 méteres női gyorsváltó győzött az esélyesebbnek tartott francia csapat előtt, a harmadikak pedig a britek lettek.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×