Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mourinho megvetette régi, chelsea-s kedvencét a Real Madriddal

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
José Mourinho kérésére a Real Madrid megvette a Chelsea-től Ricardo Carvalhót.

A védőért nyolcmillió eurót fizet a királyi klub. A Marca, a madridi napilap, már tényként közli az átigazolási, megemlítve, hogy Carvalho a kub ötödik új szerzeménye a nyáron, Di María, Canales, Pedro León és Khedira után.

A 32 éves portugál védő 1996-ban került az FC Porto juniorkeretéhez, majd a Leça gárdájához igazolt, ahol debütálhatott az élvonalban. A szezon nagy részét a pályán töltötte a középmezőnyben végzett, de vesztegetés miatt kizárt alakulatban, így 1998 nyarán visszahívták az Antas stadionba.

A kék-fehérek védelmében Aloísiónak és Jorge Costának megingathatatlan volt a helye, így Ricardo Carvalho csak egy mérkőzést kapott, majd kölcsönadták: a Vitória Setúbalnál és az Alvercánál töltött el egy-egy szezont.

2001 nyarán visszatérhetett a Sárkányokhoz. Szerencséje volt: hatalmas lehetőséghez jutott azzal, hogy a klub Jorge Costát kölcsönadta a londoni Charltonnak. Élt vele. A télen érkezett José Mourinho is tehetségesnek tartotta, a következő idényben Pedro Emanuelt és Carvalhót felváltva szerepeltette.

A 2003-2004-es szezonra büszkén tekinthet vissza: a bajnoki cím és a BL-elsőség mellett állandósította helyét a Portóban. Hazájában az Év játékosának is megválasztották. A Sárkányok között az európai kupaporondon nyújtott teljesítményéért megkapta az UEFA-tól a nemzetközi kupaidény legjobb védőjének járó díjat.

A pontot az i-re az Eb-sikerrel tehette volna fel, és nem rajta múlott, hogy a görögök diadalmaskodtak a lisszaboni döntőben. Ricardo Carvalho a rutinos, de lassú Fernando Coutót kiszorítva egy meccs kivételével végigjátszotta a tornát, sőt szinte hibátlan teljesítménye jutalmául bekerült az Eb álomcsapatába.

Senkit sem lepett meg, hogy a sztárklubok célpontjává vált: a Real Madrid 10 millió eurót kínált, ezt a Chelsea megtriplázta, és 19,85 millió fontot (közel 30 millió eurót) fizetett, így 2004 nyarán a bekk (heti 60 ezer fontos fizetéssel) csatlakozhatott a londoniakhoz - követve portói mesterét.

Carvalho hamar felvette a Premiership ritmusát, az első két londoni idényét bajnoki címmel zárta. A németországi világbajnokságon a bronzmérkőzés kivételével végig pályán volt a portugáloknál, bekerült a vb álomcsapatába. Mégis inkább azt emelik ki vele kapcsolatban, hogy őt taposta meg Wayne Rooney a negyeddöntőben.

A 2006-2007-es szezonban, Mourinho szerint, a Chelsea legjobb védőjének bizonyult. A Kékeknél két társa mellett őt is jelölték az Év játékosa címre, de azt végül a ghánai Michael Essien kapta meg. Trófeagyűjteményét a Ligakupa újbóli, valamint az FA-kupa megnyerésével gazdagította. Igaz, utóbbi fináléjában nem vehetett részt.

2007. április 28-án, a Bolton ellen megsérült, kénytelen volt kihagyni az idény hátralévő részét, nem csak az FA-kupa fináléjából, de a Liverpool elleni BL-elődöntőből is hiányzott.

A 2007-2008-as idényben, bár ismét megsérült, a mérkőzések nagy részén játszott. Sőt: a társai a Chelsea-nél az Év játékosának választották. Angliai karrierjének legrosszabb idénye a 2008-2009-es volt: Térdsérülés kínozta, nem bánta volna, ha az idény végén a klub elengedi az Interhez, José Mourinhóhoz. 2009 augusztusában a mezőny legjobbja volt a Manchester United elleni idénynyitó "Szuperkupa-döntőnek", ám aztán megint akadtak nehéz pillanatai. Márciusi sérülése veszélybe sodorta a világbajnoki szereplését. Végül játszott a tornán - most pedig a Real Madrid tagja lett.

Sikerei: portugál bajnok (1999, 2003, 2004), bajnoki harmadik (2002), Portugál Kupa-győztes (2003), -döntős (2004), angol bajnok (2005, 2006, 2010), bajnoki második (2007, 2008), bajnoki harmadik (2009), FA-kupa-győztes (2007, 2009, 2010 dnj.), angol Ligakupa-győztes (2005, 2007), Ligakupa-döntős (2008), Community Shield-győztes (2009), UEFA-kupa-győztes (2003), a Bajnokok Ligája győztese (2004), BL-döntős (2008), BL-elődöntős (2009). Egyéni siker: a vb All Star-csapatának tagja (2006)