Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Koman alig várja, hogy a Wembleyben játszhasson

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Juhász Roland, valamint Huszti Szabolcs jó néhány éve alapemberei a magyar labdarúgó-válogatottnak, nekik most az új szövetségi kapitányt, Egervári Sándort kell meggyőzniük arról, hogy helyük van a csapatban. Erre szerdán az angolok elleni barátságos mérkőzésen lesz lehetőségük. Király Gábor, az együttes legrutinosabb tagja a maximumra törekszik, míg a legfiatalabb, Koman Vladimir alig várja, hogy a Wembley Stadionban játszhasson.

"Még sohasem dolgozhattam együtt Egervári Sándorral, így nincsen túl sok tapasztalatom róla. Annak örülök, hogy van néhány régi-új arc a csapatban, mint például Czvitkovics Péter" - nyilatkozta a 49-szeres válogatott Huszti Szabolcs.

"Már fiatalon játszottam Sanyi bácsi keze alatt, ő volt az, aki védőnek állított be az NB I-ben. Most a lényeg az, hogy az új kapitány irányítása alatt egy egységes csapat alakuljon ki, mind a pályán, mind azon kívül" - tette hozzá Juhász Roland, aki eddig 53-szor húzhatta magára a címeres mezt.

Bár az európai bajnoki pontvadászatok többsége még el sem kezdődött, a két játékos már több tétmeccsen is túl van ebben a szezonban.

Juhász Roland : Gera igazi példakép

"Mi a Szabival abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nálunk már megy a bajnokság, én már játszottam öt tétmeccset, úgyhogy ebből a szempontból biztosan előnyösebb ennek a mérkőzésnek az időpontja, mint mondjuk a hollandok elleninek volt a vb előtt.

Még akkor is, ha most a szezon elején vagyunk, ugyanis azok, akik még nem játszottak, azok a felkészülés végén járnak. Az előző két válogatott mérkőzés azért volt szerencsétlen, mert már mindenki leállt. A németek elleni találkozó előtt például három hét szünetünk volt" - tette hozzá a 27 éves Juhász, a belga Anderlecht légiósa.

A magyar válogatott, a holland Erwin Koeman irányításával az utolsó két mérkőzésén súlyos vereséget szenvedett, közvetlenül a dél-afrikai világbajnokság előtt előbb a németektől a Puskás Ferenc Stadionban 3-0-ra, majd a hollandoktól Amszterdamban 6-1-re kapott ki.

"Jó lenne azt mondani, hogy nekem is már több meccs van a hátam mögött, de sajnos nem tudom, ugyanis nem játszom a Zenitben. Hogy milyen formában vagyok, az majd kiderül, ha egyáltalán pályára lépek. De jobban érzem magam, mintha csak a felkészülésnél tartanék. Szeretnék bizonyítani, az új kapitánynak és a klubomnak is. Jó játékkal, esetleg egy szép eredménnyel szeretném felhívni magamra a figyelmet" - mondta a Szentpéterváron légiós 27 éves Huszti.

A két futballista tudja, hogy az angolok alaposan leszerepeltek a világbajnokságon, miután már a nyolcaddöntőben búcsúztak a németek elleni 4-1-es vereséggel, ennek ellenére tisztában vannak azzal: a világ élvonalába tartozó együttessel néznek farkasszemet szerdán.

"Az 1-4 után biztosan szeretnék kiengesztelni a szurkolókat, bár ennek két oldala van, és akár még görcsösen is játszhatnak. Igazából az a legfontosabb hogy mi játékunk olyan legyen, hogy szeptemberre kialakuljon egy mag, és össze álljon a csapat az Európa-bajnoki selejtezőkre" - nyilatkozta Juhász.

"Fontos, az, hogy a média is helyén kezelje ezt a mérkőzést, hiszen ha esetleg nyerünk, akkor sem kell majd egekig magasztalni a csapatot, vagy ha kikapunk, akkor a földbe döngöljék a válogatottat, ahogyan azt tették a németek elleni vereséget követően, mert teljesen fölösleges. Nekünk a svédek elleni Eb-selejtező a legfontosabb, persze jó lenne egy szép főpróbát tartani. Remélem, egy jó állomás lesz ez az angolok elleni találkozó" - tette hozzá Huszti.

Egervári Sándor szövetségi kapitány már többször hangoztatta, hogy a tavalyi U20-as világbajnokságon bronzérmes fiatalok közül idővel többen is helyet követelhetnek majd maguknak a felnőttek között, ez a két rutinos futballista szerint is így van, igaz, ők már óvatosabban fogalmaznak.

"Koman Vladimir, Németh Krisztián, vagy éppen Kádár Tamás mindenképpen ott lehet, utóbbi nem véletlenül követel magának helyet a Newcastle Unitedben. Ugyanakkor úgy gondolom, ahhoz, hogy a felnőtt válogatottban is meghatározó játékosok legyenek, ahhoz előbb az kell, hogy a saját csapatukban is állandó szerephez jussanak" - mondta Juhász.

A mostani válogatottban mindenképpen nagy változás, hogy Gera Zoltán visszatért a csapathoz azt követően, hogy tavaly a dánok elleni vb-selejtező előtt ideiglenesen lemondta a válogatottságot, mert Erwin Koeman még a cserék között sem számított rá.

"Gera Zoli igazi példakép, minden ilyen játékosra szüksége van a válogatottnak, nálunk nem olyan nagy a merítési lehetőség. Remélem, átmenti azt a formáját, ahogyan mostanában a Fulhamban futballozik" - mondta Juhász.

Huszti Szabolcs : Szerettem Koemannál játszani

A korábbi válogatott holland trénerről szívesen, és jó szívvel emlékezett vissza a két játékos:

"Én nagyon szerettem Erwin Koemannál játszani. Sok edzőm volt, de a holland mind közül az egyik legjobb, még akkor is ezt mondom, ha néha kispadra kényszerültem. Nagyon ért a szakmához és az emberekhez is" - mondta Huszti. "Mindenki hibázik, biztosan voltak neki is olyan lépései, amelyeket nem volt szerencsés meghúzni, ez akár támadási felületet is adhatott, mint például amikor Roland a németek ellen a középpályán szerepelt, vagy amikor én a svédek ellen csatárt játszottam" - tette hozzá a szélső.

"A játékosok és a stáb is nagyon együtt volt, rendkívül közvetlen volt a viszonyunk vele. Talán ha egy évvel ezelőtt beszélgetünk, akkor arról esne szó, milyen nagyszerű edző is, de jött ez a két vereség, és mennie kellett" - tette hozzá Juhász.

Juhász és Huszti csapataikkal egyaránt a Bajnokok Ligájában küzdenek a csoportba kerülésért, előbbi elmondta: habár adott esetben szívesen előre lépne, jól érzi magát a belga együttesnél, míg Huszti azért fog harcolni, hogy bekerüljön a sztárokkal teletűzdelt Zenit csapatába.

Király Gábor: Mindenkinek megvan a szerepe

"Még nagyon az út elején járunk. Mindenkinek megvan a megfelelő szerepe, játékosnak, vezetőnek, szurkolónak egyaránt. Amennyiben mindenki megfelelően ellátja a maga feladatát, akkor működőképes lehet a dolog. Minden egyes kapitányváltásnál új a keret, új a filozófia" - nyilatkozta Király Gábor, aki még 1998-ban a debütáló Bicskei Bertalan irányítása alatt mutatkozott be a nemzeti csapatban.

"Egervári Sándor nagyon megköveteli az előírtakat, szigorú, és tényleg, hogy ha hallgatunk rá, akkor meg van az esély arra, hogy valami jót kihozzunk ebből. Nagyon nem is szeretnék belefolyni a mester munkájába, azt fogom csinálni, amit ő mond" - tette hozzá Koman Vladimir, a Sampdoria légiósa, aki a tavalyi U20-as világbajnokságon a csapatkapitánya és a torna egyik legjobbja volt a bronzérmes, Egervári Sándor által irányított csapatnak.

A 21 éves középpályás elmondta: a Bajnokok Ligájára készülő genovai alakulattal egy kőkemény, 28 napos felkészülésen van túl, ugyanakkor az elmúlt napokban már sokat frissült és már alig várja a Wembley Stadionban sorra kerülő összecsapást.

"Én már most bizsergést érzek, és maximális az adrenalin-szintem. Szeretném, ha úgy jönnének le a pályáról, hogy elégedettek lehetünk a játékunkkal."

A német 1860 Münchenben légióskodó, de korábban öt évig Angliában "szolgáló" Király szerint nem lehet elvárni azt, hogy csúcsformában futballozzanak az együttesek, ugyanakkor hajtani kötelező. "Én azt szeretném kérni, hogy a jelenlegi formájához képest mindenki a maximumot adja ki magából."