Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egervári Sándor: Vissza kell térni az eredeti magyar játékstílushoz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem lehet a holland módszerekkel megváltoztatni a magyar futballban felnevelt játékosok stílusát - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Egervári Sándor. A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya hozzátette: a hazai csapatoknak a magyaros stílust kell követnie, ehhez pedig meg kell teremteni a feltételeket.

Nem feltétlenül illeszthetők be a magyar futballkultúrában nevelt játékosok a holland játékstílusba - jelentette ki Egervári Sándor. A szövetségi kapitány példaként említette azt az időszakot, amikor a Henk ten Cate irányította MTK 16 ponttal maradt el a bajnok Dunaferr mögött, mert Illés Béláéknak nem feküdt a holland edző által bevezetett pozíciós játék.

A holland képzési rendszer mindezek ellenére kétségtelenül Európában az egyik legjobb, és ezt Both Józsefnek, (aki ma az MLSZ képzési igazgatója), sikerült is a Bozsik-programon keresztül behoznia a hazai utánpótlás-nevelésbe. Ez követhető lenne ugyan, viszont nem lehet a már kész játékosokat olyan rendszerbe kényszeríteni, amire nem készítették fel őket az elmúlt tíz évben - jegyezte meg Egervári Sándor.

A szövetségi kapitány szerint vissza kell térni a hagyományos magyar stílushoz, amelyet például a világszerte elismert hazai edzők, mint Baróti Lajos vagy Lakat Károly képviseltek. Egervári Sándor azt mondta,nem felejtettünk el semmit, csupán a világ haladt el mellettünk.

Máshol rengeteg pénzt fektettek a sportágba, aminek a profitja lett a látványos futball - tette hozzá. Nálunk más körülmények és feltétele között kellett dolgozniuk a futballedzőknek. Az örökség azonban nem veszett el, és mozgósítható is, csupán a feltételeket kell hozzá megteremteni. És akkor talán elkezdhetjük utolérni a világ - vélekedett a szövetségi kapitány.

Hanganyag: Dénes Tamás