Szövetségi kapitányok: akik kaptak még egy esélyt - és akik nem

Infostart
2010. július 26. 08:00
Új szövetségi kapitánnyal, Egervári Sándorral vág neki az ősszel kezdődő Európa-bajnoki selejtezőknek a magyar labdarúgó-válogatott. Nem a magyar szövetség az egyetlen, amely a közelmúltban váltott a szakvezetői poszton. Összeállításunkból kiderül, hogy melyik európai országban állt munkába új edző, és hol kapott bizalmat a szövetségi kapitány a gyengébb eredmények ellenére.

A világbajnokság után váltottak edzőt az olasz válogatottnál, igaz, már a torna előtt tudni lehetett, hogy Cesare Prandelli követi Marcello Lippit. A Squadra Azzurra új szövetségi kapitányának szerződése négy évre szól, a Fiorentinától érkező tréner feladata az együttes újjáépítése lesz. Az edző első nyilatkozatában jelezte, hogy nem számít Francesco Tottira és várhatóan a többi világbajnok veteránra sem.

A franciáknál is már a vb előtt tudni lehetett, hogy nem hosszabbítják meg a közutálatnak örvendő Raymond Domenech szerződését, és Laurent Blanc veszi át tőle a válogatott irányítását. A játékosként világbajnok védő kétéves szerződést írt alá, és első sajtótájékoztatóján viccesen kijelentette: úgy érzi, a guillotine vagy az öngyilkosság felé tart. Kiemelte: a "pontosság, fegyelem, szórakozás" mottót határozta meg a jövőre nézve.

Kilenc év után hagyta el a görög válogatottat Otto Rehhagel, miután szerződése lejárt. A 71 éves német szakvezetőt a vb-búcsú ellenére hősként tisztelik az országban a 2004-es Eb-győzelem miatt. Az új kapitány a portugál Fernando Santos lett, a tréner korábban a Panathinaikosz, az AEK Athén és a PAOK Szaloniki gárdáját irányította.

A magyar válogatott Eb-selejtezőcsoportbeli ellenfelei közül több válogatott is szövetségi kapitánnyal vág neki a sorozatnak. A svédeknél már tavaly ősszel, a sikertelen világbajnoki kvalifikáció után menesztették Lars Lagerbäcket, és helyére Erik Hamrént nevezték ki. Az új trénerrel eddig öt felkészülési meccset játszott az együttes, és négyet megnyert. Szintén új kapitány irányítja Moldova válogatottját: a román Gavril Balint idén két éves szerződést kötött a szövetséggel.

A török szövetség idén tavasszal jelentette be, hogy Guus Hiddink irányítja a válogatottat két évig. Ha a rutinos szakvezető kivezeti az Eb-re a csapatot, akkor a megállapodás két évvel meghosszabbítódik. A holland tréner az ötödik országban kapott szövetségi kapitányi megbízást.

Az orosz válogatottnál egy másik németalföldi edző, Dick Advocaat lett a szövetségi kapitány, májusban négy éves szerződést írt alá.

A cseheknél tavaly ősszel nevezték ki Michal Bíleket szövetségi kapitánynak, segítője sportigazgatóként a korábbi BL-győztes és Eb-második játékos, Vladimír ©micer lett.

Ahol nincs ok változtatni


A világbajnok spanyoloknál természetesen nincs ok a váltásra, Vicente del Bosque 2012-ig biztosan folytathatja a munkát, és a vb-ezüstérmes hollandoknál is Bert van Marwijk marad a szövetségi kapitány.

Szintén a 2012-es kontinensviadalig hosszabbította meg szerződését a német szövetséggel Joachim Löw, aki idén világbajnoki bronzérmet, két éve pedig Eb-ezüstöt szerzett a Nationalelffel.

Akik kaptak még egy esélyt

A vártnál jóval gyengébb világbajnoki szereplés ellenére az angol válogatottnál Fabio Capello további két évig maradhat posztján. Az egyetlen változás, hogy az olasz szakvezető új segítőt kap.

Bizalmat kapott a folytatásra a dán válogatott trénere, Morten Olsen, aki 2000 óta vezeti a csapatot. Szintén a 2012-es Eb végéig dolgozhat a svájci válogatottnál Ottmar Hitzfeld, és az ír szövetség is további két évig bizalmat szavazott Giovanni Trapattoninak.

Négy évvel meghosszabbította szerződését Vladimir Weiss, a világbajnokságon a nyolcaddöntőig menetelt szlovák válogatott szövetségi kapitánya. Azt mondta, hogy a torna új lehetőségeket tárt fel a fiatal, de viszonylag tapasztalt szlovák csapat előtt, s további sikereket szeretne elérni ezzel az együttessel.

Szintén posztján marad Radomir Antic, a szerb válogatott szövetségi kapitánya, noha az együttes a várakozásoknál gyengébben szerepelt a vb-n.

Egyelőre nem tudni, Carlos Queiroz marad-e a portugál válogatott kapitánya. A nyolcaddöntőben kiesett luzitán együttes szakvezetőjének a szerződése lejárt, és még nem döntöttek arról, hogy meghosszabbítják-e a megállapodást. Lapértesülés szerint a 71 éves spanyol edző, Luis Aragones követheti a poszton.