Ki lehet a MOB következő elnöke?

InfoRádió / MTI
2010. július 19. 18:51
Kovács István biztosan, míg Vaskuti István csak komoly támogatottság esetén jelölteti magát MOB-elnöknek, Gyulay Zsolt pedig egyelőre nem foglalkozik a kérdéssel. Schmitt Pál vasárnap jelezte, lemond elnöki posztjáról a Magyar Olimpiai Bizottságban (MOB), mivel köztársasági elnökként nem maradhat a szervezet vezetője. Utódaként a három olimpiai bajnok neve vetődött fel.

Az atlantai játékokon aranyérmes, amatőrként és profiként is ökölvívó-világbajnok Kovács István kijelentette: már régóta készül erre a feladatra.

"Amíg elnök urat augusztus 6-án be nem iktatják köztársasági elnöknek, addig kampányolni vagy arról beszélni, ki lesz az utód, nem nagyon érdemes, mert bár a magyar sport rossz helyzetben van, de a MOB elnöksége működik, a londoni felkészülés is zajlik - mondta Kovács, a MOB elnökségének tagja. - Az biztos, hogy én jelöltetem magam, s a jelöléshez szükséges két MOB-tagon túl lényegesen többen biztosítottak támogatásukról. Egyetértek elnök úrral abban, hogy jó lenne, ha olimpikon, s még jobb, ha olimpiai bajnok lenne a MOB következő elnöke is."

A MOB sportolói bizottságának vezetője elárulta: már régóta készül arra, hogy MOB-elnök legyen, a MOB vezetésébe is ezzel a szándékkal került be: "Több helyen egyeztettem már erről, elnök úrral is részt vettem oktató jellegű beszélgetéseken, s bírom az ígéretét arról, hogy megválasztásom esetén mindenben számíthatok a segítségére." - fogalmazott a 39 éves sportvezető, hozzátéve, hogy az elnökségi tagok közül ő a legfiatalabb, és talán ez mellette szól.

Az 1980-as moszkvai ötkarikás játékok kenus bajnoka, az 54 éves Vaskuti azt mondta: megtisztelő, hogy felmerült a neve a poszttal kapcsolatban, s vállalná is a jelölést, de csak komoly támogatottság esetén.

"Nem akarnék senkivel sem szembemenni, háborúskodni, ezért csak abban az esetben indulnék harcba a posztért, ha a tagság részéről valóban érezném az akaratot - mondta a hazai kajak-kenu szövetség szakmai alelnöke, a nemzetközi sportági szövetség első alelnöke. - Most tehát várakozom, majd meglátjuk, mit hoz a jövő, önjelölt semmiképpen nem leszek. Ez egy nagyon fontos, komoly, összetett, egyben közéleti feladat is. Ráadásul egy olyan nagy ember után következni, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban is meghatározó szerepet tölt be, nem könnyű. De hangsúlyozom: ha azt érezném, hogy széles a támogatottságom, belevágnék."

Szöul kétszeres bajnoka, a volt kajakos Gyulay úgy véli: most nem az a legfontosabb kérdés, hogy ki lesz a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, ennél sokkal fontosabb feladatokkal kell, illetve kellene foglalkozni.

"Addig, amíg ez a poszt nincs kiírva, nem kívánok ezzel a kérdéssel foglalkozni. Szomorúnak tartom, hogy hetek-hónapok óta folyik a találgatás Schmitt Pál utódjáról, miközben inkább a MOB jogosítványairól, a sportirányításban betöltendő szerepéről kellene értekezni. Miközben mindenki a személyi kérdésekkel foglalkozik, mások elviszik előlünk a feladatokat." - mondta a MOB alelnöke.

Ahogy fogalmazott: rengeteg tennivaló akad, illetve akadna. Ezek közül elsősorban a 2012-es londoni olimpiai felkészülést, a nemzeti edzői státusz és az egycsatornás finanszírozási rendszer megteremtését említette.

"Emellett több mint egy éve készítjük elő az augusztusi ifjúsági ötkarikás játékokat, az előkészítő bizottság vezetőjeként bízom a sikeres szereplésben. Majd ha augusztus végén visszajövök Szingapúrból, egyeztetünk elnök úrral, hogy neki mik a tervei a poszttal kapcsolatban. Még egyszer hangsúlyozom: most nem az a kabinetkérdés, hogy ki lesz a MOB elnöke." - fogalmazott Gyulay Zsolt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Molnár Zoltán, a MOB fõtitkára
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást