Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Dopping-ügy: két évre tilthatják el a magyar világbajnokot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Legalább kétéves eltiltásra számíthat a világbajnok birkózó Kiss Balázs. A sportoló az anabolikus szteroidok káros mellékhatásait kivédő egyik izomerő-növelő szerrel bukott meg a doppingvizsgálaton - jelezte az InfoRádiónak a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

A Nemzetközi Birkózó Szövetség értesítette a Magyar Antidopping Csoportot, hogy a WADA által elrendelt vizsgálat mintája pozitív A eredményt mutatott Kiss Balázsnál - tájékoztatott Tiszeker Ágnes.

A szakértő szerint ez még nem jelent egyértelmű doppingvétséget, a sportoló kérheti a B vizsgálat elvégzését. Ha ezt nem kérelmezi, illetve a második teszt megerősíti a pozitív A minta eredményét, akkor már igazolt lehet a dopping használata.

A további eljárást a nemzetközi szövetség végzi: meghallgatják a sportolót, vagy az általa megnevezett képviselőt, majd ítéletet hoznak.

Kiss Balázs életszerűtlennek nevezte a gyanút. Mint mondta: nem épeszű emberre vallana, ha olyan szert venne be, amely húsz évre visszamenőleg kimutatható.

Tiszeker Ágnes közölte: igenis elképzelhető, hogy a sportolók mindenféle táplálék-kiegészítőket vesznek be anélkül, hogy bárkitől megkérdeznék, lehet-e bennük tiltólistán szereplő anyag.

Ezek a szerek egyéként a kereskedelemben, testépítő-üzletekben is megvásárolhatók - tette hozzá a Magyar Antidopping Csoport elnöke, aki azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a birkózó nem akart csalni. Csupán erőnövelés céljából vett be valamilyen tápszert.

A tudatlanság azonban a WADA szabályzata szerint nem mentesíti a sportolót a felelősség alól - szögezte le Tiszeker Ágnes.

A Kiss Balázs szervezetében talált anyag büntetési tétele két évről indul. A sportoló sorsa most a nemzetközi szövetség kezében van - mondta a doppingszakértő.

Hanganyag: Farkas Dávid