eur:
392.82
usd:
366.21
bux:
66887.49
2024. április 25. csütörtök Márk

Dopping-ügy: két évre tilthatják el a magyar világbajnokot

Legalább kétéves eltiltásra számíthat a világbajnok birkózó Kiss Balázs. A sportoló az anabolikus szteroidok káros mellékhatásait kivédő egyik izomerő-növelő szerrel bukott meg a doppingvizsgálaton - jelezte az InfoRádiónak a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

A Nemzetközi Birkózó Szövetség értesítette a Magyar Antidopping Csoportot, hogy a WADA által elrendelt vizsgálat mintája pozitív A eredményt mutatott Kiss Balázsnál - tájékoztatott Tiszeker Ágnes.

A szakértő szerint ez még nem jelent egyértelmű doppingvétséget, a sportoló kérheti a B vizsgálat elvégzését. Ha ezt nem kérelmezi, illetve a második teszt megerősíti a pozitív A minta eredményét, akkor már igazolt lehet a dopping használata.

A további eljárást a nemzetközi szövetség végzi: meghallgatják a sportolót, vagy az általa megnevezett képviselőt, majd ítéletet hoznak.

Kiss Balázs életszerűtlennek nevezte a gyanút. Mint mondta: nem épeszű emberre vallana, ha olyan szert venne be, amely húsz évre visszamenőleg kimutatható.

Tiszeker Ágnes közölte: igenis elképzelhető, hogy a sportolók mindenféle táplálék-kiegészítőket vesznek be anélkül, hogy bárkitől megkérdeznék, lehet-e bennük tiltólistán szereplő anyag.

Ezek a szerek egyéként a kereskedelemben, testépítő-üzletekben is megvásárolhatók - tette hozzá a Magyar Antidopping Csoport elnöke, aki azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a birkózó nem akart csalni. Csupán erőnövelés céljából vett be valamilyen tápszert.

A tudatlanság azonban a WADA szabályzata szerint nem mentesíti a sportolót a felelősség alól - szögezte le Tiszeker Ágnes.

A Kiss Balázs szervezetében talált anyag büntetési tétele két évről indul. A sportoló sorsa most a nemzetközi szövetség kezében van - mondta a doppingszakértő.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 06:13
×
×
×
×