Liverpool: vége az amerikai rémálomnak - eladó a klub

Infostart
2010. április 16. 12:35
Eladja a Liverpool labdarúgó-csapatát Tom Hicks és George Gillett - erősítette meg szándékát a két amerikai tulajdonos. Az eladási folyamatot elnökként Martin Broughton felügyeli, aki a nagy rivális Chelsea bérletese. A Liverpool 237 millió fontos adósságot halmozott fel.

A Liverpool eladása mellett döntött a klub két amerikai tulajdonosa, Tom Hicks és George Gillett, miután a Barclays Capital befektetési bank ezt tanácsolta nekik.

Az amerikai üzletemberek korábban arra utasították Christian Purslow ügyvezetőt, hogy keressen egy befektetőt, amely 100 millió fonttal segíti a klubot, hogy az egyesület a 237 milliós adóssága ellenére ne maradjon le riválisai mögött. Mivel azonban a próbálkozás nem járt sikerrel, nem maradt más megoldás, mint a tulajdonrész értékesítése.

Chelsea-bérletes az új elnök

"A Liverpoolnál töltött három év kifizetődő és rendkívül érdekfeszítő volt számunkra és a családunk számára. Eddig juttattuk el a klubot, de most úgy döntöttünk, olyan tulajdonost keresünk, aki elkötelezett a további növekedés és fejlődés iránt" - olvasható a közleményben.

A klub elnöki posztját Martin Broughton, a British Airwas elnöke, egyúttal a Chelsea bérletese veszi át, aki megpróbál befektetőt találni és felügyeli az eladási folyamatot. A procedúrát a hitelező bankok is támogatják.

Kérdés, ebben a helyzetben mi lesz a csapat menedzserével, Rafael Benítezzel, akit a Juventus szeretne megszerezni. Az olasz klub jövő hét végéig adott időt az edzőnek, hogy eldöntse, elfogadja-e az ajánlatot. A torinói egyesület 70 millió fontos átigazolási büdzsét biztosítana a számára, míg a Liverpoolnál kérdéses, hogy mennyit költhet egyáltalán a spanyol edző.

Bizonytalan Benítez sorsa

A Vörösök keretének megerősítése pedig szükséges lenne, ugyanis az együttes a hatodik helyen áll a bajnokságban, így kevés az esélye annak, hogy jövőre a BL-ben szerepeljen. A Liverpool idén már a csoportkör után kiesett a legrangosabb sorozatból, ami óriási bevételkiesést okozott, igaz, az Európa Ligában még állnak, jövő héten az elődöntőben szerepelnek Steven Gerrrardék.

Az együttes kulcsjátékosait több sztárklubbal hozták hírbe, Steven Gerrardot az Inter, Fernando Torrest és Javier Mascheranót pedig a Juventus vinné.

A két amerikai üzletember 2007 februárjában vette meg a Liverpool labdarúgó-csapatát 220 millió fontért, és vállalták, hogy 215 millióért új stadiont építenek. A 60 ezres aréna tervei el is készültek, de a pénzügyi krízis miatt elhalasztották az építkezés megkezdését. A klub tavaly tavasszal közel állt a csődhöz, ám végül sikerült megállapodni a hitelező bankokkal a 350 millió fontos kölcsön törlesztésének átütemezéséről. A szurkolók körében a kezdetektől népszerűtlen volt a két amerikai, ugyanis úgy vélték, az adósság miatt nem tud erősíteni megfelelően a klub. A Liverpool legutóbb 2006-ban nyert trófeát, azóta egy BL-döntő és egy bajnoki ezüstérem a mérleg.

Most azt állítják, sokan érdeklődnek a Liverpool megvétele iránt. Korábban egy dubaji befektető jelentkezett, tavaly januárban a kuvaiti milliárdos, Nasszer Al-Karafi ajánlott 425 millió fontot a tulajdonosoknak, és egy indiai üzletember is szívesen befektetett volna a liverpooli egyesületbe, ám végül valamennyi kísérlet meghiúsult.