eur:
392.64
usd:
366.12
bux:
66775.82
2024. április 25. csütörtök Márk

Fabregas és Henry érzelmes estéje - videókkal

A nagy és érzelmes találkozásokról fog szólni az Arsenal és a címvédő Barcelona összecsapása a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. Az Ágyúsok csapatkapitánya, Francesc Fabregas nevelőegyüttese ellen léphet pályára, ha felépül, míg a londoni klub korábbi ikonja és a szurkolók által legjobbnak választott futballistája, Thierry Henry először játszik volt csapata és mestere ellen.

Thierry Henry és Francesc Fabregas számára több lesz a szerdai Arsenal-Barcelona BL-negyeddöntő egy egyszerű meccsnél. Mindkét labdarúgó erősen kötődik az ellenfélhez, az érzelmeket mégis félre kell tenni 90 perc erejéig.

Henry hazatérése

A francia csatár nyolc idényt töltött a londoni együttesnél, amellyel a BL-címen kívül mindent elnyert. Henry a Juventusnál nem találta a helyét, de korábbi edzője, Arsene Wenger adott neki egy újabb esélyt az Arsenalnál, amit a támadó aztán meg is hálált: 396 meccsen 226 gól, két bajnoki elsőség, három kupagyőzelem, négy gólkirályi cím - ez Henry mérlege az Ágyúsok mezében. Ezek alapján nem meglepő, hogy a szurkolók a klub valaha volt legjobb játékosának választották.


A francia világ- és Európa-bajnok 2007 nyarán aztán meglépte, amit nem sokan vártak, és elhagyta az Arsenalt. A támadóért 24 millió eurót fizetett a Barcelona, amellyel aztán megnyerte az egyetlen hiányzó serleget, a BL-trófeát tavaly májusban.

Henry szerdán ellenfélként tér vissza abba a stadionba, ahova először ő vezette ki az Arsenalt csapatkapitányként, az Emirates 2006-os átadása után.

"Nagyon érzelmes este lesz, de nyugodt próbálok maradni. Furcsa meccs vár rám, már a sorsolás előtt mondtam, hogy nem akarok az Arsenal ellen játszani, de mégis ez a meccs vár ránk, és mindent bele kell adnunk. Furcsa lesz hazatérni, még inkább amiatt, mert ez egy BL-negyeddöntőben történik" - mondta a 32 éves francia csatár.

Fabregas példaképe ellen

Az Ágyúsok csapatkapitánya Katalóniában született, és 10 évesen került a Barcelonához. A klub La Masia nevű akadémiáján pallérozódott, és együtt tanulta a futball alapjait több olyan játékossal, akik aztán tavaly minden sorozatban az élen végeztek a gránátvörös-kékek mezében. Fabregas már ekkor együtt játszott Gerard Pique-vel és Lionel Messivel is.



Fabregas példaképe gyerekként pedig a szerdai ellenfél edzője, a Barcelona korábbi játékosa, Pep Guardiola volt. Szintén a középpályán szerepelt, technikás, energikus volt és remekül látott a pályán - mindez Fabregasról is elmondható.

2001-ben, szülei válásakor, a Barcelona utánpótlás-edzője, Rodolfo Borrell egy dedikált Guardiola-mezzel próbálta jobb kedvre deríteni játékosát. A jelenlegi edző azt írta az akkor még csak ígéretes tehetségnek: "egy napon te leszel a Barcelona 4-ese".

Hogy ez megvalósuljon, Guardiola tehetné a legtöbbet, elképzelhető, hogy az edző hívására Fabregas visszatérne korábbi klubjához. A középpályás ugyanis 16 évesen kevesellte a Barcelonánál rá váró lehetőséget, és elfogadta az Arsenal ajánlatát. Fabregas 16 évesen és 177 naposan be is mutatkozott a londoni együttesben, ezzel a klub valaha volt legfiatalabb futballistája lett, mára pedig az Ágyúsok vezérévé, leginkább meghatározó labdarúgójává nőtte ki magát. Mivel azonban a londoni alakulat 2005 óta nem nyert trófeát, rendre felvetődik, hogy a középpályás távozik az Arsenaltól, ez esetben pedig Barcelonában mindenki örömmel látná újra "otthon".

Bizonytalan az Ágyúsok vezérének játéka

Most azonban még egy másik kérdés aktuálisabb Fabregas esetében: játszhat-e egyáltalán szerdán? A középpályás a Birmingham City elleni szombati bajnokin sérült meg, emiatt a keddi tréninget is kihagyta, de Arsene Wenger csak szerdán dönt arról, jelöli-e a kezdőcsapatba kapitányát. "Ha nem tud játszani, akkor nem kockáztatok, és a kispadra ültetem" - tette hozzá a francia menedzser.

William Gallas nyolc kihagyott meccs után ugyanakkor újra edzett, és van esély arra, hogy szerdán pályára lépjen. Bizonytalan még Abou Diaby játéka is a londoniaknál.

Egy nagy hiányzó a címvédő katalánoknál is lesz: Andrés Iniesta sérülés miatt nem szerepelhet, míg Eric Abidal és Gerard Pique játéka kérdéses.

Beveszi-e a címvédő a londoni erődítményt?

Az Arsenalnál abban bízhatnak, hogy az együttes megtartja szokásos jó hazai formáját: az Ágyúsok legutóbbi 34 otthoni találkozójukon nem szenvedtek vereséget külföldi csapattól. Ezeken az összecsapásokon 27 győzelem és hét döntetlen a mérleg, ráadásul 25 alkalommal még gólt sem kapott az angol gárda. A Barcelona legutóbbi tíz idegenbeli BL-mérkőzésén nem kapott ki, igaz, az elmúlt hét meccsen csak egyszer tudott nyerni.



Érdekesség, hogy a két együttes legutóbb a 2006-os BL-fináléban találkozott, akkor hátrányból fordítva a Barcelona győzött 2-1-re. A katalánok akkori gólszerzői, Juliano Belletti és Samuel Eto'o már nem a csapatot erősítik, míg az Arsenalhoz éppen a télen tért vissza a fejesével négy éve vezetést szerző Sol Campbell.

A bajnoki kisiklás után javíthat az Inter


A másik szerdai párharcban az olasz Inter esélyesként várja a CSZKA Moszkva elleni találkozót. A milánói együttes orosz csapattól eddigi 14 mérkőzése során csak egyetlenegy alkalommal kapott ki. Hazai pályán ráadásul hét mérkőzésből hatot megnyert az Inter, egyszer pedig döntetlent játszott.

José Mourinho csapata ugyanakkor nem készül túl jó előjelekkel a mérkőzésre, ugyanis szombat este 2-1-es vereséget szenvedett a Roma otthonában.

"Háromnaponta pályára lépni nem egyszerű, de a győzelemi vágyunknak el kell nyomnia a fáradtságot. Fontos, hogy ne becsüljük le az ellenfelet, és csak magunkkal törődjünk" - mondta Diego Milito, a milánóiak argentin csatára.

Az oroszok várhatóan a legerősebb összeállításukban léphetnek pályára a San Siro Stadionban, ezzel szemben az Internél Lucio és Thiago Motta is eltiltott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Az Európai Bizottság adataira támaszkodva a KSH heti rendszerességgel fogja közzétenni a saját régiós üzemanyagár-rangsorát péntekenként, ami azért fontos, mert ez a statisztika fogja az alapját adni egy esetleges kormányzati beavatkozásnak az üzemanyagpiacon. A hivatal módszertanának torzító hatásai miatt mi is elvégezzük a regionális összehasonlítást, a számításba vett országok köre azonban azokra korlátozódik, amelyek valós alternatívát nyújthatnak a hazai autósok számára, ha túl drágának találnák a benzint a magyar kutakon. Vajon mekkora a különbség a két módszertan által kalkulált régiós átlagárak között, és mennyire tér el ezektől a hazai üzemanyagár?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×