eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ötven éves lenne Ayrton Senna - emlékező videóval

Ma lenne ötven éves Ayrton Senna, háromszoros világbajnok Formula-1-es versenyző, aki 16 éve egy versenyen vesztette életét.

Ayrton Senna da Silva 1960-ban született Brazíliában. Mint a legtöbb versenyző, ő is gokartban kezdete pályafutását, majd az angol F-3-as bajnoki cím után 1984-ben mutatkozott be a Formula-1-ben.

A Tolemann csapat színeiben előbb pontokat szerzett, majd a Monacói Nagydíjon, a szakadó esőben már a győzelemért harcolt Prost McLarenjével, ám a leintésnél hiába állt az élen, a félbeszakított verseny előző köre számított végeredménynek, amikor még a második helyen állt.

1985-ben már a Lotus versenyzője volt. Első győzelmét már a szezon elején besöpörte, szintén esőben, Portugáliában. Két évvel később a Lotus Honda motorokat kapott, ami alapvetően meghatározta Senna karrierjét. A japánok ugyanis ragaszkodtak a brazilhoz, így amikor Senna a McLarenhez igazolt, 1988-ra összeállt a McLaren-Honda, Senna kombináció.

Csapattársával, Alain Prosttal éles csatában 1988-ben végül Senna bezsebelte első világbajnoki címét. Az év 16 versenyéből a McLaren párosa 15-ön diadalmaskodott!

1989-ben ugyanott folytatták, ahol az előző szezont abbahagyták, ám ekkor egy év végi ütközést követően Prostot avatták világbajnokká. A francia a csapaton belüli nyomás elől a Ferrarihoz igazolt, ám az 1990-es bajnokság is kettejük közt dőlt el. Ismét egy ütközéssel, ám ezúttal Senna javára.

1991-ben Senna megnyerte az évad első négy versenyét, és előnyét végig megőrizve harmadik bajnoki címét is megszerezte. 1992-ben az autó gyengélkedése miatt a Honda végül kiszállt a Formula-1-ből.

1993 Senna talán legjobb szezonja volt. Bár a bajnoki címet nem szerezte meg, meglepően nagy ellenállást tanúsított a verhetetlennek tűnő Prost, Williams-Renault kombinációval szemben. Ebben az évben, az Európa Nagydíjon futotta élete talán legnagyobb versenyét, amikor az esőben már a második helyezettel szemben is körelőnye volt.

1994-re megkapta a világbajnok Williams-Renault-t. Az évad harmadik futamára azonban egy kicsúszást és egy ütközést követően nulla ponttal érkezett, így nagy nyomás alatt kellett versenyeznie. A pénteki szabadedzésen Barrichello hatalmas bukása, majd szombaton az újonc Ratzengerger halála után a vasárnapi futamon Senna autójában tört el a kormányrúd, és a brazil a Tamburello kanyarban a betonfalnak csapódott.


A háromszoros világbajnok 34 évet élt.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×