Ötven éves lenne Ayrton Senna - emlékező videóval

Infostart
2010. március 21. 12:51
Ma lenne ötven éves Ayrton Senna, háromszoros világbajnok Formula-1-es versenyző, aki 16 éve egy versenyen vesztette életét.

Ayrton Senna da Silva 1960-ban született Brazíliában. Mint a legtöbb versenyző, ő is gokartban kezdete pályafutását, majd az angol F-3-as bajnoki cím után 1984-ben mutatkozott be a Formula-1-ben.

A Tolemann csapat színeiben előbb pontokat szerzett, majd a Monacói Nagydíjon, a szakadó esőben már a győzelemért harcolt Prost McLarenjével, ám a leintésnél hiába állt az élen, a félbeszakított verseny előző köre számított végeredménynek, amikor még a második helyen állt.

1985-ben már a Lotus versenyzője volt. Első győzelmét már a szezon elején besöpörte, szintén esőben, Portugáliában. Két évvel később a Lotus Honda motorokat kapott, ami alapvetően meghatározta Senna karrierjét. A japánok ugyanis ragaszkodtak a brazilhoz, így amikor Senna a McLarenhez igazolt, 1988-ra összeállt a McLaren-Honda, Senna kombináció.

Csapattársával, Alain Prosttal éles csatában 1988-ben végül Senna bezsebelte első világbajnoki címét. Az év 16 versenyéből a McLaren párosa 15-ön diadalmaskodott!

1989-ben ugyanott folytatták, ahol az előző szezont abbahagyták, ám ekkor egy év végi ütközést követően Prostot avatták világbajnokká. A francia a csapaton belüli nyomás elől a Ferrarihoz igazolt, ám az 1990-es bajnokság is kettejük közt dőlt el. Ismét egy ütközéssel, ám ezúttal Senna javára.

1991-ben Senna megnyerte az évad első négy versenyét, és előnyét végig megőrizve harmadik bajnoki címét is megszerezte. 1992-ben az autó gyengélkedése miatt a Honda végül kiszállt a Formula-1-ből.

1993 Senna talán legjobb szezonja volt. Bár a bajnoki címet nem szerezte meg, meglepően nagy ellenállást tanúsított a verhetetlennek tűnő Prost, Williams-Renault kombinációval szemben. Ebben az évben, az Európa Nagydíjon futotta élete talán legnagyobb versenyét, amikor az esőben már a második helyezettel szemben is körelőnye volt.

1994-re megkapta a világbajnok Williams-Renault-t. Az évad harmadik futamára azonban egy kicsúszást és egy ütközést követően nulla ponttal érkezett, így nagy nyomás alatt kellett versenyeznie. A pénteki szabadedzésen Barrichello hatalmas bukása, majd szombaton az újonc Ratzengerger halála után a vasárnapi futamon Senna autójában tört el a kormányrúd, és a brazil a Tamburello kanyarban a betonfalnak csapódott.


A háromszoros világbajnok 34 évet élt.