Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tiszeker: Hamarosan újra robbanhat a doppingbomba

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csak komoly vizsgálatok után kaphatnak a sportolók asztma elleni gyógyszereket - mondta az InfoRádiónak a Magyar Antidopping Csoport vezetője. Tiszeker Ágnes hangsúlyozta, hogy az ilyen teljesítményfokozó szerek kockázatot jelentenek az egészséges tüdővel rendelkezőknek. Hozzátette: szerint nem jelentene meglepetést, ha hamarosan ismét robbanna a doppingbomba.

Bizonyos sportágakban ugrásszerűen nőtt a légzőszervi megbetegedések száma - ismerte el az InfoRádiónak a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

Tiszeker Ágnes ugyanakkor kiemelte: ám az nem igaz, amit a téli olimpia után mondott a bronzérmes lengyel sífutónő, Justyna Kowalczyk, miszerint az első hat helyezettből rajta kívül mindenki asztmásnak mondja magát, így legálisan jutnak teljesítményfokozókhoz. Elképzelhető orvosi szempontból is, hogy valóban betegségről van szó - tette hozzá.

Az asztma elleni szereknek van teljesítményfokozó hatásuk, ezért is kerültek fel a tiltólistára - emelte ki a Magyar Antidopping Csoport vezetője. Hangsúlyozta: az ilyen szerek kockázatot jelentenek az egészséges embereknek is, ugyanis mellékhatásuk van.

Szigorú követelményrendszerhez kötött, hogy egy sportoló gyógyászati mentesség engedélyt kapjon, és használhasson asztma elleni gyógyszereket - közölte Tiszeker Ágner. Kifejtette: be kell bizonyítani a betegséget öt vizsgálat során.

Ha a sportoló más gyógyszert használ, mint amire engedélyt kapott, az is doppingvétségnek számít - emelte ki a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

Tiszeker Ágnes szerint nem jelentene meglepetést, ha hamarosan robbanna a bomba, és a szingapúri ifjúsági olimpia végéig több fiatal sportoló is fennakadna a doppingellenőrzésen. A vancouveri téli olimpián egyetlen pozitív esetről sem számoltak be, de a pekingi mintákat is újravizsgálták, és akkor hatan fennakadtak - tette hozzá.

Hanganyag: Farkas Dávid