eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Kanada nyerte meg a hokidöntőt

A kanadai válogatott nyerte meg a vancouveri téli olimpia férfi jégkorongtornáját, miután a vasárnapi döntőben hosszabbítás után 3-2-re legyőzte az amerikai csapatot.

A látványos, izgalmas találkozót Sidney Crosby döntötte el a ráadás nyolcadik percében szerzett góllal. Ezzel Kanada hetedik olimpiai bajnoki címét szerezte meg férfi jégkorongban. Legutóbb 2002-ben Salt Lake Cityben nyertek, és akkor is az amerikaiakat győzték le a döntőben.

A játékok legnagyobb érdeklődéssel várt döntőjét a hazaiak kezdték valamivel jobban, s Jonathan Tows révén a 13. percben megszerezték a vezetést. A hazai gól új helyzetet teremtett a vancouveri jégkorongtornán, ugyanis a fináléig minden meccsét megnyerő amerikaiak először kerültek hátrányba a játékokon.

Az első szünet után a csapatok igazi tűzijátékot rendeztek, a játékosok sokat lőttek kapura, rengeteget dolgoztatták a kapusokat, gól azonban a nyolcadik percig nem esett. Ekkor ismét a hazai nézők ugorhattak fel a helyükről - a csarnokban és azon kívül - örömükben, mivel Corey Perry vette be Ryan Miller kapuját. A fiatal amerikai együttes nem bizonytalanodott el a kétgólos hátrány miatt, s erőfeszítéseit hamar siker koronázta, miután a harmad 13. percében Ryan Kesler szépített.

Az utolsó periódusban az Egyesült Államok válogatottjának kellett mennie előre, ám az ekkor már elsősorban a védekezésre összpontosító házigazdák rendre jól akasztották meg támadásaikat, az idő előrehaladtával pedig egyre közelebb kerültek az aranyéremhez. Az amerikaiak számára a hajrában, másfél perccel a vége előtt nem maradt más lehetőség, mint a kapus levitele. Ezt meg is tették, ennek ellenére a hat az öt elleni játék sem tűnt hatékonynak, 25 mp-cel a lefújás előtt azonban a kapu előtt Zach Parise csapott le a korongra, s az elfekvő Luongo mellett a hálóba helyezte a korongot.

Következhetett az első gólig tartó hosszabbítás, melyben négy a négy ellen küzdöttek a csapatok. Az előzetesen a torna legnagyobb esélyesének tartott kanadai csapat a ráadásban sokkal aktívabb volt mint a harmadik harmadban, veszélyesebben játszott riválisánál, s kevesebb mint nyolc perc elteltével Jerome Iginla passzát az NHL-bajnok Pittsburgh Penguins fiatal csillaga, Sidney Crosby kapuba lőtte, megszerezve ezzel a győzelmet, mely után a csarnokban, és Vancouver utcáin is megkezdődött a fieszta.

"Az egész hihetetlen, olyan mint egy álom - mondta boldogan a meccs után Crosby. - A csapat hihetetlen elszántsággal küzdött végig a torna során. Nagyon kemény mérkőzés volt a mai, de az utolsó percben kapott gól után is fel tudtunk állni."

A bekapott gólt követően csalódottságában hosszú ideig a jégen fekvő Ryan Millert a finálé után az egész torna legértékesebb játékosának (MVP) választották meg, ami talán némi vigaszt nyújthat neki az aranyérem elvesztésére.

A döntőben:
Kanada-Egyesült Államok 3-2 (1-0, 1-1, 0-1, 1-0)
Gól: Toews (13.), Perry (28.), Crosby (68.), illetve Kesler (33.), Parise (60.)

A 3. helyért:
Finnország-Szlovákia 5-3 (1-0, 0-3, 4-0)
Gól: Salo (19.), Hagman (46.), Jokinen (47., 49.), Filppula (60.), illetve Gaborik (30.), Hossa (36.), Demitra (39.)

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×