Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kínaiak törték meg az orosz műkorcsolya-hegemóniát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bő egy órán belül két aranyérmet is nyert Svájc a vancouveri téli olimpia hétfői versenynapján, amelyen két magyar, a sífutó Viczián Vera és Tagscherer Zoltán is rajthoz állt.

A svájciak első hétfői győzelmét az alpesi síző Didier Defago érte el, aki a sportág egyik legnagyobb érdeklődéssel várt számában, a szombatról elhalasztott férfi lesiklásban diadalmaskodott. Férfi alpesi síben legutóbb 1988-ban, Calgaryban nyert aranyérmet svájci sportoló, Pirmin Zurbriggen révén. A második svájci siker Dario Cologna nevéhez fűződött, ő a férfi sífutók 15 km-es szabadstílusú számában győzött.

A női sífutók 10 km-es szabadstílusú versenyében a svéd Charlotte Kalláé, a hódeszkások férfi krossz számában a címvédő amerikai Seth Wescotté, a műkorcsolyázók páros küzdelmeiben - megtörve az 1964 óta tartó szovjet-orosz hegemóniát - a Sen Hszüe, Csao Hung-po kínai duóé, míg a gyorskorcsolyázóknál, férfi 500 m-en az éppen 21. születésnapját ünneplő, dél-koreai Mo Te Bumé lett az aranyérem. Utóbbi számot egy kínos közjáték zavarta meg, a jégfelújító gépek ugyanis felmondták a szolgálatot, így az első futam csak másfél órás kényszerszünet után folytatódhatott.

A tisztes helytállás reményében induló magyar sífutók céljuknak megfelelően teljesítettek: Tagscherer Zoltán 81. lett a 95 fős mezőnyben, Viczián Vera pedig három riválisát megelőzve 75.-ként zárt.

Veszélyben az alpesi programok

Elképzelhető, hogy a szervezőknek módosítaniuk kell a keddi alpesi programot. Amennyiben a havazásról szóló előrejelzés beigazolódik, elnapolhatják a férfiak szuper-kombinációs versenyét, illetve a női lesiklók második hivatalos edzését Whistlerben.

"Ha a keddi programot nem sikerül lebonyolítani, találékonynak kell lennünk - mondta Peter Bosinge, a szervezőbizottság (VANOV) egyik illetékese. - A meteorológusok szerencsére szerdától már megint száraz időt jósolnak, így nagy felfordulásra valószínűleg nem kerülne sor."

Günter Hujara, a férfi alpesi versenyek igazgatója azt javasolta, hogy a szuper-kombináció halasztása esetén ezt a számot péntekre tegyék át, az ottani szuper-óriásműlesiklást pedig vasárnapra, így az óriás-műlesiklás a hét utolsó napjáról a jövő keddi tartaléknapra tolódna.

A férfiak szuper-kombinációs versengése magyar idő szerint 19, a női lesiklók edzése pedig 20 órakor kezdődne kedden.

Korábban múlt szombatról hétfőre halasztották a férfi lesiklást - amit az új időpontban sikerült is megrendezni -, vasárnapról pedig csütörtökre a női szuper-kombinációt.