eur:
394.07
usd:
364.97
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Versenyek elhalasztásával startol a téli olimpia - Képgaléria

Magyar idő szerint szombat hajnalban megnyílt a 2010-es vancouveri téli olimpia. Az időjárás továbbra sem kedvez a játékoknak, az első napon esedékes számok közül a férfi alpesi lesiklást ehalaszthatják. Az már korábban eldőlt, hogy az időjárás miatt nem rendezik meg vasárnap a nők szuper kombinációját.

Félárbócra eresztett zászlóval, egyperces néma csenddel emlékeztek a pénteken edzésen elhunyt grúz szánkósra, Nodar Kumaritasvilire a vancouveri olimpia megnyitóján, magyar idő szerint szombat hajnalban.

A téli olimpiák történetének első fedett helyszínen tartott megnyitója volt a vancouveri ünnepség. A megnyitón készült fotók felkerültek a játékok hivatalos honlapjára. Egy Vancouvert, illetve a rendezés elnyerését bemutató film volt a nyitány, aztán a kanadai zászló és a ország himnusza következett. Ezután egy rövidebb műsor volt látható, az őslakosokkal, totemoszlopokkal - írta az Index.

Az első valóban jelentős történést a sportolók bevonulása jelentette, akárcsak a nyári játékokon, Görögország nyitotta a sort. Nyolcvankét ország 2632 sportolója vehet részt a 21, téli olimpián. Eggyel kevesebben, mint néhány órával korábban várni lehetett: pénteken, magyar idő szerint este életét vesztette a grúz szánkós, Nodar Kumaritasvili. Országa fontolgatta a visszalépést, végül maradtak és a megnyitó legmegrendítőbb pillanata volt a bevonulásuk. Zászlójukon fekete szalag, ruhájukon fekete karszalag volt látható.

A legnagyobb küldöttség az amerikaiaké, 216 versenyzőjük áll rajthoz Vancouverben, többen vannak mint a házigazda kanadaiak. A házigazdák számára nagy a tét: ez lesz az ország harmadik olimpiai rendezése és hazai pályán eddig nem sikerült aranyat szerezniük. A legkülönösebb csapat bermudai volt: rövidgatyában flangáltak a felvonuláskor.

Természetesen felvonultak a magyarok is, a tizenhat sportoló előtt a zászlót a negyedik olimpián résztvevő Sebestyén Júlia vihette.

Bryan Adams és Nelly Furtado duettje köszöntötte az olimpikonokat, majd hosszabb műsor jött fejlődéstörténettel, őslakosokkal, juharlevéllel és juharsziruppal, berepülő síelőkkel és a talajra vetített jelenettekkel.

Kanada kormányzója, Michelle Jean nyitotta meg a játékokat. Bejött az olimpiai zászló is, többek között a filmszínész Donald Sutherland, az F-1-es világbajnok, Jacques Villeneuve és a 48-as olimpia műkorcsolyabajnoka Barbara Ann Scott kezében. A lobogót az olimpiai himnusz eléneklése közben felhúzták, majd félárbócra eresztették, Nodar Kumaritasvili emlékére. Ezután egyperces néma csenddel is megemlékeztek a szánkósról.

Már csak egy fontos momentum maradt hátra: az olimpiai láng meggyújtása, amiről a sajtó állította, az olimpiát játékosként nem nyerő Wayne Gretzkynek jut majd. Nem pontosan így lett, bár a hokis legenda ott állt a lánggyújtók, az NBA-kosaras Steve Nash, az olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó, Katriona LeMay Doan és a szintén aranyérmes síelő, Nancy Greene mellett.

A stadion közepén, a padlóban lévő kandeláberek (jégoszlopok) egyike nem emelkedett ki, épp a fáklyát tartó Gretzky mellett. A műsorközlő azt mondta, Gretzky meggyújt egy külső lángot, és valóban, kiment az arénából és ott fellobbantotta az olimpiai lángot. Azt egyelőre nem tudni, minden a terv szerint haladt-e vagy gikszer történt - írta az Index.

Ezzel végérvényésen kezdetét vette a 2010-es vancouveri téli olimpia. Az azonban kérdéses, hogyan alakul a program: a megnyitó végén annyit lehetett tudni, hogy az első napon esedékes számok közül a férfi alpesi lesiklást halaszthatják, a grúz sportoló halála után pedig mérlegelnek a szervezők, a NOB, valamint a szánkószövetség.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×