Versenyek elhalasztásával startol a téli olimpia - Képgaléria

Infostart
2010. február 13. 07:19
Magyar idő szerint szombat hajnalban megnyílt a 2010-es vancouveri téli olimpia. Az időjárás továbbra sem kedvez a játékoknak, az első napon esedékes számok közül a férfi alpesi lesiklást ehalaszthatják. Az már korábban eldőlt, hogy az időjárás miatt nem rendezik meg vasárnap a nők szuper kombinációját.

Félárbócra eresztett zászlóval, egyperces néma csenddel emlékeztek a pénteken edzésen elhunyt grúz szánkósra, Nodar Kumaritasvilire a vancouveri olimpia megnyitóján, magyar idő szerint szombat hajnalban.

A téli olimpiák történetének első fedett helyszínen tartott megnyitója volt a vancouveri ünnepség. A megnyitón készült fotók felkerültek a játékok hivatalos honlapjára. Egy Vancouvert, illetve a rendezés elnyerését bemutató film volt a nyitány, aztán a kanadai zászló és a ország himnusza következett. Ezután egy rövidebb műsor volt látható, az őslakosokkal, totemoszlopokkal - írta az Index.

Az első valóban jelentős történést a sportolók bevonulása jelentette, akárcsak a nyári játékokon, Görögország nyitotta a sort. Nyolcvankét ország 2632 sportolója vehet részt a 21, téli olimpián. Eggyel kevesebben, mint néhány órával korábban várni lehetett: pénteken, magyar idő szerint este életét vesztette a grúz szánkós, Nodar Kumaritasvili. Országa fontolgatta a visszalépést, végül maradtak és a megnyitó legmegrendítőbb pillanata volt a bevonulásuk. Zászlójukon fekete szalag, ruhájukon fekete karszalag volt látható.

A legnagyobb küldöttség az amerikaiaké, 216 versenyzőjük áll rajthoz Vancouverben, többen vannak mint a házigazda kanadaiak. A házigazdák számára nagy a tét: ez lesz az ország harmadik olimpiai rendezése és hazai pályán eddig nem sikerült aranyat szerezniük. A legkülönösebb csapat bermudai volt: rövidgatyában flangáltak a felvonuláskor.

Természetesen felvonultak a magyarok is, a tizenhat sportoló előtt a zászlót a negyedik olimpián résztvevő Sebestyén Júlia vihette.

Bryan Adams és Nelly Furtado duettje köszöntötte az olimpikonokat, majd hosszabb műsor jött fejlődéstörténettel, őslakosokkal, juharlevéllel és juharsziruppal, berepülő síelőkkel és a talajra vetített jelenettekkel.

Kanada kormányzója, Michelle Jean nyitotta meg a játékokat. Bejött az olimpiai zászló is, többek között a filmszínész Donald Sutherland, az F-1-es világbajnok, Jacques Villeneuve és a 48-as olimpia műkorcsolyabajnoka Barbara Ann Scott kezében. A lobogót az olimpiai himnusz eléneklése közben felhúzták, majd félárbócra eresztették, Nodar Kumaritasvili emlékére. Ezután egyperces néma csenddel is megemlékeztek a szánkósról.

Már csak egy fontos momentum maradt hátra: az olimpiai láng meggyújtása, amiről a sajtó állította, az olimpiát játékosként nem nyerő Wayne Gretzkynek jut majd. Nem pontosan így lett, bár a hokis legenda ott állt a lánggyújtók, az NBA-kosaras Steve Nash, az olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó, Katriona LeMay Doan és a szintén aranyérmes síelő, Nancy Greene mellett.

A stadion közepén, a padlóban lévő kandeláberek (jégoszlopok) egyike nem emelkedett ki, épp a fáklyát tartó Gretzky mellett. A műsorközlő azt mondta, Gretzky meggyújt egy külső lángot, és valóban, kiment az arénából és ott fellobbantotta az olimpiai lángot. Azt egyelőre nem tudni, minden a terv szerint haladt-e vagy gikszer történt - írta az Index.

Ezzel végérvényésen kezdetét vette a 2010-es vancouveri téli olimpia. Az azonban kérdéses, hogyan alakul a program: a megnyitó végén annyit lehetett tudni, hogy az első napon esedékes számok közül a férfi alpesi lesiklást halaszthatják, a grúz sportoló halála után pedig mérlegelnek a szervezők, a NOB, valamint a szánkószövetség.