A tragédia beárnyékolja az olimpiát

InfoRádió / MTI
2010. február 13. 06:56
A grúz küldöttség a tragikus pénteki szánkóbaleset ellenére részt vesz a vancouveri téli olimpián - jelentette be Nikoloz Rurua, az ország sportminisztere négy órával azután, hogy Nodar Kumaritasvili versenyző a pénteki edzésen halálos balesetet szenvedett. A tragédia után a grúz delegáció fontolgatta, hogy visszalépjen-e a játékoktól.

"A nemzeti csapat úgy döntött, hogy hű marad az olimpiai játékok szellemiségéhez. Minden sportolónk az elhunyt versenyzőtársnak ajánlja az olimpiai szereplését" - jegyezte meg Rurua.

Magyar idő szerint péntek este meghalt Nodar Kumaritasvili grúz szánkós, aki a vancouveri téli olimpia pénteki napján az edzésen bukott.

"Az egész olimpiai családot lesújtotta ez a tragédia, amely beárnyékolja a játékokat" - mondta Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke.

A 21 éves sportoló elvesztette uralmát a szánkó fölött, majd mintegy 145 km/órás - sebességgel csapódott ki a pályáról és egy oszlopnak vágódott.

Az orvosi csapat azonnal a fiatal sportoló segítségére sietett, szívmasszázst kellett alkalmazniuk, majd helikopterrel kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni.

A whistleri létesítmény a világ leggyorsabb pályájának számít, az olimpiai felkészülés során 12 szánkós sérült meg. Az elmúlt napokban többször is szóba került, hogy a pálya rendkívül veszélyes, a pénteki edzésen többek között az aranyra is esélyes olasz Armin Zoeggeler is bukott.

"Mély megrendüléssel értesültünk a történtekről, át tudjuk érezni a grúzok fájdalmát, mivel nyári olimpia előtt mi is elveszítettünk egy sportolót Kolonics György személyében" - nyilatkozta az MTI-nek Csurka Gergely, a magyar csapat sajtófőnöke.