A New Orleans Saints nyerte a Super Bowlt

Infostart
2010. február 8. 06:24
Szenzációs mérkőzésen a New Orleans Saints nyerte a profi amerikaifutball-bajnokság döntőjét, a Super Bowlt, Miamiban.

Idén ismét Florida államban rendezték a döntőt. A tavalyi Tampa-i rendezés után ezúttal az állam déli részén fekvő Miami városa adott otthont a Super Bowl-nak. Ez volt a tizedik alkalom, hogy a Dolphins otthonában rendeznek döntőt, ötször a jelenlegi (mostani nevén) Sun Life Stadium-ban, míg öt alkalommal a mostanra már lerombolt Miami Orange Bowl adott otthont Super Bowl-nak.

A mérkőzés főbírája Scott Green volt, aki 19 éve tevékenykedik játékvezetőként és 2005-ös szezontól már, mint főbíró vesz részt a mérkőzéseken.

Az év egyik legjelentősebb sporteseménye előtt Queen Latifah énekelte az "America the Beautiful" című számot. Az amerikai himnuszt Carrie Underwood előadásában élvezhették a jelenlévők és a tévénézők milliói. Underwood az amerikai tehetségkutató, az American Idol negyedik szériájának a győztese. Énekes és dalszövegíró, ötszörös Grammy-díj győztes. A Super Bowl rendezői már-már hagyományt teremtenek, mivel Underwood immár sorozatban a harmadik ex-American Idol-os énekes, aki Super Bowl-on elénekelheti a himnuszt. Két éve Jordin Sparks-t, tavaly pedig Jennifer Hudson-t érte ez a megtiszteltetés.

A mérkőzés úgy kezdődött, ahogy a szurkolók többsége várta: az Indianapolis Colts gyorsan 10:0-ra elhúzott. A négyszeres alapszakasz MVP, Peyton Manning irányításával, egy mezőnygóllal és egy touchdownnal hamar ráijesztettek a Saints híveire.

A második negyedben változtatott a Saints a támadóstratégiáján, de ez csak két mezőnygólra volt elég. A félidőre szorosabb lett az eredmény (10:6), mert Manningék nem voltak hatékonyak a támadásban.

A második félidőben egy touchdown itt, egy ott, de a Saints egy mezőnygól segítségével 17:16-ra feljött. Hatalmas izgalmakat ígért a mindent eldöntő negyedik negyedik.

A végső pillanatban a Colts kihagyott egy mezőnygólt 51 yardról és ez elég volt ahhoz, hogy a New Orleans fordítson. A sors igazságtalansága, hogy ehhez kellett az alapszakasz négyszeres MVP-jének, Peyton Manningnek a hibája is. A Saints végül 31:17-re nyert. A meccs legjobbjának Drew Breest választották, aki beállította Tom Brady passzrekordját, amikor 39-ből 32 sikeres passzt adott., egyébként összesen 288 yardot passzolt.